1.4 ABD Przekaźnik

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
adrian1234792
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

1.4 ABD Przekaźnik

Post autor: adrian1234792 » wt wrz 28, 2010 20:36

Witam problem dotyczy golfa 3 1.4 ABD rok 1992 otóż w skrzynce bezpieczników przekaźnik o numerze 1(zaznaczony na foto) po odpaleniu zimnego auta zaczyna tykać przy tykaniu obroty zaczynają świrować pedał gazu sam sie wciska, a światła lekko przygasają dzieje się to tylko gdy przekaźnik tyka chciałem go wypiąć i zobaczyć czy wtyki nie są zaśniedziałe ale niechce on wogóle wyjść inne przekaźniki lekko pociągne i wychodzą a ten siedzi i nie da sie go wypiąć.Tykanie ustaje gdy auto sie zagrzeje.Tykanie to jest bardzo szybkie wygląda jak by przekaźnik miał spięcie ponieważ odpale auto przejade kawałek i zaczyna tykać obroty zaczynają świrować i tak ok 2 min później auto na chwile sie uspokaja i po chwili przekaźnik znów szybko tyka, czym bardziej auto sie rozgrzewa przekaźnik kończy tykać.Całkowity spokój jest gdy wskazówka temp. wzrośnie troszke powyżej pierwszych 4 kresek.Moje pytanie co może powodować tykanie przekaźnika bo jeżeli przekaźnik byłby uszkodzony to wydaje mi sie,że tykał by cały czas bez względu na to czy auto jest rozgrzane a tutaj tyka tylko wtedy gdy auto zimne. Obrazek

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

1.4 ABD Przekaźnik

Post autor: Zico63b » śr wrz 29, 2010 01:26

To prawdopodobnie jest przekaźnik podgrzewania kolektora dolotowego. Nie ma problemu by go wyjąć, potrzeba tylko płaski, krótki wkrętak i podważamy przekaźnik od jego podstawy - nie ma prawa nie wyjść! Należy tylko wcześniej odłączyć minusową klęmę akumulatora, by przy pracy nie zrobić zwarcia, jedna z nóżek przekaźnika jest stale pod prądem.

Awatar użytkownika
adrian1234792
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

1.4 ABD Przekaźnik

Post autor: adrian1234792 » śr wrz 29, 2010 18:42

Udało się wypiąć przekaźnik i styki nie były zaśniedziałe wygląda na sprawne tyle,że przekaźnik nie był dociśnięty do końca i napewno było tak cały czas bo nikt tam nie grzebał a auto zachowywało się normalnie.Jeżeli jutro problem będzie się powtarzał to już nie mam pojęcia co może powodować to tykanie i reszte objawów.Jeżeli ktoś miałby jakiś pomysł to prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
adrian1234792
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

1.4 ABD Przekaźnik

Post autor: adrian1234792 » czw wrz 30, 2010 16:27

No i niestety problem dalej ten sam. Czy ktoś się orientuje ile może kosztować taki przekaźnik bo chce go wymienic, może to przekaźnik robi spięcie w środku i obroty wzrastają? Dziś wzrastały do 4tys

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

1.4 ABD Przekaźnik

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 30, 2010 21:57

odszukaj jeszcze w króćcu tym co jest czujnik temperatury 4-pinowy czujnik od niego, chyba czerwony, i wypnij mu wtyczkę na próbę, może tylko ten czujnik wariuje powodując cykliczne włączanie i wylączanie prądu na przekaźnik, jesli nie pomoże pomartwimy się dalej

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
adrian1234792
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

1.4 ABD Przekaźnik

Post autor: adrian1234792 » sob paź 02, 2010 12:11

Więc tak odłączyłem czujnik temperatury i przejechałem jakieś 4km przekażnik ani razu nie tykał ani nie dodawał gazu, ostatnio też opisywałem na forum,że czujnik ten ma dziwne wskazania bo jak go mierzyłem na ciepłym na początku wskazywał ok a za chwile wskazywał zero później znów wskazywał te 500ohm za chwile wzroso do 1200ohm i znów zero, wskazówka na liczniku ostatnio podniesie się troche ponad 4 pierwsze kreski i tak stoi nawet w korku nie dojdzie do 70 stopni. Teraz pytanie bo dzwoniłem do sklepu i zaoferowano mi 2 czujniki pierwszy za 101zł ale nie pamiętam firmy a drugi za 25zł firmy hans pries czy jest jakaś róznica między tymi czujnikami? czy moge brac ten za 25zł i cieszyć się jazdą?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”