brak ładowania - alternator sprawdzony
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam szanownych forumowiczów !
Na wstępie dodam że z szukajki korzystałem niestety rozwiązania mojego problemu tam nie było.
Samochód:
Golf IV silnik 1,6 16V
Problem
zdarzenie 1
Samochód w trakcje jazdy zgasł - przy próbie odpalenia gasły wszystkie kontrolki rozrusznik nie miał siły kręcić.
Po odholowaniu pod dom i odczekaniu około godziny chciałem zabrać się za sprawdzanie co się stało ale silnik odpalił bez problemu.
Sprawdziłem jednak ładowanie oraz masy. Ładowanie było trochę słabe bo około 13,6 - 13,8. Masy sprawdzone i ok.
zdarzenie 2
Od zdarzenia 1 upłynęło około 2 miesiące w tym czasie nie było jakichkolwiek problemów.
Objawy dokładnie takie same ja w pierwszym przypadku z tym że brak ładowania - przy pracującym silniku i wolnych obrotach napięcie w granicach 12,2 V
Uznałem że alternator należy naprawić co zleciłem fachowcom - odebrałem alternatorek sprawdzony z wydrukiem z maszyny ze wszytko ok.
Sprawdziłem masy - ok.
Zamontowałem zregenerowany alternator i nadal kapa prąd w granicach 12,2 V.
Dodatkowe informacje:
Kontrolka ładowania gaśnie prawidłowo po odpaleniu silnika, po odpaleniu silnika pojawia się kontrolka AIRBAG.
Bardzo proszę szanowne grono pomoc.
Pozdrawiam
Mariusz
Na wstępie dodam że z szukajki korzystałem niestety rozwiązania mojego problemu tam nie było.
Samochód:
Golf IV silnik 1,6 16V
Problem
zdarzenie 1
Samochód w trakcje jazdy zgasł - przy próbie odpalenia gasły wszystkie kontrolki rozrusznik nie miał siły kręcić.
Po odholowaniu pod dom i odczekaniu około godziny chciałem zabrać się za sprawdzanie co się stało ale silnik odpalił bez problemu.
Sprawdziłem jednak ładowanie oraz masy. Ładowanie było trochę słabe bo około 13,6 - 13,8. Masy sprawdzone i ok.
zdarzenie 2
Od zdarzenia 1 upłynęło około 2 miesiące w tym czasie nie było jakichkolwiek problemów.
Objawy dokładnie takie same ja w pierwszym przypadku z tym że brak ładowania - przy pracującym silniku i wolnych obrotach napięcie w granicach 12,2 V
Uznałem że alternator należy naprawić co zleciłem fachowcom - odebrałem alternatorek sprawdzony z wydrukiem z maszyny ze wszytko ok.
Sprawdziłem masy - ok.
Zamontowałem zregenerowany alternator i nadal kapa prąd w granicach 12,2 V.
Dodatkowe informacje:
Kontrolka ładowania gaśnie prawidłowo po odpaleniu silnika, po odpaleniu silnika pojawia się kontrolka AIRBAG.
Bardzo proszę szanowne grono pomoc.
Pozdrawiam
Mariusz
- Paweł Marek
- V.I.P.
wykonaj jeszcze dwukrotny pomiar napięcia ładowania - na klemach aku i na samym alternatorze znaczy miedzy jego obudową a śrubą z grubym kablem, jeśli będą różnice problem jest w kablach na obejmach klem, a czasem zdarza się złe zmasowanie alternatora do silnika i wystarczy oczyścić miejsca połączenia alternatora z łapą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Paweł Marek, Tak poza konkursem. Jak wygląda w nowych autach układ wzbudzenia alternatora, chodzi mi o to, co kiedyś stanowiło układ: + po stacyjce - kontrolka ładowania - zacisk regulatora napięcia ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nowych? Ja nie wypowiadam się na temat nowszych jak MK3 . Jest kabel wbudzający do altka wpięty w licznik, niebieski. Jakieś niewielkie napięcie na nim pojawiające się po zapłonie pozwala wzbudzić się alternatorowi i zaczać ładować, jakby się to zepsuło to przegazówka i tak wzbudza alternator i potem już ładuje. Napewno tak jest w mk3 i starszych tutaj pewnie tak samo
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
Panownie jade sprawdzić czy jest różnica pomiędzy klemami a napięciem mierzonym na alternatorze.
Zaraz potem dam znać co i jak
Zaraz potem dam znać co i jak
-
- Nowicjusz
Na zaciskach prąd ładowania był prawidłowy. Masa sprawdzona raz jeszcze też okazała się prawidłowa,
Problem okazał sie przewód doprowadzający PLUS do skrzynki bezpieczników na akumulatorze. Po dokładniejszym obejrzeniu i poruszaniu kabelkiem okazało się że w miejscu połączenia z bezpiecznikiem jest nadpalenie powodujące przerwę.
PO południu zabieram się za naprawę i powinno być wszytko ok
Problem okazał sie przewód doprowadzający PLUS do skrzynki bezpieczników na akumulatorze. Po dokładniejszym obejrzeniu i poruszaniu kabelkiem okazało się że w miejscu połączenia z bezpiecznikiem jest nadpalenie powodujące przerwę.
PO południu zabieram się za naprawę i powinno być wszytko ok
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Paweł Marek, miałem ostanio ambaras z ładowaniem w furgonie Lublin II. Otóż jest tam niby-prosty układ ładowania, natomiast w liczniku znajduje się lampka STOP . która z kontrolkami ręcznego, ciśnienia oleju i ładowania jest połączona przez diody prostownicze. I uszkodzenie jednej z nich powodowało niewzbudzanie się alternatora przy niskich obrotach. Podejrzewam, że w autach typu golf MK4 jest elektronika, która podaje napięcie na alternator, natomiast nie jest to bezpośrednie połączenie z niebieskim kabelkiem, dlatego Ciebie pytałem...
-
- Nowicjusz
SUKCES
Autko ładuje aż miło Problem rozwiązany.
Jeszcze raz dziekuję za pomoc
Autko ładuje aż miło Problem rozwiązany.
Jeszcze raz dziekuję za pomoc