Jestem nowym użytkownikiem forum wiec witam wszystkich i prosze o pomoc.A mianowicie problem dotyczy PB DIGIFANT 2
Silnik po odpaleniu pracuje jakieś 10 sek. raz dłużej raz krócej, po czym gaśnie i nie można go odpalić ponownie.Po odczekaniu chwili sytuacja sie powtarza czyli odpala i gaśnie, i tak bez konca. Gdy zgaśnie nie ma iskry.Wymieniony hall w aparacie, potem cały aparat, cewka zapłonowa w sumie trzy sztuki, rozdzielacz zapłonu z podszybia i bez zmian cały czas silnik zachowuje sie tak samo.Po wyjęciu aparatu i kręceniu nim iskra po chwili zanika, gdy odłącze sterownik i podłącze go ponownie po chwili iskra sie pojawia.Gdy nie ma iskry czujnik halla ma zasilanie, sterownik także.Co moge jeszcze sprawdzić?? Czy może to być wina sterownika silnika??
odpala i gasnie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
odpala i gasnie
prawdopodobnie sterownik, ja miałem tak w skodzie kiedyś jak zmieniałem to nie zauważyłem jednej cyfry na naklejce i miałem po prostu od innego silnika. Auto chodziło przez jakiś czas i potem gasło.
Nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika.
- Paweł Marek
- V.I.P.
odpala i gasnie
niema czegoś takiego, rozdzielacz to jest na aparacie zapłonowym. Na podszybiu to jest sterownik silnika oraz chyba moduł wzmocnienia zapłonu , może padł, ale zerknij jeszcze na okablowanie, szczególnie masy i plusy po zapłonie do cewki, do modułu i do sterownika silnika. Upewnić się że w chuli gdy zanika iskra to nie zanika też plus po zapłonie na którymś z tych elementów, bo może kostka stacyjkim pada. Trzeba kable posprawdzać najpierw bo sterownik i moduł rzadko się psują.zmotor pisze:rozdzielacz zapłonu z podszybia
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.