brak świateł mijania, nawiewu,wycieraczek
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam. to moj pierwszy raz na tym forum. wiec jak coś żle pisze to z góry przepraszam. mam taki problem. kupiłem ostatnio vw golfa 2 1.6D z 1987r. pojeżdziłem trochę i zepsuły mi się światła mijania, wycieraczki i nawiew. wymieniłem już włacznik swiateł, manetke od kierunkowskazów,kostke pod stacyjka i nic nie pomogło. dorobiłem sobie kabelki pod włacznik swiatel mijania kabel czerwony i bialo-czarny. jak je złacze i włacze właczmik na mijania + stacyjka na zaplon to wdedy dzialaja poprawnie wycieraczki i nawiew w innym wypadku nie. co jest grane bo ja juz nie mam sily do tego. a jeszcze te kable jak zlacze to dopiero mam mijania i drogowe nawet jak kluczyka nie ma w stacyjce. myśle jeszcze nad wymiana manetki od wycieraczek. przekaznik 18 tez wkladalem inny i nic. poimocy
Prawdopodobnie linia styku X w skrzynce, lub na łączeniu stacyjka skrzynka jest uszkodzona
kolego nic mi to nie mówi styk X. moze masz jakis schemat? jak tak to przeslij. [email protected] a jeszcze jak mozesz to daj znac o jakiej skrzynce gadasz
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Należy rozebrać osłonę kolumny kierownicy i we wtyku kostki stacyjki jest przewód czarny z żółtym paskiem - na nim ma być napięcie razem z zapłonem, ale gasnąć tylko na moment kręcenia rozrusznikiem. Gdy nie ma tam prądu, sprawdzając kontrolką - kostka stacyjki do wymiany. Gdy prąd tam jest według opisu - szukamy dalej do skrzynki bezpieczników.
Dalsze podpowiedzi zależą od typu tej skrzynki.
"Stara" skrzynka:
http://translate.google.pl/translate?hl ... pl%26lr%3D" onclick="window.open(this.href);return false;
I jej nowsza wersja:
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26hs%3DS28" onclick="window.open(this.href);return false;
Poznaje się po ułożeniu przekaźników. Po napisaniu jaki typ - podpowiedzi można skonkretyzować, lecz w 97% przypadków kończy się naprawa na wymianie kostki
Dalsze podpowiedzi zależą od typu tej skrzynki.
"Stara" skrzynka:
http://translate.google.pl/translate?hl ... pl%26lr%3D" onclick="window.open(this.href);return false;
I jej nowsza wersja:
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26hs%3DS28" onclick="window.open(this.href);return false;
Poznaje się po ułożeniu przekaźników. Po napisaniu jaki typ - podpowiedzi można skonkretyzować, lecz w 97% przypadków kończy się naprawa na wymianie kostki
ok kolego ide pogrzebac troche w nim. ale kostke kupilem nowa i to samo jest. moze nowa tez wadliwa jeszcze raz ja zamontuje. jeszcze mam jeden problem. od pompy paliwowej idzie kabel i jest zrobiony wlacznik tego kabla do plusa tym przelacznikiem sie gasi silnik zeby go odpalic musi byc zalaczony. odpala kluczykiem. po mojemu ten kabel powinien byc podlaczony do wychodzacego plusa ze stacyjki a takiego nie moge znalesc u siebie. rozumiesz o co chodzi? jak wlacze zaplon zeby byl zlaczony z plusem jak wylacze zeby go rozlaczylo. bo ten kabel to odciecie paliwa pewnie
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
To przewód czarny.
Ale jak już tam są takie "momenty" przy stacyjce, podejrzewam kłopot z zasilaniem stacyjki jako takiej w ogóle - czyli czy na czerwonym jest zawsze i to pewny plus. Może k toś z tym właśnie miał problemy i stąd te kombinacje oraz brak poprawy po wymianie kostki; tyle linii elektrycznych tak razem nie wysiada (zapłon, linia X czyli duże odbiorniki).
W razie braku tego plusa trzeba go doprowadzić, najlepiej prosto z plusowej klemy przewodem LYg 10mm² ( a po ludzku: linka dziesięć milimetrów kwadrat).
Ale jak już tam są takie "momenty" przy stacyjce, podejrzewam kłopot z zasilaniem stacyjki jako takiej w ogóle - czyli czy na czerwonym jest zawsze i to pewny plus. Może k toś z tym właśnie miał problemy i stąd te kombinacje oraz brak poprawy po wymianie kostki; tyle linii elektrycznych tak razem nie wysiada (zapłon, linia X czyli duże odbiorniki).
W razie braku tego plusa trzeba go doprowadzić, najlepiej prosto z plusowej klemy przewodem LYg 10mm² ( a po ludzku: linka dziesięć milimetrów kwadrat).
kolego zico63b nalezy Ci sie ogromny browarek. kostka pod stacyjka. kupiłem nowa i byla wadliwa wyjalem od kolegi i dziala. na tym czarnym kablu nie bylo napiecia. i dlatego poprzedni wlasciciel dorobil ten przelacznik do odciecia paliwa, dziala wszystko nawet i klakson zadzialal. tylko jeszcze cos jes popieprzone bo na swiatlach mijania żarza sie zarowki od dlugich w tych dodatkowych lampach. a jak wlacze dlugie to swieci tylko lewe a w tych orginalnych obydwa. ale to pewnie sa dorobione lampy przez kogos i zle podlaczyl dobra dzieki i pozdrawiam wszystkich milosników volkswagena. acha jeszcze mam vw golfa 3 1.9 TDI kombi 95r. na czesci lub w calosci za 2 tys.zl. padl silnik. ciezko pali a jak odpali to strasznie tlucze silnikiem i okropnie dymi na czarno a jak nim jechalem jak byl goracy to dymil na niebiesko. prawdopodobnie pierscienie pieprznely. no i podloga zgnila, jesli cos potrzebujecie to piszcie email : [email protected] ja z okolic opola lubelskiego a auto w ryki
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Co do świateł przednich - posprawdzaj Kolego masy wszystkich żarówek tej strony, która nie świeci poprawnie. Masa to brązowy przewód. A najlepiej podaj masę do każdej z żarówek osobnym kabelkiem; VW zrobił to tak, że idzie prąd od jednej żarówki do drugiej, potem jeszcze do migacza i dopiero aż pod akumulator do blachy. Gdy puści się nowy od każdej prosto do blachy - będą dużo lepiej świecić.
To samo w lampie tylnej - sprawdzić lub poprawić, też brązowy.
To samo w lampie tylnej - sprawdzić lub poprawić, też brązowy.
dzieki kolego za wszystko. Poruszalem kostka i juz jest wszystko wporzadku. Ale ta mase doprowadze. Ogolnie i kostki do zarowek wymienie bo sa bardzo zniszczone. Dzieki i pozdrawiam