mygajaca kontrola oleju i buzer dzialajacy podczas jazdy.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ziiksd » pn sie 16, 2010 18:28

Witam przeczytałem tyle postów i żaden nie dal mi odpowiedzi na mój problem . Wiec chodzi mi o to ,kiedy dzis odwoziłem sis do Worda zgasiłem silnik i po 20 minutach wyjerzdzalem z parkingu zgasł mi silnik myślałem ze może z mojej winy zgasł wiec odpaliłem go ponownie przejechlem z 7m i pojawil sie mi dym z stacyjki znaczy sie z jej okolicy wiec zjechałem na pobocze zgasiłem silnik odczekałem chwile odpaliłem go wszystko ok ale po chwili zaczęła mi migać kontrolka od oleju sprawdziłem stan miałem mały ubytek dolałem litr na cpn i myślałem ze juz ok lecz jak pojechałem dalej zaczęła migać kontrolka oleju i działał buzer z meczącym dźwiękiem (pykał jak alarm) Dodam ze mam problemy z licznikiem raz mi prędkościomierz działa raz nie . Załwazylem jak jadę i nie miga ta dioda i ten dźwięk nie działa ale kiedy zacznie już podnosi sie i wskazuje ile jadę . Koles w warsztacie powiedział ze nie zna sie ale mówił ze to musi być zwarcie w liczniku. Bo raczej z olejem wszystko ok i nie chodzi o ciśnienie tylko o elekryke i jakieś zwarcie. Mówił prawdę? czytałem ze to może być jakieś zwarcie w desce albo czujnik ciśnienia oleju.Macie jakieś pomysły na ten nie codzienny problem nie wiem czy się martwic i jeździć tym autem .

gracek1906
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: gracek1906 » pn sie 16, 2010 20:12

Pierwszy pomysł to sprawdź ciśnienie zegarkiem a później możesz się zagłębić w prądy.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn sie 16, 2010 20:40

To jest elektryka. Mierzenia ciśnień nie odradzam, przyda się bo Kolega dowie się w jakim stanie jest silnik.
Tu są chwilowe zaniki napięcia do licznika i na zapłon, prawdopodobnie kończy się kostka stacyjki lub są obluzowane wtyczki we wtyku kostki stacyjki, w liczniku i z tyłu skrzynki (opis skrzynki na forum w dziale FAQ, wtyki G2, H1 i U1). Polecam rozebranie plastyków przed kierowcą i posprawdzanie wtyków; może nawet będą widoczne okopcenia. Gdyby podpiąć pod VAG-a to właśnie taki błąd by pokazał.
Tak robiło się koledze, gdy musiał dojechać do domu z uszkodzoną kostką stacyjki i połączył na krótko ale luźnym drutem.

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: mygajaca kontrola oleju i buzer dzialajacy podczas jazdy

Post autor: ziiksd » pn sie 16, 2010 22:56

ok wszystko sproboje sprawdzic. Przez te auto przestaje uwazac ze vw sa takie dobre mysle nad volvo . Ale jeszcze pomecze sie trafil mi sie wadliwy egzeplaz .;/

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ziiksd » wt sie 17, 2010 16:18

ok dzis go trochę przetestowałem wiec tak ten buzer czyli alarm o przerywanym dźwięku i palaca kontrolka zakańcza sie zawsze nie ważne czy goracy silnik czy zimny po 3tys obrotów wiec to nic związane chyba z silnikiem tylko tym licznikiem i obrotami jak myslicie ma to sens ze wadliwy licznik jest tego powodem ? wyczytałem gdzieś jeszcze ze moze to byc padająca pompa oleju i nawet zaczelem sie zastanawiać nad ta teza ponieważ załwarzyłem olej przy korku wlewu oleju moze rzeczywiscie ona pada kurde nikt nie mial podobnej sytuacji bo jak zaczne wszystko sprawdzać to koszt tego przewyższy auto .

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » wt sie 17, 2010 16:58

Jeśli w chwili piszczenia sygnału i migania lampki występują przerwy w pracy silnika - to jak pisałem raczej elektronika licznika.
Natomiast gdy dzieje się to bez żadnych przerywań, może być układ smarowania lub kontroli, ale możliwości jest sporo: czujnik dużego ciśnienia, licznik, pompa oleju, gatunek oleju, zabrudzony filtr, zagnieciona miska olejowa, "odma" zabrudzona/zapchana itd....

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ziiksd » wt sie 17, 2010 18:11

jak działa ten sygnał i pali sie kontrolka silnik normalnie pracuje i nie przerywa nie gaśnie tylko jedzie.W tym problem za wiele tego mysle nad przekladka silnika . Czy to nie bedzie bardzie oplacalne niz zagladanie do wszystkiego i placenie kolesiowi za to po zrownaniu wyjdzie mi pewnie tyle co silnik i koszt przelozenia go oczywiscie do znajomych podzwonie bo maja znajomych na szrotach i jakis pewny motro by kupil na chodzie .

A tak nawiasem czemu wtedy liczniek kiedy by gasł silnik z czym związane to jest z licznikiem raczej stacyjka i inne podzespoły silnika.

gracek1906
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: gracek1906 » wt sie 17, 2010 19:57

Głupoty piszesz, jeżeli to wina elektronika to zmiana silnika nic nie da a jeżeli silnika to najpierw sprawdz ciśnienie i zdiagnozuj ewentualną przyczynę. Nawet zmiana pompy ci taniej wyjdzie jak przekładka silnika.

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ziiksd » pt sie 20, 2010 19:19

spoko wiem ze jak takia sytuacja bedzie to lepiej naprawiać. MAm pytanie jak po odpaleniu na zimnym silniku zajebiscie dymi na bialo powiem wam ze spory bialy dym leci z wydechu to co bierze olej czy jak co trzeba wiminic bo to chyba ma związek z tym wszystkim ?

Awatar użytkownika
tberent
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tberent » pt sie 20, 2010 23:48

1. sprawdź w warsztacie ciśnienia oleju, ja w każdym dieslu czy TDI mialem dwa czujniki jeden 0,3 a drugi 0,8 chyba albo 1,1 nie pamiętam, wpina się końcówke czujnika w gniazdo czujnika a sam czujnik wkręca się za manometr.
2.jak te będą dobre to proponuje na moment przełożyć zegary
3.jak zegary ok to któryś z czujników lub kablologia padła
end

MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL

Awatar użytkownika
ziiksd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ziiksd » sob sie 21, 2010 20:00

ok byłem u mechanika sprawdził czujniki i to nie przez nie tak piszczy i miga kontrolka ,a dzis jak jechałem sam klakson zaczał mi trabic jak pieszych wymijałem hehe to chyba jak chamuje albo zwalnia silnik lub skreca dziwne cyrki mam z tym autem . kojazy ktos co to moze byc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”