Witam
Mam mam problem z lampami ledowymi z tylu. chodzi o lampy ledowe kierunkowskazu i pozycji. Na pierscieniu jest 20 diod ktore swieca na 2 kolory (czerwony i pomaranczowy). W lewej lampie przy wlaczonych swiatlach pozycyjnych swieca wszystkie diody 20szt (prawidlowo na czerwono) jednak wlaczajac kierunkowskaz 4 sztuki nie dzialaja (dwie w jednym miejscu, dwie w innym miejscu na obwodzie). Z kolei w prawej lampie przy wlaczonych swiatlach pozycyjnych 4 diody nie dziala a po wlaczeniu kierunkowskazu te 4 diody dzialaja a z kolei 6 innych nie dziala a dwie inne pulsacyjnie mrugaja.
Zauwazylem rowniez ze czasami wlacza mi sie kontrolka na desce rozdzielczej o problemie ze swiatlami. Jest napisane : check left front side light. Znika ona po kilku odpaleniach samochodu i zapala sie znowu po kilku dniach. Sprawdzilem swiatla z przodu i wszystkie dzialaja.
Nie wiem czy to wazne ale od jakiegos czasu przy wychodzeniu z samochodu i dotykajac karoserii mam przeskok iskry dosc czesto. Przez poltora roku wczesniej nie zaobserwowalem tego.
Czy moze ktos mi w tym pomoc. Czy jest to jakis problem z elektryka czy moze cos innego. Czy musze wymieniac cale lampy czy moze moge same pierscienie z diodami
Dzieki za kazda pomoc
lampy ledowe tyl . Diody nie swieca. Golf plus 1.6tdi 2010
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
wojtek2345, co do lamp to jest identyczny problem jak w Passatach B6 ,nie widziałem jak jest to konstrukcyjnie rozwiązane czy jest możliwe rozebranie lampy i wymiana poszczególnych diod czy jedynie wymiana na nowe, natomiast iskra powstaje z powstałych na aucie ładunków elektrostatycznych ,wysiadając stajemy na ziemi i niczym przewód odprowadzający umożliwiamy jej przeskok-odpływ do ziemi , wszystko zależy o stylu ubioru oraz od otoczenia zewnętrznego.ok
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM
-
- Nowicjusz
Re: lampy ledowe tyl . Diody nie swieca. Golf plus 1.6tdi 20
Czy jest to zatem problem w samym pierscieniu na ktorym sa diody czy jest to jakis inny problem np. z kablami, napieciem itp? I dlaczego wyskakuje mi blad skoro wszystkie swiatla z przodu dzialaja? Jak zostalo to rozwiazane w B6? Wymiana calej lampy czy tylko jej czesc?
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
wojtek2345, niestety tak jak pisałem nie miałem przyjemności jeszcze ich rozkładać ale zapewne problem leży w diodach .ok
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM