1.8 abs.Problem z odpalaniem na zimnym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witajcie pacjent to mk3 1.8 abs
Objaw to brak ssania na zimnym silniku
Po odpaleniu chodzi tak jakby na trzech cylindrach i strasznie go telepie , po min. jak złapie trochę temp.działa normalnie na benzynie i lpg
Świece kable kopułka palec nowe , dziś wymieniłem czujnik temperatury i nic
Kilka dni temu odłączyłem aku na godz , po podłączeniu i odpaleniu było ok ,,niestety tylko jeden dzień objawy są te same ,,, dziś po wymianie czujnika temp.zrobiłem to samo czyli reset compa i wyczytałem na forum żeby odpalić bez dotykania gazu do osiągnięcia temperatury i załączenia wiatraka ,,niestety bez gazu nie było szans na odpalenie ,,,gdzieś obiło mi się o uszy że to może być wina braku zasilania jeża w dolocie , jak sprawdzić zasilanie jeża ? Może to nie to ? Szukałem na forum niestety nic na ten konkrety silnik nie znalazłem
Proszę o jakieś rady
Objaw to brak ssania na zimnym silniku
Po odpaleniu chodzi tak jakby na trzech cylindrach i strasznie go telepie , po min. jak złapie trochę temp.działa normalnie na benzynie i lpg
Świece kable kopułka palec nowe , dziś wymieniłem czujnik temperatury i nic
Kilka dni temu odłączyłem aku na godz , po podłączeniu i odpaleniu było ok ,,niestety tylko jeden dzień objawy są te same ,,, dziś po wymianie czujnika temp.zrobiłem to samo czyli reset compa i wyczytałem na forum żeby odpalić bez dotykania gazu do osiągnięcia temperatury i załączenia wiatraka ,,niestety bez gazu nie było szans na odpalenie ,,,gdzieś obiło mi się o uszy że to może być wina braku zasilania jeża w dolocie , jak sprawdzić zasilanie jeża ? Może to nie to ? Szukałem na forum niestety nic na ten konkrety silnik nie znalazłem
Proszę o jakieś rady
nygdar, a jak odpala na samym gazie? jaka masz instalacje gazowa? zrob tak, zresetuj ECU na noc jesli ostatni pomoglo to tez pomoże i jezdzij na bezynie kilka dni. jesli problem nie wroci to wina lezy po stronie lpg ktora rozjezdza sterownik czesty objaw .
Ok tak zrobię .
Nigdy nie odpalałem na gazie
Instalacja gazowa to landi renzo II generacji
Dzięki za podpowiedź
Nigdy nie odpalałem na gazie
Instalacja gazowa to landi renzo II generacji
Dzięki za podpowiedź
Dziś wymontowane i wymyte wszystko aż do podstawy wtrysku ( przepustnica kryza od gazu krokowe silniczki oba benz.i lpg ) reset komputera i zrobiona adaptacja przepustnicy ( odpalony bez dotykania gazu aż do załączenia wiatraka ) i narazie jest ok.Obroty na ssaniu ok 1000-1100 ktòre za chwilę spadają do 850 czyli chyba się udało . Dodam że wszyskie podzespoły były bardzo zasyfione , wymyte benzyną ekstrakcyjną
A najlepsze z tego wszystkiego jest to że prawdopodobnie cyrki były spowodowane odpiętym jednym przewodem podciśnieniowym ( tym krótkim idącym od przepustnicy do hmmm grzybka dolotu powietrza
Ogólnie silnik śmiga ,,,narazie polatam na samej benzynie kilka dni jak radził kolega i potem zobaczymy na lpg
Dzięki za podpowiedź
A najlepsze z tego wszystkiego jest to że prawdopodobnie cyrki były spowodowane odpiętym jednym przewodem podciśnieniowym ( tym krótkim idącym od przepustnicy do hmmm grzybka dolotu powietrza
Ogólnie silnik śmiga ,,,narazie polatam na samej benzynie kilka dni jak radził kolega i potem zobaczymy na lpg
Dzięki za podpowiedź
Witam ponownie
za radą kolegi mka3 polatałem kilka dni na samej benzynie i było ok , dziś pierwsza jazda na lpg po odpaleniu na pb po osiągnieciu 30 stopni i przekroczeniu 2000 obrotów przełączył się na lpg i śmiga
Mam jeszcze jedno pytanie co do lpg
do tej pory przed resetem komputera na przełączniku benz. lpg , lampka zielona od lpg migała po przełączeniu na lpg też migała tylko wolniej ,,teraz na lpg lampka pali się cały czas bez migania
mam sie martwic czy nie ?
przełącznik mam podobny do tego
za radą kolegi mka3 polatałem kilka dni na samej benzynie i było ok , dziś pierwsza jazda na lpg po odpaleniu na pb po osiągnieciu 30 stopni i przekroczeniu 2000 obrotów przełączył się na lpg i śmiga
Mam jeszcze jedno pytanie co do lpg
do tej pory przed resetem komputera na przełączniku benz. lpg , lampka zielona od lpg migała po przełączeniu na lpg też migała tylko wolniej ,,teraz na lpg lampka pali się cały czas bez migania
mam sie martwic czy nie ?
przełącznik mam podobny do tego
Witam ponownie ..
Jak narazie z silnikiem jest ok.i na pb i na lpg
Mam inne pytanie ..skrzynia biegów ..zaraz po odpaleniu i przez pierwsze kilometry biegi działają normalnie luźno ,po kilku kilometrach i złapaniu temperatury biegi zaczynają chodzić dużo ciężej ,,robią się jakby takie gumowe
może macie jakiś pomysł
Jak narazie z silnikiem jest ok.i na pb i na lpg
Mam inne pytanie ..skrzynia biegów ..zaraz po odpaleniu i przez pierwsze kilometry biegi działają normalnie luźno ,po kilku kilometrach i złapaniu temperatury biegi zaczynają chodzić dużo ciężej ,,robią się jakby takie gumowe
może macie jakiś pomysł
Jak rozumiem, świece i akumulator sprawdzałeś i raczej nie są to winowajcy?
Dzięki za zainteresowanie ,ale jak pisałem na początku i w ostatnim poście wszystko powymieniane i jest ok przyczyną był raczej jeden z przewodów podciśnieniowych ,,,teraz pytałem o skrzynie biegów