Znikający stan licznika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Znikający stan licznika
Witam wszystkich Forumowiczów.
Od pewnego czasu znika mi stan kilometrów. Nie wiem od czego to zależy, czasem po jakimś czasie stan normalnie się wyświetla, innym razem gdy wsiądę do auta tego stanu nie ma. Gdy przekręcę kluczyk miga mi informacja o serwisie, ale gdy nie odpalę samochodu, tylko wyłączę zapłon wyświetlacz nic nie pokazuje. Dopiero gdy zostanie odpalony silnik, w tedy stan kilometrów prawidłowo się wyświetla. Do tego zostaje wyzerowany tzw. "trip", ale pamięć radia już nie. Cóż może być przyczyną? Słaby akumulator...?
Od pewnego czasu znika mi stan kilometrów. Nie wiem od czego to zależy, czasem po jakimś czasie stan normalnie się wyświetla, innym razem gdy wsiądę do auta tego stanu nie ma. Gdy przekręcę kluczyk miga mi informacja o serwisie, ale gdy nie odpalę samochodu, tylko wyłączę zapłon wyświetlacz nic nie pokazuje. Dopiero gdy zostanie odpalony silnik, w tedy stan kilometrów prawidłowo się wyświetla. Do tego zostaje wyzerowany tzw. "trip", ale pamięć radia już nie. Cóż może być przyczyną? Słaby akumulator...?
Znikający stan licznika
rozebrać licznik, odpiąć blaszki mocujące wyświetlacz, gumki przemyć spirytusem i założyć wszystko spowrotem
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Paweł Marek
- V.I.P.
Znikający stan licznika
Znikają cyfry na wyświetlaczu czy się zeruje bo to różnica, jeśli znikają to czy wracają od razu po włączeniu zapłonu? może być słaby aku, niekontakt na wtyczce, spalony bezpiecznik 21. generalnie problem oznacza brak lub niekontaktując zasilanie licznika w stały plus (czyli nie znikający po wyłączeniu zapłonu). Z tym że w przypadku słabego akumulatora zerowanie następowałoby dopiero w chwili uruchomienia rozrusznika - spadku napięcia.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Znikający stan licznika
Nie będę zakładał kolejnego "podobnego" tematu. Sprawa wygląda następująco kiedyś odpalałem auto inspekcja migała i zgasło wszystko. Ponownie uruchomiłem silnik po czym już nic się nie pokazywało. Raz jechałem autostradą włączył się przebieg. Gasiłem auto dalej był przebieg, ale jak zapaliłem zapłon wszystko zgasło. i od pewnego czasu takie coś mi się pokazuje na liczniku, ale po chwili gaśnie. Najczęściej taki widok widnieje jak auto stoi na mrozie. Tak wygląda mój licznik
- Paweł Marek
- V.I.P.
Znikający stan licznika
Arcaj, to już jest awaria licznika, coś o tym było na forum poszukaj, ale chyba łatwiej i szybciej zmienić licznik przy niskich cenach używek
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Znikający stan licznika
Znika ogólny przebieg, po odpaleniu silnika pojawia się taki jaki był. Zostaje skasowany przebieg dzienny. Zapomniałem nadmienić że gdy zanika wartość na wyświetlaczu, przestaje chodzić zegarek (licznik bez obrotomierza). Jak dotąd byłem tylko kilka razy świadkiem zgaśnięcia wyświetlacza. Raz gdy chciałem znajomemu mrugnąć długimi przy wyłączonym silniku - wyłączył się wyświetlacz i nie mogłem "mrugnąć". I kilka razy, gdy przekręciłem kluczykiem w celu rozgrzania świec, ale nie odpaliłem auta tylko wyłączyłem zapłon wyświetlacz się wyłączał - dopiero po odpaleniu samochodu wartość pozostawała.Paweł Marek pisze:Znikają cyfry na wyświetlaczu czy się zeruje bo to różnica, jeśli znikają to czy wracają od razu po włączeniu zapłonu?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Znikający stan licznika
Rootsman, to typowy objaw uszkodenia zasilania licznika w stały plus. Ale w którym miejscy jest niekontakt nie mam pojęcia. Gdyby działo się to zawsze - to pierwszy podejrzany jest bezpiecznik 21. Jeśli nie zawsze - niekontakt będzie gdzie indziej - trzeba szukać zaczynając od wtyczek wiązki licznika przy liczniku i na drugim jej końcu przy skrzynce. Znajdziesz na forum rozpiskę (pinout) wyjść we wtyczce licznika tam sprawdzisz konkretny kabalek czy ma stały plus
Znikający stan licznika
Dzięki za podpowiedź . Nie bardzo mam czas aż tak za tym wnikać, ale postaram się to przed świętami posprawdzać - dam znać co było nie teges.
Póki co pozdrawiam
Póki co pozdrawiam
Znikający stan licznika
Mam pytanie dotyczące licznika w MK3, więc jeśli mogę to napiszę tutaj. Mój licznik "zwariował". W czasie jazdy, po przekroczeniu przebiegu 299 999km na wyświetlaczu pojawiły się same poziome kreski w środkowej części licznika. Licznik przebiegu dziennego liczył normalnie kilometry, a prędkościomierz i zegar wskazówkowy działał bez zarzutu. Co mogło być przyczyną takiego wskazania?
Znikający stan licznika
teoretycznie powinien wskoczyć na 0 (mi tak wskoczył w moim mk3) ale skoro masz poziome kreski to możliwe ze ktoś grzebał kiedyś w epromie licznikajaja_cek pisze:W czasie jazdy, po przekroczeniu przebiegu 299 999km na wyświetlaczu pojawiły się same poziome kreski w środkowej części licznika. Licznik przebiegu dziennego liczył normalnie kilometry, a prędkościomierz i zegar wskazówkowy działał bez zarzutu. Co mogło być przyczyną takiego wskazania?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Re: Znikający stan licznika
Też miałem nadzieję, że licznik się "wyzeruje".grg474 pisze:teoretycznie powinien wskoczyć na 0 (mi tak wskoczył w moim mk3) ale skoro masz poziome kreski to możliwe ze ktoś grzebał kiedyś w epromie licznikajaja_cek pisze:W czasie jazdy, po przekroczeniu przebiegu 299 999km na wyświetlaczu pojawiły się same poziome kreski w środkowej części licznika. Licznik przebiegu dziennego liczył normalnie kilometry, a prędkościomierz i zegar wskazówkowy działał bez zarzutu. Co mogło być przyczyną takiego wskazania?
Byłem już u magika od "korekty" stanów licznika, ustawił to co chciałem i zasugerował, że mogło to być drugie 300tys., i dlatego licznik się zawiesił, czyli Golfik ma już ponad 600tys. przebiegu. Może ktoś w forowiczów miał juz taki przypadek i mógłby to potwierdzić.
Znikający stan licznika
Jak wcześniej świecił się napis "total" to ma 300kkm, a jak się nie świecił to ma te 600 widocznie..
MK3 ADZ->AGU
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Znikający stan licznika
Patrzac na to co jest na tym filmiku mozna wywnioskowac ze po przekroczeniu 600 000 km na wyswietlaczu pojawiaja sie --- --- . Wiec...gratuluje autka:):)...niezniszczalna bryka.jaja_cek pisze:Mam pytanie dotyczące licznika w MK3, więc jeśli mogę to napiszę tutaj. Mój licznik "zwariował". W czasie jazdy, po przekroczeniu przebiegu 299 999km na wyświetlaczu pojawiły się same poziome kreski w środkowej części licznika. Licznik przebiegu dziennego liczył normalnie kilometry, a prędkościomierz i zegar wskazówkowy działał bez zarzutu. Co mogło być przyczyną takiego wskazania?
" onclick="window.open(this.href);return false; (ok 1:02)