Uszczelka pod głowica
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Uszczelka pod głowica
Witam
Mam takie pytanie, mianowicie wypluło mi najprawdopodobniej uszczelkę pod głowica i jestem ciekawy da sie na takim czymś jeszcze jechać?
pomijając że samochód nie ma siły i w ogóle ale czy w takim stanie daleko zajade ?
Golf 3 2.0 8v 2e
Mam takie pytanie, mianowicie wypluło mi najprawdopodobniej uszczelkę pod głowica i jestem ciekawy da sie na takim czymś jeszcze jechać?
pomijając że samochód nie ma siły i w ogóle ale czy w takim stanie daleko zajade ?
Golf 3 2.0 8v 2e
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
Uszczelka pod głowica
najlepiej nie jeździć bo ciśnienie wypucuje ci kanał między blokiem a głowicą. A wtedy w najgorszym wypadku głowicy nie splanujesz jak będzie za głęboki albo blok do wymiany
Uszczelka pod głowica
Poza tym co pisal kolega wyzej to plyn moze dostac sie do oleju i zatrzec silnik , przegrzejesz silnik głowica pod wpływem temperatury pęknie badz ja wykręci i moze byc drogo.
Re: Uszczelka pod głowica
dzięki wielkie, to teraz mam pytanie da rade wymienić samą uszczelkę bez planowania itp ?
bo padł mi samochód 180 km od domu a nie chce wydać milionów za mechaników w warszawie
i chciałbym jakoś wrócić nim i w domu na spokojnie to porobić.
bo padł mi samochód 180 km od domu a nie chce wydać milionów za mechaników w warszawie
Re: Uszczelka pod głowica
Wszystko się da,misiekkf pisze:dzięki wielkie, to teraz mam pytanie da rade wymienić samą uszczelkę bez planowania itp ?
ale po co?
Mogą być większe przedmuchy niż są teraz, a
po powrocie będziesz musiał znów wymieniać uszczelkę i nie wiadomo co wiecej.
Uszczelka pod głowica
jak tak desperacko podchodzisz do sprawy to ja na twoim miejscu wolałbym jechac na tej uszczelce , tylko nie wkrecaj silnika na obroty co jakis czas sprawdzaj stan i kolor oleju , jezeli bedzie siwy i bedzie go duzo radze nie jechac dalej , jezeli bedziesz trzymal silnik na wysokich obrotach to spaliny ktore dostaja sie w uklad chlodzenia nie zostana odprowadzone przez korek od zbiorniczka wyrownawczego poniewaz natezenie ich stanie sie wieksze wraz z wiekszymi obrotami silnika .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Uszczelka pod głowica
nie zawsze planuje się głowicę mister, tylko zawsze sprawdza się jej płaszczyznę. nie planuje się prostej głowicy, to chyba oczywiste.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- xlsss
- Użytkownik
- Auto: MK3
- Silnik: AAZ
- Kontakt:
Uszczelka pod głowica
To musisz mieć bardzo wprawne oko aby sprawdzić dokładnie jej płaszczyznę bez prześwietlenia. Nie jeden miał już nauczkę, że przy wymianie nie planował głowicy. Efekt - szukali nowej głowicy lub w najlepszym wypadku na nowo wymieniali uszczelkę. To samo można powiedzieć o paskach rozrządu. Nie raz czytałem, że gościu po 5kkm musiał ściągnąć pasek rozrządu, aby zaraz go znowu założyć. Pyta się czy tak może, bo wygląda jak nowy no i mały przebieg ma. Oczywiście można, ale trzeba pamiętać o jednym - raz ściągnięty pasek nadaje się do kosza. To samo tyczy się uszczelki. Zabieg nie drogi - około 80-100zł więc po co ryzykować i kombinować?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Uszczelka pod głowica
xlsss, kolega wyżej ma rację, żadna ale to żadna serwisówka nie zaleca każdorazowo planować głowicy do VW , a jeśli jesteś bardzo ciekaw to poczytaj sobie serwisówki do VW, tam wręcz jak byk stoi napisane że nie powinno się tego robić. No ale przyjęło się takie postępowanie i taki sposób postępowania jest po papuziemu zalecany na każdym forum. Niech się mechanik cieszy z zarobku i z gładziutkiej lśniącej głowicy (aż do spotkania zaworów z tłokami).
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- xlsss
- Użytkownik
- Auto: MK3
- Silnik: AAZ
- Kontakt:
Uszczelka pod głowica
Dobra Panowie, nie mam zamiaru się kłócić czy sobie dogadywać. Jeżeli ktoś nie chce wzbogacać mechanika o bagatela 80zł to nie musi planować głowicyPaweł Marek pisze:Niech się mechanik cieszy z zarobku i z gładziutkiej lśniącej głowicy (aż do spotkania zaworów z tłokami).
Tym bardziej, że planujemy głowicę tak często, aby była lśniąca i całą zeszlifujemy do zera....