czy immo może zatrzymać samochód podczas jazdy?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
w mojej trójce ostatnio zaczęły się problemy najprawdopodobniej z immobilizerem.
Auto normalnie lekko zapala a po sekundzie gaśnie, bez względu czy na wolnych obrotach czy przegazowany, zawsze gaśnie.
A po jakimś czasie (5 godzin, 15 minut, różnie) samochód zmienia zdanie i problemy mijają.
Jeśli jest to problem z immobilizerem to czy silnik może zgasnąć również w czasie jazdy?
Akurat jutro chcę gdzieś jechać i zastanawiam się czy jechać samochodem czy pociągiem. Siedzenie w samochodze na parkingu i czekanie aż zapali nie jest dla mnie problemem (w razie czego mam lawetę w ubezpieczeniu) ale nie chciałbym żeby silnik nagle mi zgasł na zakręcie.
w mojej trójce ostatnio zaczęły się problemy najprawdopodobniej z immobilizerem.
Auto normalnie lekko zapala a po sekundzie gaśnie, bez względu czy na wolnych obrotach czy przegazowany, zawsze gaśnie.
A po jakimś czasie (5 godzin, 15 minut, różnie) samochód zmienia zdanie i problemy mijają.
Jeśli jest to problem z immobilizerem to czy silnik może zgasnąć również w czasie jazdy?
Akurat jutro chcę gdzieś jechać i zastanawiam się czy jechać samochodem czy pociągiem. Siedzenie w samochodze na parkingu i czekanie aż zapali nie jest dla mnie problemem (w razie czego mam lawetę w ubezpieczeniu) ale nie chciałbym żeby silnik nagle mi zgasł na zakręcie.
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Ni huhu. Ze względów bezpieczeństwa usterka immobilisera nie powinna gasić silnika w czasie jazdy.
Re: czy immo może zatrzymać samochód podczas jazdy?
nie powinna, nawet jest taki przepis w UE że brak takiego radiowego bezprzewodowego kluczyka nie może zatrzymać uruchomionego samochoduGarrison pisze:Ni huhu. Ze względów bezpieczeństwa usterka immobilisera nie powinna gasić silnika w czasie jazdy.
Garrison ale Ty wiesz że w golfie trójce tak jest czy tylko zgadujesz?
mogłem zrobić taki test żeby wyciągnąć pastylkę z kluczyka, położyć na kierownicy, odpalić a potem zobaczyć czy zgaśnie jak ją odsunę
ale wtedy o tym nie pomyślałem, a teraz samochód już jest u mechanika
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Re: czy immo może zatrzymać samochód podczas jazdy?
Jakbym miał immo w trójce, która jest w rodzinie, to bym sprawdził. Obudziłeś we mnie wątpliwościdanski88 pisze:nie powinna, nawet jest taki przepis w UE że brak takiego radiowego bezprzewodowego kluczyka nie może zatrzymać uruchomionego samochoduGarrison pisze:Ni huhu. Ze względów bezpieczeństwa usterka immobilisera nie powinna gasić silnika w czasie jazdy.
Garrison ale Ty wiesz że w golfie trójce tak jest czy tylko zgadujesz?
mogłem zrobić taki test żeby wyciągnąć pastylkę z kluczyka, położyć na kierownicy, odpalić a potem zobaczyć czy zgaśnie jak ją odsunę
ale wtedy o tym nie pomyślałem, a teraz samochód już jest u mechanika
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Spokojnie mozesz jechac...nie zgasnie. Po zapaleniu auta mozesz wyrzucic kluczyk z immo przez okno i dalej bedziesz jechal. Malo tego nawet jak Ci zgasnie to jezeli b.szybko go odpalisz to pojedziesz dalej;). Zwroc uwage ze po zgaszeniu silnika (jakies 2-3 s) slychac takie ciche klik z okolicy deski rozdzielczej (jest to rozlaczenie przekaznika w module immo).
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Immo tylko przy odpalaniu działa, jak już odpali i nie zgaśnie to już masz immo z głowy