Świeci się kontrolka ABSu i hamulca ręcznego.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam Koledzy. Martwi mnie jedna sprawa w moim Mk3. Wczoraj postawiłem auto na parkingu i wszystko było ok, a dzisiaj rano odpalam i zaświeciły się dwie kontrolki: od ABSu i kontrolka od hamulca ręcznego. Przejechałem na tych kontrolkach około 100 km i praktycznie przez cały czas się świeciły. Czasami zgasły, po czym znowu się zapalały. Nie pomagało zgaszenie i ponowne uruchomienie śilnika. W trakcie jazdy nic sie nie działo z hamulcami, hamował jak zawsze, pedał normalny, żadnych oznak awarii poza kontrolkami (nie wiem czy ABS działał, bo nie było ślisko, ale pewnie nie). Dodam, że sprawdziłem VAGiem i nie wykazał żadnych błędów. Jeśli możecie coś podpowiedzieć, to bardzo będę wdzięczny, pozdrawiam.
Już nie mam Golfika :( , ale jest:
Renault Espace III 2.2dt G8T716 1999r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tego nie dodałem, a kolega akurat zapytał, płyn hamulcowy jest, sprawdzałem też przewody podciśnienia i na słuch i oko wszystko wygląda ok.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Posprawdzaj przy kołach , może któryś kabelek się poluzował lub przetarł
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ok, sprawdzę. Ale myślałem, że tylko w takim przypadku powinna się świecić tylko od ABSu, bo kiedyś coś mi się działo z czujnikiem i ABS tylko świecił. Może i dobrze myślisz, robi sie jakieś delikatne zwarcie (pogoda słona na drogach) i wtedy zapala sie jeszcze i czerwona. Jutro zobaczę, bo już za ciemno i dam odp.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam ponownie. Dzisiaj posprawdzałem przewody co dochodzą do czujników, wyglądają na dobre, wymieniłem płyn i dalej się świeciło. Później pojeździłem po mieście i zgasło. Nie mam pojęcia o co tu chodzi. Zobaczę co się jutro będzie działo....
Opel Astra F 1.6 1996r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
- pawelek1z2
- Użytkownik
mam to samo kurde, sprawdzę płyn hamulcowy tak jak koledzy piszą. ja nawet przy odłączonym czujniki ręcznego mam migającą lampkę wykrzyknika ( ! ). ale wcześniej powiedzmy, poruszenie ręcznym i problem znikał.
dodam, że problem jest podczas jazdy, powiedzmy wyższej niż 40kmh. na postoju nawet czasem jest ok. może to jakieś kable mają zwarcie? może z deski się wypiął?
dodam, że problem jest podczas jazdy, powiedzmy wyższej niż 40kmh. na postoju nawet czasem jest ok. może to jakieś kable mają zwarcie? może z deski się wypiął?
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Panowie jak macie dostęp do VAG-a to odpytanie błędów rozwieje wasze wątpliwości
i wymienianie i naprawianie wszystkiego po kolei.
Moim zdaniem to sól powoduje zwarcie w jakiejś wtyczce od czujnika lub w samym czujniku.
jak wyschnie to jest OK, ale jak znowu wejdzie wilgoć to świeci.
Przemycie wtyczki lub niestety wymiana całego czujnika załatwi sprawe.
Lecz bez odpytania VAG-iem to macie do wyboru wszystkie wtyczki i wszystkie czujniki.
I to normalne że w takim wypadku świeci i ABS i czerwony wykrzyknik na licznikach.
pzdr
i wymienianie i naprawianie wszystkiego po kolei.
Moim zdaniem to sól powoduje zwarcie w jakiejś wtyczce od czujnika lub w samym czujniku.
jak wyschnie to jest OK, ale jak znowu wejdzie wilgoć to świeci.
Przemycie wtyczki lub niestety wymiana całego czujnika załatwi sprawe.
Lecz bez odpytania VAG-iem to macie do wyboru wszystkie wtyczki i wszystkie czujniki.
I to normalne że w takim wypadku świeci i ABS i czerwony wykrzyknik na licznikach.
pzdr
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
- pawelek1z2
- Użytkownik
ja nie mam absu to tak na prawde jedynie sprawdze poziom plynu i moze to o to chodzi. a do vaga bardzo dostepu nie mam i tak:) ale jak trzeba to się i zakręcę za tym.
15:46 ehh to ma ja znalazlem problem....;/ tak jak kolega wyzej pisal - sprawdz poziom plynu hamulcowego. mam go prawie na minimum ale najgorsze jest to ze polaczenie zbiorniczka i pompy hamulcowej jest niszczelne, cale w plynie a i na przegubie widac ze cieklo... no to znowu remoncik..
odrazu zapytam, da się to jakoś usczelnić czy wymiana?
15:46 ehh to ma ja znalazlem problem....;/ tak jak kolega wyzej pisal - sprawdz poziom plynu hamulcowego. mam go prawie na minimum ale najgorsze jest to ze polaczenie zbiorniczka i pompy hamulcowej jest niszczelne, cale w plynie a i na przegubie widac ze cieklo... no to znowu remoncik..
odrazu zapytam, da się to jakoś usczelnić czy wymiana?
- pawelek1z2
- Użytkownik
dodam jeszcze kolejne pytanie. palący się wykrzyknik to tylko i wyłącznie hamulce? ( brak płynu, błędy czujników) ? czy też coś innego może być? samochód postawię do zrobienia za parę dni do tego czasu będę jeździł i oby to nie było coś więcej innego..
- pawelek1z2
- Użytkownik
zakupiony zestaw naprawczy pompy hamulcowej, wymienione dwie gumki między serwem a zbiorniczkiem Rydwan lata.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dodam, że mam VAG-a i sprawdzałem, błędów żadnych nie wykazywał(dziwiło mnie to skoro się świeciły kontrolki, ale błędów brak). Poprostu tak jak pisałem wyżej wymieniłem płyn na nowy i wszystko pogasło.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Tommuzik Proponuje Ci wlozyc 2 nowe bezpieczniki 30A znajdujace sie nad skrzynka bezpiecznikowa sa one zamontowane nad przekaznikami od ABS przekazniki koloru szarego Moga te bezpieczniki byc zasniedziale lub przegrzane i dlatego miales palace sie kontrolki
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Zajrzę i tam gdzie piszesz, ale jak narazie wszystko w dobrze, dzięki za zainteresowanie tematem.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Opel Astra F 1.6 1996r.