Bardzo słabe ciśnienie oleju !!! Help.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Czytałem już na ten temat wiele, ponieważ mam problem z ciśnieniem oleju wynosi ono na niebieskim czujniku 0,05 bara a powinno 0,25. Silnik chodzi normalnie, ma moc i jest ogólnie ok. Problem zaczął się właściwie po wymianie termostatu ponieważ wcześniej auto nie dostawało temperatury i olej w silniku był nie rozgrzany i stąd nie było problemu ponieważ był gęsty.
Po przejechaniu pewnej ilości kilometrów, kiedy silnik łapie temp. do 90 stopni zaczyna mrugać/palić się kontrolka oleju przy jałowych obrotach lub czasem kiedy spuszczam nogę z gazu ale to rzadko i obroty mi spadają nawet do 600 ale akurat winą takich niskich obrotów jest co innego i tym się nie martwię. Przy dodawaniu gazu albo włączeniu biegu kontrolka przestaje świecić .
Dodam jeszcze że jak przy kupnie auta wymieniałem olej i filtr to przelałem leciutko i po jakimś czasie albo z pokrywy zaworów albo uszczelki głowicy był przeciek ale chyba jednorazowy, ponieważ nie zauważyłem na bagnecie ubytku oleju.
Po zanalizowaniu kilku tematów na ten temat podejrzewam że powodem tej usterki jest:
"-Przewód pomiędzy sygnalizatorem i czujnikiem może być uszkodzony(to odpada jeżeli chodzi o elektrykę)
-Pompa oleju nie jest zalana olejem/ na wykończeniu
-Wlot oleju do pompy z miski olejowej może być zapchany (chyba o "smok" chodzi)
-Zawór przelewowy regulujący ciśnienie oleju w układzie zablokował się w pozycji otwartej
-silnik kaput
-panewki
-czytałem że to mogą być jakieś uszczelki na zaworach/zaworze ??
-czujnik odpada bo jest ok ;p "
Pytanie wygląda tak, co jeszcze byście podejrzewali że może być zepsute oraz jak sprawdzić pompę oleju czy jest zła czy dobra ???
Czytałem już na ten temat wiele, ponieważ mam problem z ciśnieniem oleju wynosi ono na niebieskim czujniku 0,05 bara a powinno 0,25. Silnik chodzi normalnie, ma moc i jest ogólnie ok. Problem zaczął się właściwie po wymianie termostatu ponieważ wcześniej auto nie dostawało temperatury i olej w silniku był nie rozgrzany i stąd nie było problemu ponieważ był gęsty.
Po przejechaniu pewnej ilości kilometrów, kiedy silnik łapie temp. do 90 stopni zaczyna mrugać/palić się kontrolka oleju przy jałowych obrotach lub czasem kiedy spuszczam nogę z gazu ale to rzadko i obroty mi spadają nawet do 600 ale akurat winą takich niskich obrotów jest co innego i tym się nie martwię. Przy dodawaniu gazu albo włączeniu biegu kontrolka przestaje świecić .
Dodam jeszcze że jak przy kupnie auta wymieniałem olej i filtr to przelałem leciutko i po jakimś czasie albo z pokrywy zaworów albo uszczelki głowicy był przeciek ale chyba jednorazowy, ponieważ nie zauważyłem na bagnecie ubytku oleju.
Po zanalizowaniu kilku tematów na ten temat podejrzewam że powodem tej usterki jest:
"-Przewód pomiędzy sygnalizatorem i czujnikiem może być uszkodzony(to odpada jeżeli chodzi o elektrykę)
-Pompa oleju nie jest zalana olejem/ na wykończeniu
-Wlot oleju do pompy z miski olejowej może być zapchany (chyba o "smok" chodzi)
-Zawór przelewowy regulujący ciśnienie oleju w układzie zablokował się w pozycji otwartej
-silnik kaput
-panewki
-czytałem że to mogą być jakieś uszczelki na zaworach/zaworze ??
-czujnik odpada bo jest ok ;p "
Pytanie wygląda tak, co jeszcze byście podejrzewali że może być zepsute oraz jak sprawdzić pompę oleju czy jest zła czy dobra ???
Może być zapchany smok , trzeba zdjąć miskę i oblukać stan pompy , tym bardziej że jak piszesz nie trzyma ciśnienia . Słabe ciśnienie może prowadzić do uszkodzenia (obrócenia) panewek a to już jest dosyć kosztowne w naprawie
a czym grozi obrócenie panewek i jak sprawdzić czy pompa jest sprawna ?
mnie interesuje tylko koszt części bo robotę sam sobie zrobię z pomocą mechanika
ale chciał bym sam wiedzieć jak sprawdzić tą pompę...
Aaaa i teraz mi się skojarzyło że to nie mogą być uszczelniacze na zaworach ponieważ mi nie bierze oleju, pobieranie jego jest normalne...
mnie interesuje tylko koszt części bo robotę sam sobie zrobię z pomocą mechanika
ale chciał bym sam wiedzieć jak sprawdzić tą pompę...
Aaaa i teraz mi się skojarzyło że to nie mogą być uszczelniacze na zaworach ponieważ mi nie bierze oleju, pobieranie jego jest normalne...
Kolego zakładam że zmierzyłeś ciśnienie oleju i jest ono za niskie , w takim wypadku trzeba zdjąć miskę olejową i oblukać czy nie jest zapchany smok . Jeśli zapcvhana jest siatka to trzeba oczyścić , jeśli jest oki to pompa może dawać słabe ciśnienie i jest do wymiany , mecher powinien to rozpoznać . Koszt pompy na allegro to ok,50-100 zeta , jak obrócą się panewki to masz wał do szlifu plus nowe panewki , często lepszym i tańszym rozwiązaniem jest kupno drugiego silnika
no ale u mnie silnika jeszcze szlak nie trafił i nie mam zamiaru go wymieniać bo to mi się nie opłaca, wolał bym chyba części kupić ;p
a jest jeszcze możliwość że panewki mają luzy jakieś co nie ??
niby panewki nowe nie są takie drogie ;p
a jest jeszcze możliwość że panewki mają luzy jakieś co nie ??
niby panewki nowe nie są takie drogie ;p
seboja, ciśnienie powinno być w normie , jeśli nie jest trzeba to naprawić , zmierz ciśnienie na rozgrzanym silniku , wtedy będziesz wiedział czy to czujnik czy jednak może pompa. Jak silniczek masz oki to szkoda żeby przez słabe smarowanie coś się popsuło
pisałem na początku że ciśnienie wynosi 0,05 na rozgrzanym przy około 600-1000 obrotów, a czujnik jest ok bo był wykręcany a w jego miejsce ten manometr czy coś do mierzenia ciśnienia był wkładany i wykazało że jest źle a więc czujnik dobrze pokazuje ;p
Dobra Panowie sprawa wygląda tak...
Od kupna samochodu przejechałem 8400 km było to prawie rok temu bez miesiąca
Dziś rozbierając powoli silnik spuściłem olej a tu patrzę 1,5 litra to max !!! poleciałem od mechanika do sklepu kupić olej mineralny 1L on mi dał z 1,5L i dolałem. Gdzieś tak przez 7000-8000km samochód zużył 2,5L oleju.
Czyli na 1000km wychodzi od 0,3125L do 0,3571L, a więc wykluczam to że pierścienie olejowe oraz uszczelniacze zaworów są na tyle uszkodzone że by to przeszkadzało silnikowi, dopuszczalene spalanie oleju wynosi ponoć na 1000km gdzieś około 0,8-1L oleju.
Wnioski
Głowicy nie ma co zdejmować i rozbierać zaworów i zakładać nowych uszczelniaczy oraz pierścieni olejowych ponieważ nie widzę konieczności, coś jest uszkodzonego pod blokiem silnika, pompa, może zapchany smok a może co innego...
Przyznacie mi rację po tym co wyżej napisałem ??
Pytanie jest jeszcze jedno, jeżeli by były wydarte dość mocno tuleje gdzie są tłoki, mrugała by kontrolka ??
Od kupna samochodu przejechałem 8400 km było to prawie rok temu bez miesiąca
Dziś rozbierając powoli silnik spuściłem olej a tu patrzę 1,5 litra to max !!! poleciałem od mechanika do sklepu kupić olej mineralny 1L on mi dał z 1,5L i dolałem. Gdzieś tak przez 7000-8000km samochód zużył 2,5L oleju.
Czyli na 1000km wychodzi od 0,3125L do 0,3571L, a więc wykluczam to że pierścienie olejowe oraz uszczelniacze zaworów są na tyle uszkodzone że by to przeszkadzało silnikowi, dopuszczalene spalanie oleju wynosi ponoć na 1000km gdzieś około 0,8-1L oleju.
Wnioski
Głowicy nie ma co zdejmować i rozbierać zaworów i zakładać nowych uszczelniaczy oraz pierścieni olejowych ponieważ nie widzę konieczności, coś jest uszkodzonego pod blokiem silnika, pompa, może zapchany smok a może co innego...
Przyznacie mi rację po tym co wyżej napisałem ??
Pytanie jest jeszcze jedno, jeżeli by były wydarte dość mocno tuleje gdzie są tłoki, mrugała by kontrolka ??
Jak masz za niski stan oleju to kontrolka też to będzie sygnalizować , swoją drogą to myślałem że zaczołeś od sprawdzenia stanu oleju , poziom masz oki a kontrolka miga a tu takie kwiatki . Uzupełnij olej poziom ma być pośrodku skali na bagnecie i wtedy trzeba uważac na kontrolkę . Jeżeli masz ściągniętą miskę to zobacz czy nie masz przytkanego smoka , ale moim zdaniem kontrolka migała od niskiego stanu oleju. Jeśli bierze Ci olej to trzeba często kontrolować jego stan , aby nie doszło do sytuacji że masz w silniku 1.5 l oleju
no już dolałem ale to samo, świeci się dalej na wolnych obrotach jak silnik się rozgrzeje albo pomruguje, a te moje spalanie oleju jest w normie ?? może być, można po tym stwierdzić pośrednio czy jest w górnej części silnika do remontu ?
seboja, gdy miałem mk3 , to brał mi od wymiany do wymiany ok 0.5l a miał 3paczki przebiegu , podjedż do jakiegoś zaufanego i kumatego mechera , niech posłucha czy nie zaczynają dzwonić panewki. Oby nie było to , bo to już trochę grubsza robota , nie można też wykluczyć pompy
no właśnie ten mechanik mi mówi że ten silnik dobrze chodzi ale ta kontrolka mi świeci...
Skoro masz za niskie ciśnienie oleju to jednak coś jest nie halo , mecher powinien wiedzieć o co kaman i pierwsze co , to sprawdzić stan oleju . Jeśli teraz poziom oleju masz oki , panewki również a kontrolka mruga i jest za niskie ciśnienie , to pierwsze co mi przychodzi na myśl - pompa oleju
jutro kurna rozbieram to i sprawdzam to pompę, a ciężko ją wyjąć ?