1.3 rozłaczenie silnika od skrzyni
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
musze wyjać silnik z budy, a chce zostawic skrzynie i półosie na swoim miejscu, bede to robił pierwszy raz w tym samochodzie, ile srub trzyma razem silnik i skrzynie i które to? i czy w miare łatwo silnik wyjdzie?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Zapomnij.ZALEK pisze:musze wyjać silnik z budy, a chce zostawic skrzynie i półosie na swoim miejscu,
Aby taki zabieg Ci się udał,musiałbyś odsunąć silnik od skrzyni o jakieś 8-10cm,ale na to nie pozwoli Ci prawa podłużnica.
Musisz odkręcić półosie i wydzierać razem ze skrzynią.
Michał_1977, o dobrze wiedzieć, tak bez tej wiedzy bym się męczył szarpał i klną czemu nie wychodzi.... dużo wyleci oleju odkręcając półosie? dodam że na pewno jest odpowiedni poziom bo byl olej wymieniany
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Nic nie wyleci,bo przegub wewnętrzny jest przykręcany do zabieraka,a ten zostaje ze skrzyniąZALEK pisze:dużo wyleci oleju odkręcając półosie?
Michał_1977, miałem problem z szumieniem/chrabotaniem z okolicy skrzyni biegów na biegu jałowym, wciskałem sprzegło i szumienie cichło, pusciłem sprzegło szumiało, czy to wina łozyska oporowego ?
- Delloriant
- Nowicjusz
gdyby to było oporowe to raczej szumiałoby podczas wciskania sprzęgła, może jakieś inne łożysko w skrzyni, mam całą skrzynie 4b do 1.3 NZ
Re: 1.3 rozłaczenie silnika od skrzyni
Mam identyczny problem. Daj znać jak to rozwiązałeś. Mi mechanik powiedział ze to łożysko w skrzyni, a żeby to zrobić to jest kupa roboty więc odpuściłem.ZALEK pisze:Michał_1977, miałem problem z szumieniem/chrabotaniem z okolicy skrzyni biegów na biegu jałowym, wciskałem sprzegło i szumienie cichło, pusciłem sprzegło szumiało, czy to wina łozyska oporowego ?
krycha00, założyłem oryginalne łożysko oporowe, bez zmian slychac ciche szumienie, to pewnie łożysko w skrzyni, olałem temat bo w niczym nie przeszkadza
Dokładnie to samo powiedział mi mechanik - można z tym jeździć.
Z tym że to moja druga skrzynia. Poprzednia miała dokładnie taki sam objaw i po 3 latach jeżdżenia rozsypała się w drobny mak (odgłos był taki jakby wrzucić kg gwoździ do pralki).
Z tym że to moja druga skrzynia. Poprzednia miała dokładnie taki sam objaw i po 3 latach jeżdżenia rozsypała się w drobny mak (odgłos był taki jakby wrzucić kg gwoździ do pralki).