Światła drogowe włączają zapłon

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

DJJ
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DJJ » śr lis 16, 2011 22:27

Witam. Jak włączę światła drogowe to włącza mi się zapłon ale tylko przy włączonych światłach mijania, także przy włączonych światłach mijania świeci tylko prawe mijania a gdy włączę drogowe to świecą obydwa. Nagrzewa się czarno żółty kabel od włącznika świateł mijania. Auto to corrado. Pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony sob lis 19, 2011 18:56 przez DJJ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Światła mijania włączają zapłon

Post autor: Zico63b » czw lis 17, 2011 03:07

Żebyśmy się dobrze zrozumieli samochód stoi, zapłon wyłączony, klawisz włącznika w pozycji „reflektory” – manetka na mijania. Pociągnięcie manetki na drogowe włącza zapłon? Czy na pewno zapłon czy tylko wycieraczki i dmuchawę?
Jeśli zapłon to albo uszkodziła się kostka stacyjki, albo też ktoś niefachowo coś podłączył z elektryki. Kolega z forum ma dokładaną włoską Klimę i tak mu właśnie podłączyli.
Natomiast gdy wycieraczki i dmuchawę ale nie zapłon (lampki na desce) – to VW tak mają.

DJJ
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DJJ » czw lis 17, 2011 22:13

Popełniłem błąd w temacie, chodziło o światła drogowe, że włączają zapłon. Jak byk toś mógł to edytować to był bym wdzięczny. Co do treści to : zapłon wyłączony, przycisk od świateł ustawiony na mijania i gdy pociągam manetkę do siebie włącza się zapłon czyli wszystkie kontrolki na desce itd.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » czw lis 17, 2011 23:38

DJJ pisze:Jak byk toś mógł to edytować to był bym wdzięczny
może bym mógł...ale żebyś na przyszłość wiedział, to możesz zrobić to sam...w każdym swoim poście masz przycisk "edytuj" (prawy górny narożnik posta)...klikasz i zmieniasz co chcesz :bajer: literówki też można poprawić jak się zauważy po napisaniu posta :hmm:

DJJ
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DJJ » sob lis 19, 2011 18:58

Sory myślałem, że tytułu nie można edytować. Na chwilę obecną nie świecą wcale światła mijania, jak próbuję je włączyć to świeci tylko lewa postojówka (lampy sprawne, były podmieniane), drogowych nie da się wcale włączyć na stałe (świecą tylko gdy przytrzymam manetkę), ale za to zapłon już się nie włącza jak to miało miejsce prędzej. Mam zamiar rozbierać instalację od lamp do skrzynki bezpieczników i szukać zwarcia. Pytanie tylko gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » wt lis 29, 2011 18:39

Procedura sprawdzania nie różni się od innych VW z tych lat:
Po wymontowaniu włącznika świateł, sprawdzamy czy dochodzi prąd ze stacyjki (czarno-żółtym przewodem) oraz czy wychodzi po włączeniu reflektorów (biało-czarny).
Po zdjęciu osłony manetek, sprawdzamy czy doszedł tym biało-czarnym w ogóle na manetki. Jeśli dochodzi – sprawdzamy czy manetki „wydają” napięcie: biały – drogowe a żółty – mijania.
Znalazłem też schemat jakiegoś Corrado, może „Amerykańca”, z dodatkowym przełącznikiem osłabiającym siłę światła reflektorów – czy u Kolegi też coś takiego jest? To może wówczas być dodatkowy punkt podejrzany.

DJJ
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DJJ » wt lis 29, 2011 19:16

Nie ma żadnych dodatkowych przełączników od świateł, jak tylko będę miał chwilę to od razu się za to zabieram i napiszę co wyszło.

DJJ
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DJJ » śr lis 30, 2011 18:50

Nie ma prądu na biało-czarnym kablu wychodzącym od włącznika do manetki, gdy zwarłem czarno-zółty z biało-czarnym to światła działają jak należy więc jest to wina włącznika, niestety dalej jak włączam drogowe to włącza się zapłon. Podmienię jeszcze manetkę i więcej pomysłów nie mam...

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr lis 30, 2011 20:11

No, to już trochę do przodu...
Z tym zapłonem włączającym się ze światłami to musi odpinać się po jednym z wielu urządzeń, aż się trafi.
Jeśli tak już było, jeśli to nie "stało się" - to może warto poczekać na cieplejszy dzień lub możliwość skorzystania z garażu, np. u wujka. Na polu to nie robota.

DJJ
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DJJ » śr lis 30, 2011 23:33

Cały czas robię w garażu, z tym zapłonem narazie pewnie tak zostanie na jakis czas. Dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”