Grzeje się tylne prawe koło na maxa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem jak narazie rozwiązany. Wygląda na to, że pomimo iż tłok pracował gładko i w miarę lekko, to on był powodem problemów. Kolega mechanik rozebrał całość zacisku, wyczyścił, przesmarował, złożył na nowych uszczelkach i obecnie jest OK. Co do prowadnic (pływaków), to miałem w zapasie nowe (tak na wszelki wypadek) i z oględzin, to są one jednakowe (góra i dół), nie mają żadnych oznaczeń. Być może po pewnym czasie eksploatacji są one w jakiś sposób wytarte i ich zamiana mogłaby powodować blokowanie, ale nie sądzę.
pzdr
zyggy
zyggy
Odgrzewam temat. Zaczęło się od zapalenia kontrolki klocków hamulcowych. Myślałem, że są do wymiany. Przy okazji dowiedziałem się, że czujnik jest w lewym przednim kole. Ale wcześniej nie wiedząc tego sprawdziłem wszystkie koła, i zauważyłem, że tylne klocki się kończą, bardzo słabo hamowały, bo tarcze były przyrdzewiałe. Klocki z przodu jeszcze są w porzo, tylko nawala czujnik, bo pękła plastikowa osłona. I zaczęło się, po wymianie tylnych okładzin i przejechaniu 50 km, zauważyłem, że strasznie grzeją się koła. Mechanik rozebrał całość, wyczyścił tłoczek i wnętrze w którym chodzi. Były minimalne zabrudzenia, ale nic strasznego. Po złożeniu wróciłem do domu i pupa. Dalej grzeje. Powrót do mechanika - tym razem spróbowaliśmy popuścić linkę od ręcznego, bo nie odbijała do ograniczenia. Ale po kilkukrotnym zahamowaniu, tłoczek ze trzy razy odbił, ale potem znów nie wrócił i klocki trą o tarcze. Na jutro zamówiony nowy tłoczek. Gumy wyglądają na w porządku. Co jeszcze może być przyczyną?
Załóż sprężynki rozporowe na zacisk..wszystko masz tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=183&t=521810
Okazało się, że tarcze są krzywe, były lekko skorodowane przy końcach, tłoczek odpuszczał, ale mimo to zacinał się klocek. Przy nowych tarczach - hula