Witam.
Po kupnie mojego mk3 z silnikiem 1.4 ABS wymieniłem rozrząd (kompletny), olej, filtry... ogólnie standard po kupnie uzywanego
Teraz mam 2 problemy z nim... Baaardzo mnie wkurzające lecz nie sa to jakies powaznie usterki... Więc :
1) wskaźnik temperatury wody/płynu chłodniczego pokazuje 100*C zamiast 90*C i sie waha... raz pokazuje dobrze 90*C potem urośnie do 100-105*C, znowu spadnie i tak w kółko...
dodam ze termostat jest wymieniony, obieg jest w porzadku, pompa wody dziala, termostat otwiera sie po rozgrzaniu i płyn ma temperature 92*C - sprawdzałem temometrem sadzając go w zbiorniczek wyrównawczy wiec na bank jest ok. wentylator sie załącza normalnie na chłodnicy, płyn dochodzi bo jest gorąca chłodnica...
mało tego ze źle pokazuje temp. to jeszcze nie grzeje mi w środku ciepłe powietrze (takie jak powinno) bo preciez po odkręceniu nawiewu na max ciepłe to powinno w ręke parzyć a leci letnie. 2 na 3 mechaników powiedziało i że to nagrzewnica ale weze idace do nagrzewnicy sa gorące... mechanik mi sprawdzał i wszystko jest ok, klapki w kokpicie itd. wszystko drożne, filt kabinowy wymieniony.
2) po rozgrzaniu mruga i pika mi kontrolka oleju (rozrząd wraz z olejem wymieniony miesiąc temu na LOTOS 15w40)... wymieniałem juz czujniki ale nic nie dało... sprawdzałem ciśnienie w silniku i fakt faktem jest za niskie jak jest rozgrzany bo ma niecałe 2 bar ale silnik pacuje równo i ma normalna moc jak powinien miec. mechanik mowil mi zebym sie tym nie przejmował i jezdził... moge nawyzej dolac doktorka do oleju jak chce... na zimnym silniku po odpaleniu ma prawie 5 bar...
elektromechanik sprawdził mi instalacje i powiedział ze wszystko jest ok wiec to wina za małego ciśnienia... co moze sie stac jak bede jezdził z za mały ciśnieniem ?
3) po rozgrzniu silnika mam za wysokie obroty bo około 1,2 tys. jak moge je zmiejszyć ? mechanik czy samemu da rade ?
EDIT: dodam ze wymieniłem sobie licznik na taki z obrotomierzem i wymieniałem całe podświetlenie w środku na ledowe od LEDIKER'a ale licznik miałem od modelu 1.6 tez z 92 roku wiec po podłączeniu działa i pokazuje normalnie predkość, obroty, kilometry, czas itd.
MK3 1.4 ABS - licznik przekłamuje.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Twój silnik to pewnie ABD, nie ABS.
1. Za błędne wskazania może odpowiadać czujnik temperatury. Ma on 4 piny. Dwa odpowiadają za sygnał wysyłany do komputera, a dwa do wskaźnika temperatury. Przy pomocy multimetru i informacji, które znajdziesz na forum możesz sprawdzić czy czujnik działa poprawnie. Drugi sposób to podpięcie pod VAGa i sprawdzenie temperatury ale nie wiem czy w modelach z 1992 jest to możliwe.
2. Doktora do oleju nie lej, chyba, że nie zależy Ci aż tak na tym silniku i chcesz poeksperymentować. Niektóre filtry oleju, chyba filtrona powodują podobne objawy, więcej informacji znajdziesz też na forum.
3. 1200 obrotów na ciepłym to faktycznie za dużo. Jest to prosty silnik ale jest już na wtrysku i wszystkim steruje komputer na podstawie informacji otrzymanych z czujników. Jeśli któryś z nich podaje błędne dane (np. że silnik jest zimny) ten wzbogaca dawkę. Najprościej byłoby podpiąć go do kompa lub posprawdzać czujniki multimetrem.
1. Za błędne wskazania może odpowiadać czujnik temperatury. Ma on 4 piny. Dwa odpowiadają za sygnał wysyłany do komputera, a dwa do wskaźnika temperatury. Przy pomocy multimetru i informacji, które znajdziesz na forum możesz sprawdzić czy czujnik działa poprawnie. Drugi sposób to podpięcie pod VAGa i sprawdzenie temperatury ale nie wiem czy w modelach z 1992 jest to możliwe.
2. Doktora do oleju nie lej, chyba, że nie zależy Ci aż tak na tym silniku i chcesz poeksperymentować. Niektóre filtry oleju, chyba filtrona powodują podobne objawy, więcej informacji znajdziesz też na forum.
3. 1200 obrotów na ciepłym to faktycznie za dużo. Jest to prosty silnik ale jest już na wtrysku i wszystkim steruje komputer na podstawie informacji otrzymanych z czujników. Jeśli któryś z nich podaje błędne dane (np. że silnik jest zimny) ten wzbogaca dawkę. Najprościej byłoby podpiąć go do kompa lub posprawdzać czujniki multimetrem.
jutro jade z tymi objawami do elektromechanika to mam nadzieje ze ogarnie to podsune mu Twoje pomysły
co do doktorka to na silniku mi bardzo nie zalezy bo chciałbym w przyszłości jakiś inny silnik wsadzić TDI aldo SDI najlepiej
PS: przełożenie silnika to skomplikowana operacja jezeli tez byłby od innego MK3 ? czy diesla po benzynie mozna wkładać ? i czy np. od golfa 4 dały by rade włożyc silnik ?
co do doktorka to na silniku mi bardzo nie zalezy bo chciałbym w przyszłości jakiś inny silnik wsadzić TDI aldo SDI najlepiej
PS: przełożenie silnika to skomplikowana operacja jezeli tez byłby od innego MK3 ? czy diesla po benzynie mozna wkładać ? i czy np. od golfa 4 dały by rade włożyc silnik ?
VOLKSWAGEN GOLF MK3 RED 1.4 ABD - modification in progress...
no i po problemie
otóz elektromechanik "obszedł" piszczke od oleju i kotrolka nie mruga juz ale zapali sie gdybym zgubił olej - takze problem piszczenia z głowy
co do ciśnienienia mówił ze to normalka przy tych silnikach i nie wpływa to na komfort jadzy ani na spalanie itp. a co do doktorka to równiez powiezdiał żeby sobie darować... takze doktorek idzie w niepamieć
podłączył mi również samochod pod komputer i żadnych błędów nie wykazało a co do wysokich obrotów, to majsterek który wkrecał mi zegar kiedy sprawdzał ciśnienie za mocno napią linke od gazu i wystarczyło ją popuścić i teraz obroty sa takie jak powinny 0,9-1,0 tys./obr. takze kolejna pierdoła z głowy
a co do ogrzewania to nie jest to wina nagrzewnicy, jak wiekszość mechaników do ktorych podjechałem sie zapytac twierdziło tylko winowajca jest pompa wody która dopiero powyżej 3,5 tys./obr. zaczyna wiac jak powinna... koleś co wymieniał mi rozrzad na pewno wsadził jakies kupa i ot cała przyczyna...
czy ma ktos moze na sprzedaż sprawna oryginalna pompe wody do golfa 3 1.4 ABD 1992r. ??? jak cos pisać PM.
otóz elektromechanik "obszedł" piszczke od oleju i kotrolka nie mruga juz ale zapali sie gdybym zgubił olej - takze problem piszczenia z głowy
co do ciśnienienia mówił ze to normalka przy tych silnikach i nie wpływa to na komfort jadzy ani na spalanie itp. a co do doktorka to równiez powiezdiał żeby sobie darować... takze doktorek idzie w niepamieć
podłączył mi również samochod pod komputer i żadnych błędów nie wykazało a co do wysokich obrotów, to majsterek który wkrecał mi zegar kiedy sprawdzał ciśnienie za mocno napią linke od gazu i wystarczyło ją popuścić i teraz obroty sa takie jak powinny 0,9-1,0 tys./obr. takze kolejna pierdoła z głowy
a co do ogrzewania to nie jest to wina nagrzewnicy, jak wiekszość mechaników do ktorych podjechałem sie zapytac twierdziło tylko winowajca jest pompa wody która dopiero powyżej 3,5 tys./obr. zaczyna wiac jak powinna... koleś co wymieniał mi rozrzad na pewno wsadził jakies kupa i ot cała przyczyna...
czy ma ktos moze na sprzedaż sprawna oryginalna pompe wody do golfa 3 1.4 ABD 1992r. ??? jak cos pisać PM.
VOLKSWAGEN GOLF MK3 RED 1.4 ABD - modification in progress...