brak ladowania 1,6 tdi

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: Mk6 S3 t5.1
Kontakt:

brak ladowania 1,6 tdi

Post autor: prymusnmr » wt lut 06, 2018 19:44

Panowie jest problem. Otoz kupilem golfine po malym dzwonie i po naprawie wyszlo,ze aku nie laduje. Lampka akumulatora na zegarach zapala sie po przekreceniu klucza i gasnie jak powinna po odpaleniu autka, napiecie na cienkim kabelku ktory idzie do alternatora jest lecz na grubym kablu ktory powinien ladowac aku nie ma...wyswietla mi wartosc 0,2volt gdzie powinno byc cos kolo 14V . Sadzilem ze winnym tego zamieszania jest alternator,a dokladniej kolko ze sprzeglem lecz po wymianie alternatora ( na uzywany dobry) nie ma zmian... Pasek jest nowy i naciag tez jest dobry. Probowalem dodac jeszcze mase do alternatora lecz bez zmian. Ma ktos jakis pomysl oco kaman... Przypuszczam,ze magik ktory robil blacharke jak spawal to nie odlaczyl aku od razu i cos tam popalilo.... przypuszczenia moje sa takie poniewaz oddajac auto nie mialem choinki na zegarach a teraz wyswietla mi blad trakcji,czujnik skretu oraz system start/stop nie dziala...
Poratuje ktos dobrym pomyslem??

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

brak ladowania 1,6 tdi

Post autor: muszkatobiasz » wt lut 06, 2018 21:34

a prąd na tym grubym kablu jest z akumulatora do alternatora? sprawdź przy altku czy jak dasz do masy to iskrzy

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

brak ladowania 1,6 tdi

Post autor: prymusnmr » wt lut 06, 2018 21:45

Kolego po odpaleniu auta prad na grubym kablu od altka jest znikomy 0.2v a mierzac akumulator jest 11.9 ( akumulator juz jest slaby) ,dodam ze owy kabel jest podlaczony fabrycznie wiec raczej jest polaczony z aku. Co do masowania i iskrzenia sprawdze raz jeszcze lecz podlaczajac dzis mase nie zaobserwowalem iskrzenia....

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

brak ladowania 1,6 tdi

Post autor: Qto » wt lut 06, 2018 21:55

prymusnmr pisze:dodam ze owy kabel jest podlaczony fabrycznie wiec raczej jest polaczony z aku
ale czy wtedy nie powinno być na nim napięcia takiego jak na aku :chytry: Może bezpiecznik wywaliło? Tam powinien być 150 albo 200A...w zależności od altka

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: brak ladowania 1,6 tdi

Post autor: prymusnmr » wt lut 06, 2018 22:31

Qto pisze:
prymusnmr pisze:dodam ze owy kabel jest podlaczony fabrycznie wiec raczej jest polaczony z aku
ale czy wtedy nie powinno być na nim napięcia takiego jak na aku :chytry: Może bezpiecznik wywaliło? Tam powinien być 150 albo 200A...w zależności od altka
Wlasnie mnie to zastanawia czemu takie jazdy sa na dwoch alternatorach. Sprawdzalem mase na alternatorze itd i wszystko jest jak nalerzy masa jest na altku,silniku,karoserii oraz na akumulatorze. Co do bezpiecznikow to sprawdzalem wszystki mi wiadome ( te pod maska przy akumulatorze oraz te w desce rozdzielczej z boku przy kierowcy-wszystkie graja...)-a moze sa jeszcze jakies o ktorych nie mam pojecia??
Alternator stary i nowy 140A z tym sprzeglem na kole

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

brak ladowania 1,6 tdi

Post autor: prymusnmr » wt lut 06, 2018 22:41

Dobra chlopaki , sprawdze jutro na spokojne bo juz wiem o jakie bezpieczniki sie rozchodzi ( one sa z boku puszki z bezpiecznikami tam gdzie idzie troche kabli czerwonych....) Potwierdze jak sprawdze...

A wiec sprawdzilem owe bezpieczniki i okazalo sie ze bezpiecznik 200A na listwie bezpiecznikow poszedl,dziwi mnie troche wykonanie owych bezpiecznikow poniewaz 6 sztuk jest na jednej listwie zgrzane,czyli w moim przypadku musze wymienic cala listwe lub "drutowac"-czyli kupic pojedynczy bezpiecznik i przykrecic go do listwy zasilajacej.... Temat uwazam za zamkniety :pub: dziekowal

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”