Witam
Wiem, że tematów z problemami centralnych zamków było bardzo dużo , niemniej jednak nie odnalazłem w nich odpowiedzi na swój problem z tym sprzętem. Jeśli jednak opisany prze zemnie problem ma gdzieś odpowiedź na forum bardzo proszę o przekierowanie.
Ogólnie posiadam oryginalny centralny zamek (do wczoraj działał normalnie) , pompka w bagażniku do tego pilot i alarm (no name) dzisiaj rano jeszcze normalnie otworzył, gdy wsiadłem do środka usłyszałem że pompka sama kilka razy po brzęczała. Od tego momentu pilot miał problemy z zamknięciem auta lecz czynność tą udało się wykonać po kilku próbach. Obecnie stan rzeczy wygląda tak, że pilot w ogóle nie wprawia w ruch centralki (nie otwiera , nie zamyka). Wykluczam chyba uszkodzenie pompki bo jak siedzę w aucie ręcznie sterując (góra , dół) guzikiem drzwi od strony kierowcy wszystkie zamki otwierają się i zamykają, sytuacja ta jednak nie ma miejsca przy drzwiach pasażera (tutaj praca guzikiem nie otwiera i nie zamyka pozostałych zabezpieczeń). Niestety problem się potęguje gdyż nie działa mi wkładka od strony kierowcy czyli zamykanie z kluczyka nie wchodzi w grę, bo od strony pasażera gdzie wkładka jest sprawna reszta zabezpieczeń nie reaguje po przekręceniu kluczyka. Pytanie w czym tkwi problem? Uszkodzenie sterownika centralnego, słabe baterie w pilocie co daje nie wystarczający sygnał, problem z zasilaniem pompki (na początku samoczynne brzęczenie). Nie mam już pomysłów na rozwiązanie tego problemu
Będę wdzięczny z pomoc
Centralny zamek - dziwne działanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Na początku tak jak wspomniałeś należałoby sprawdzić baterie w pilocie. Jeśli nic nie dać dobrac się do sterownika i sprawdzić czy wszystko z nim w porządku tzn naciskając pilot sprawdzić czy wychodzi z niego prąd po naciśnieciu.
Właśnie wymieniłem baterie , nie dało nic. Nie mam pomysłu gdzie może znajdować się sterownik... z tyłu nic nie ma oprócz pompki.
Nie wiem czy ci to coś pomoże u mnie było podobnie że pompka tak jak by jeszcze kilka razy się załączył, tak dosłownie na chwilkę po otwarciu lub zamknięci, dodam że jak mam central oryginalny czyli na pompkę a sterownik pilota zakładałem sam, a zaczęło się to dziać gdy przerabiałem podgrzewanie lusterek bo nie dochodził plus na maty po odcinałem plus i mase od mat we wiązce w drzwiach i zrobiłem od podstaw i gdy odciąłem masę na drzwiach to tak jak by właśnie jej czasem brakowało, spróbuj do centralki podpiąć jakąś stałą masę może pomoże
Albo sprawdź miernikiem albo małą żaróweczką czy gdy naciśniesz przycisk na pilocie czy podaje napięcie na pompkę
Jeśli masz nie oryginalny sterownik to popatrz czy nie ma go gdzieś przy bezpiecznikach lub zdejmij boczek drzwi kierowcy może tam się znajdować gdzie sterownik będzie wpięty w siłownik w drzwiach i może mu po prostu brakować zasilania, mogły kable zaśniedzieć
Albo sprawdź miernikiem albo małą żaróweczką czy gdy naciśniesz przycisk na pilocie czy podaje napięcie na pompkę
Jeśli masz nie oryginalny sterownik to popatrz czy nie ma go gdzieś przy bezpiecznikach lub zdejmij boczek drzwi kierowcy może tam się znajdować gdzie sterownik będzie wpięty w siłownik w drzwiach i może mu po prostu brakować zasilania, mogły kable zaśniedzieć
Diagnostyka grupy VAG okolice Rabka Zdrój oraz Myślenice
u mnie np sterownik od centralki jest schowany obok bezpieczników, jednak dobrze jest też odkręcić plastikowy boczek odkręcając najpierw linke od maski