Nie działa lewe światło mijania

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

zetnktel
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: zetnktel » śr lip 24, 2013 22:39

Witam. Mam problem z elektryką w swoim Golfie. Otóż nie działa lewe światło mijania. Żarówka jest dobra bo jak się włączy drogowe to świeci. Także to coś z elektryką. Dodatkowo odkryłem, że nie działa elektryczna regulacja nachylenia świateł, prąd do potencjometru dochodzi bo świeci się podświetlenie ale silniczki stoją, podejrzewam, że jest jakaś zależność pomiędzy nie świecącym mijania, a nie działającą regulacją, bo ta wcześniej działała.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lip 24, 2013 23:11

zetnktel pisze:Żarówka jest dobra bo jak się włączy drogowe to świeci
Światło mijania i drogowe to dwa osobne światła...i albo są dwie osobne żarówki albo jedna dwuwłóknowa - w tej drugiej każde z włókien może się przepalić a drugie może poprawnie działać. Piszę jak jest ogólnie, bo nie wiem jakie masz światła u siebie, ale z tego co piszesz to masz właśnie żarówki dwuwłóknowe. Oprócz żarówki jest jeszcze takie coś jak bezpiecznik...to należy sprawdzić

zetnktel
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: zetnktel » śr lip 24, 2013 23:18

To u mnie jest dwuwłóknowa. Bezpiecznik jest w porządku to sprawdzałem w pierwszej kolejności. Aha i ta warstwa o której wspominasz która może się wypalić.. to nie to bo przekładałem żarówkę z prawej lampy do lewej i nie świeci. w prawej świeci.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr lip 24, 2013 23:34

Zacznijmy od tego, że w Golfie 2 żarówki dla mijania i drogowych w reflektorach zewnętrznych są ZAWSZE dwuwłóknowe H4. Dodatkowo tylko, w wersjach bogatszych np. GT, były reflektory wewnętrzne na wyłącznie drogowe, H3.
W reflektorach zewnętrznych drogowe korzystają z drugiego włókna H4.
A w tym konkretnym wypadku, bezpiecznik lub wygrzane konektory w oprawce żarówki - dla ułatwienia to kolor żółto-czarny

Lukas2402
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Lukas2402 » ndz gru 15, 2013 17:34

podpinam sie pod temat, wczoraj zauwazylem ze prawe swiatlo drogowe oraz dlugie mi nie dzialaja, wszystkie pozostale swiatla bez zarzutu, w przednim prawym dziala jedynie postojowka, w mojej wersji do postojowek idzie oddzielna zarowka. sprawdzalem zarowke oraz bezpieczniki i wszystko jest dobre, gdy podlaczam przewody od postojowek do zarowki od drogowych zarowka swieci z taka sama moca jak postojowkam, co moge jeszcze sprawdzic?

Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master

Post autor: OsteR9019 » ndz gru 15, 2013 17:42

Lukas2402 pisze:co moge jeszcze sprawdzic?
Masę

Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

Lukas2402
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Lukas2402 » pn gru 16, 2013 20:20

miales racje. mam jakies dziwne przejscie w prawym swietle z kwadratowej kostki na prostokatna, i w tej kwadratowej nadpalily sie przewody od masy i dlugich, poprawilem polaczenie i wszystko smiga

Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master

Post autor: OsteR9019 » pn gru 16, 2013 21:33

Lukas2402 pisze:mam jakies dziwne przejscie w prawym swietle z kwadratowej kostki na prostokatna, i w tej kwadratowej nadpalily sie przewody od masy i dlugich, poprawilem polaczenie i wszystko smiga
Tak już poza tematem, przy każdym niedomaganiu urządzenia elektrycznego najlepiej zacząć od sprawdzenia połączenia masowego, np. nie kręci rozrusznik, trzeba podłączyć kablem rozruchowym (-) z akumulatora z blokiem silnika, jeśli nastąpi poprawa wiadomo gdzie leży przyczyna.
Sam miałem problem z oświetleniem w busie w tylnej lampie, jeden przewód masowy na całą lampę i pięć zasilających po jednym dla każdej żarówki, notorycznie upalał się styk masowy co skutkowało np. szybkim mruganiem kierunkowskazów. Dolutowałem dodatkowy "konkretny" przewód masowy i problem z głowy :bigok:

Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”