Na początek trochę historii..
Zauważyłem w zamku od strony kierowcy (samochód 3-drzwiowy), że nie można zamknąć auta z kluczyka (zamek zamyka się mechanicznie i poza tym nic się nie dzieje, z pilota działa bez zarzutu). Jak się później okazało, mam zamontowane domykanie drzwi, ale chyba jakieś nieoryginalne (widziałem w drzwiach poprowadzone 2 inne kable). Z klucza mogę otwierać i zamykać szyby(oprócz zamykania od strony kierowcy) z pilota już nie. Pilot też jakiś dziwny. Mam na nim 3 przyciski, ustawione w pione (zamknij, otwórz klape?, otwórz). W VAGu pokazało, że zwarcie, bądź przerwany obwód zamykania od strony kierowcy. Znalazłem opis, że może zimne luty. Dostałem się do zamka i okazało się, że ścieżka wypalona. Dorobiłem drucik, na wtyczce był sygnał, poskładałem. Coś źle poskładałem, bo wypaliła się ścieżka z otwierania Dorobiłem drugi drut, poskładałem, sygnały na wtyczke ok. Z pilota OK, z klucza ten sam problem po stronie kierowcy. Pomyślałem, że może problem gdzieś na drutach w drzwiach, nie chciało mi się szukać, olałem. W VAGu znalazłem opcję autolock i autounlock. Zakodowałem je. I teraz mam problem...
Auto samo się otwiera i zamyka podczas jazdy. Na postoju się otwiera. Schodzę rano do auta, żeby jechać do roboty a auto otwarte Odkowowałem funkcje autolock i autounlock. Nic się nie zmieniło. Znalazłem opcję przywrócenia do ustawień fabrycznych, zrobiłem ale też bez zmian. Jade autem, zamki głupieją, a co najgorsze, mrugają awaryjne i robie zamieszanie na drodze. Pomyślałem, że może coś w zamku jest sknocone. Kupiłem zamiennik. 2 tygodnie rano nie widziałem auta otwartego, ale podczas jazdy dalej centralny głupieje. Teraz znowu widze, że w nocy auto sie otwiera. Nie mam już pomysłów. Może kodowanie moduł komfortu od adaptacji zgłupiał, a może na drutach coś się stało wtedy gdy wyjarało mi ścieżkę (a to własnie od otwierania ścieżka była). W VAGu jest błąd, że nie ma sygnału z otwierania zamka od strony kierowcy. Co radzicie?
Sam się otwiera, wariuje centralny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ryszkens pisze:W VAGu jest błąd, że nie ma sygnału z otwierania zamka od strony kierowcy
To chyba jest wskazowka i tu prawdopodobni lezy problem. Modul nie dostaje sygnalu od zamka i mozliwe ze dlatego glupieje bo mozliwe ze czasami sie pojawia a czasmi nie i dlatego sie zamyka i otwiera. Prawdopodobne problemy z kabloteka są.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
No i się okazało. Mam nieoryginalne piloty. Mam dołożone jakieś badziewie, które tylko domyka szyby + sterowanie z klucza. Wypiąłem tą puszkę i błąd z modułu znikł. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli chciałbym mieć oryginalny klucz (scyzoryk) to w co muszę się zaopatrzyć? W moduł komfortu z radiową obsługą? A może ktoś zgubił scyzoryk i taniej było dołożyć jakieś pudło. Co myślicie?wesol pisze:To chyba jest wskazowka i tu prawdopodobni lezy problem. Modul nie dostaje sygnalu od zamka i mozliwe ze dlatego glupieje bo mozliwe ze czasami sie pojawia a czasmi nie i dlatego sie zamyka i otwiera. Prawdopodobne problemy z kabloteka
EDIT: Koledzy, to chyba nie jest jakiś mega problem.. Podsumowując: wszystko działa ok z kluczy. Chciałbym dorobić ORYGINALNE piloty. Nie wiem, czy poprzednik zgubił czy może auto nie miało takich kluczy w co nie chce mi się wierzyć. Jak to sprawdzić? Może zaprogramować piloty z jakiegoś innego VW/AUDI? Poradźcie
Uszkodzony mikrostyk w centralce drzwi kierowcy = kodowanie kluczyka i immobilajzera