gdzie nabić r12 lub zamiennik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
osttanio po wielu poszukiwaniach w końcu znalazłem swoją wymarzoną klimę do mk2, została założona itd, tylko trzeba zmienić osuszacz , nalać oleju nowego i nabić. teraz pytanie : GDZIE ?
interesują mnie warsztaty w wawie i okolicach
na pewno ktoś z forumowiczów też ma klimęi mi podpowie
interesują mnie warsztaty w wawie i okolicach
na pewno ktoś z forumowiczów też ma klimęi mi podpowie
moje bejbe http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=400916
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ja w Swojej uzupełniałem czynnik w nor-auto na ostrobramskiej. Wpisz sobie w google "klimatyzacja warszawa" i umów się na wizytę i po zawodach.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
nie mają tam r12 ani zadnego zamiennika
a google przeszukałem milion razy i wydalem milion zlotych na telefony
a google przeszukałem milion razy i wydalem milion zlotych na telefony
Re: gdzie nabić r12 lub zamiennik
Zamiennikiem R 12 jest czynnik MP39 . Możesz również nabić R134a, ale musisz zmienić olej w klimie na odpowiedni dle tego czynnika
r134a totalnie nie pasuje, gdybyś zagłębił się bardziej wiedziałbyś że r134a potrzebuje większego ciśnienia do pracy a wtedy kompresor dostaje po dupie więc nie doradzaj jeśli nie potrafisz, proste
potrzebuje kogos kto napełnia a nie nazw zamienników. znam nazwy zamienników
potrzebuje kogos kto napełnia a nie nazw zamienników. znam nazwy zamienników
Pytałeś o zamiennik R 12 , więc nie kukiełkuj. R 134a podałem jako alternatywę, a nie zamiennik 1:1.Swoją drogą podaj proszę, jakie to niby ciśnienie pracy ma R 12 i 134a, abym się też zagłębił.Twoja wiedza jest jakaś niepełna, bowiem od X lat nie dostaniesz (zakazane, wycofane) R12.Gdybyś miał głębszą wiedzę, nie kombinowałbyś z R12.Chcesz MP39 poszukaj sieci Elektronika (sprzedaż) lub Du Point (producent)
- Paweł Marek
- V.I.P.
Koledzy spokojnie. Szczegółowo tu nie pomogę ale jak wpisałem pytanie do googli to mi wyszło że można użyć tego zamiennika MP39, że odważni ładują R134A i działa, że można przerobić klimę ale to już za drogie trochę, a na forum jeepa jest nawet konkretny adresik z R12 o jaki ci chodzi pod Warszawą. I taka porada żeby nie szukać w serwisach klimy samochodowej ale od lodówek i stacjonarnych urządzeń klimatyzacyjnych
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
No cóż, siedzę od 10 lat właśnie w klimach stacjonarnych , lodówkach itp..czynnik R 12 występował w układach niskociśnieniowych, w tym czasie nie spotkałem się nawet z butlą/zbiornikiem" czystego" R12, więc jeśli ktoś to ma, to tylko ściągnięte ze starych sprzętów niestety...
bo nowe są wysokociśnieniowe , r12 pracowało pod 8 bar około a r134a pod 20bar ale co ja będę tłumaczył w końcu nie znam sięczynnik R 12 występował w układach niskociśnieniowych
r134a można nabić ale wchodzi w reakcję z przewodami gumowymi jeśli klima była na r12 bo są różnice w mieszance gumy,
kompresor dostaje po dupie, więc taka klima pochodzi rok może dwa , może dłużej a może coś strzelić od razu...
mam już namiary na pewnego fachowca spod warszawy ( nie z forum jeepa) i bardzo dobre ceny ma bo za wstawienie (mojego) filtru osuszacza plus wymiana paru uszczelek, plus przeplukanie ukladu, sprawdzenie szczelności i osuszenie i nabicie mp39 bierze 250zł, jeśli zrobi dobrze a myślę że tak będzie to wrzucę tu jego namiary dokładne
Samarexus
R12 nie dostaniesz już od około 15 lat ponad na dobrą sprawę legalnie, więc nie mądrz się, jeśli ja nie potrafię pomóc np w wymianie pierścieni w silniku to nie zaczynam tematu jak Ty. Skończyłem
namiary na R12 w poznaniu, troche daleko ode mnie ale moze komuś się przyda : tel. 515145545 tel. 616675674
z Chorzowa : Tel. 0 509 897 138
Re: gdzie nabić r12 lub zamiennik
Szanowny kolego coleman. Czynnik R 134a pracuje pod ciśnieniem 13-9 bar przy sprawnym układzie, zwróć uwagę na temperaturę skraplania, która nie powinna przekraczać +35 st.C.Co do węży/uszczelniaczy możesz mieć rację( ja pracuję tylko na miedzi).Pozdro i spox, mieliśmy pomagać, a nie licytować się na wiedzę:)
jeśłi ktoś chce numer do gościa od klimy z okoloc wawy to udzielę info,
za 300zł napełnił mi od nowa pusta klime, pospawal aluminium pare czesci, nowe oringi gdzieniegdzie, sprawdzil szczelnosc , potem proznie zrobil, potem uv zapakował, nalał nowego oleju do sprezarki, troche elektryki porobil bo bylo nie tak, i klima mrozi, nie ma lepszego i tanszego fachowca w okolicy, r134a tez robi , robi kazda klime.
warto nawet 100km jechac bo mozna dowiedziec sie te duzo a nie jak inne warsztaty robia nas w ciula
za 300zł napełnił mi od nowa pusta klime, pospawal aluminium pare czesci, nowe oringi gdzieniegdzie, sprawdzil szczelnosc , potem proznie zrobil, potem uv zapakował, nalał nowego oleju do sprezarki, troche elektryki porobil bo bylo nie tak, i klima mrozi, nie ma lepszego i tanszego fachowca w okolicy, r134a tez robi , robi kazda klime.
warto nawet 100km jechac bo mozna dowiedziec sie te duzo a nie jak inne warsztaty robia nas w ciula