Częste palenie się włącznika świateł w golfie3

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

maxior1925
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maxior1925 » czw wrz 16, 2010 20:49

Witam!Mam taki problem z moim golfikiem.Już wymieniłem trzeci włącznik do światel,po spaleniu tego włącznika nie działaja mi wycieraczki,dmuchawa i oczywiscie światla!troche zaczołem kombinowac z tym włącznikiem i udalo mi sie zmostkowac dwa kable w kostce wchodzacej w ten włącznik!I zadziałały światła,wycieraczki i światła tylko jest taki motyw,wszystko działa bez załaczenia zapłonu :? Mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć co by z tym fantem zrobic?????

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » czw wrz 16, 2010 20:56

Kup nowy wyłącznik. Przeczytaj ten temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=64358" onclick="window.open(this.href);return false; i zrób to co w nim napisane...już więcej wyłącznik świateł Ci się nie przepali :bigok:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 16, 2010 22:29

maxior1925, połączyłeś stały plus kabel czerwony z kablem od lini X żółto czarny albo chyba szaroczarny. Nie rób tego.
A to co ci przestaje działać po spaleniu włącznika to są rzeczy wiszące na tzw lini X, po przekaźniku 18 i nie mam pojęcia co do tego ma włącznik

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw wrz 16, 2010 23:36

Ten wyłącznik ma prawo spalić się raz w "życiu" Golfa, może dwa - nie więcej, nawet bez przekaźników (co nie zmienia faktu niezaprzeczalnej przydatności przekaźników!). Ja bym poszperał, czy nie ma jakiegoś zwarcia na odcinku od wyłącznika, poprzez manetki do skrzynki bezpieczników (dalej to już by "wybijało korki" :grin: ). To jakieś przeciążenie instalacji przecież! I polecałbym zajrzeć do lamp, czy aby ktoś "genialny" nie włożył tam 100watowych żarówek.
Może też być uszkodzenie stacyjki czy przekaźnika 18 ale nie związane z tą usterką - przypadek; choć przeciążenie mogło być i na styku X stacyjki :-k

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”