No jak wszyscy wiecie, wszystkie fora w internecie podają numery katalogowe sprzęgła i kompletnego zestawu który możemy zamówić i złożyć w naszym aucie...
U mnie niestety jest inaczej. Posiadam auto Seat Cordoba z silnikiem ASV 110km i mam nie lada problem z częściami które złożyłem.
Numer katalogowe części:
SACHS KOMPLET SPRZĘGŁA 3000332001
SRUBA DOCISKU SPRZEGLA N10101001
SRUBA KOLA ZAMACHOWEGO 3096 005 000 SCH
KOLO ZAMACHOWE VW 037 105 273C
Mojemu mechanikowi trzy razy wystrzelił wysprzęglik i prawdopodobnie zapłacę za 3x krotne ściąganie skrzyni nie licząc kosztów wyprzęglika...
Gdzie leży problem czy ktoś miał ten problem? Nic nigdzie nie doczytałem w tematach o sprzęgle... ludzie tylko się radowali z załozonego zestawu a ja nie mam auta do jazdy do pracy...
Wiecie jakie to glupie uczucie jesli nic nie mozesz zrobic, a nawet zabieliłem o 1/10 włosa, kupilem uszczelniacz wału w skrzynii gdzie leży problemy?
Kupiłem sprzęgło SACHS i koło zamachowe, ale...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kupiłem sprzęgło SACHS i koło zamachowe, ale...
Pokaz lepiej zdjęcia łapy łożyska i podpory pod tą łapą. Może tam cos jest nie tak. Normalnie to podpora powinna być pokryta jakimś tworzywem. Ewentualnie wysprzęglik powinien być z golfa czy passata.
Re: Kupiłem sprzęgło SACHS i koło zamachowe, ale...
A od jakiego silnika Golfa bądź Passata?szymin89 pisze:Pokaz lepiej zdjęcia łapy łożyska i podpory pod tą łapą. Może tam cos jest nie tak. Normalnie to podpora powinna być pokryta jakimś tworzywem. Ewentualnie wysprzęglik powinien być z golfa czy passata.
Ktoś na olx mi mówił że wysprzeglik musi być od jednomasa a nie dwumasy i odwrotnie. Tylko inni forumowicze nie zmieniali po wymianie i było ok więc problem może nie tu leży...
A czy tu nie leży problem? Co mogę zrobić skoro byłbym raczej pierwszym na świecie użytkowaniem z takim problemem?Jestem właśnie po nieudanej próbie wymiany sprzęgła na jednomas. Pewnie zaraz ktoś napisze, że piszę bzdury, ale jednomas o numerze 037 105 273C i sprzęgło 3000 332 001 nie pasuje do Leona 1P 1.9 tdi BXE ze skrzynią JCR. Po zamontowaniu u mnie tego zestawu okazało się że nie można do końca wysprzęglić i wbić biegu. Początkowo nie wierzyłem w to, przecież już sporo osób jeździ na takim zestawie. Po wnikliwej analizie mechanika okazało się, że zestaw z jednomasem jest o 1cm niższy niż zestaw z dwumasem, powoduje to że dźwignia wyciskowa jest aż o 4 cm głębiej w skrzyni, przez co jak to było w moim przypadku wysprzęglik okazał się zbyt krótki. Wszystko było by ok gdyby wysprzęglik był o 1cm dłuższy (z tego co patrzyłem w etce są różnice w długości wysprzęglików), wsumie już miał być przedłużany wysprzęglik, albo wstawiony dłuższy, jednak nie rozwiązało by to problemu do końca. W momencie wysprzęglania łożysko oporowe, które jest prowadzone po tulei, wychodzi aż o centymetr za daleko i mogło by to powodować nieprawidłową pracę sprzęgła np. podczas ruszania. Do mojego Leona wg etki podchodzi jednomas o numerze 038 105 269D, który wg. etki jest o 5mm wyższy, oraz inna tarcz i docisk sprzęgła. Ostatecznie temat jednomasu odpuściłem, założyłem nowy dwumas, jeszcze tylko zostało zjechanie z momentem do bezpiecznych 320Nm.
Kupić z kolo zamachowe z numerem D? I porównać? :/
Jutro odbieram autko albo w niedzielę.
Jednak dla mojego za niskiego sprzęgła jest nadzieja a nazywa się ona modyfikacja z T4. Mianowicie łapka i jakieś bolce i chyba coś jeszcze:)
Prawdopodobnie będzie pasować bo mechanik jest przekonany
Jednak dla mojego za niskiego sprzęgła jest nadzieja a nazywa się ona modyfikacja z T4. Mianowicie łapka i jakieś bolce i chyba coś jeszcze:)
Prawdopodobnie będzie pasować bo mechanik jest przekonany
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Golf
Kurka wodna, chłopie odpowiedz co tam dokładniesie stało, jak to zostało zrobione!! Akurat mam wszystkie te same części zakupione, mechanik umówiony, człowiek przez przypadek trafił na ten temat i mam doła teraz, ah te Seaty :<
Mój mechanik niby marudził i pokazywał że części nie pasują a potem dołożył łapkę od T4 i wysprzeglik od T4 i zaczęło pasować
Sprzęgło wchodzi jak byś dusił pedał w powietrze. Jest tak łatwo i tak lekko. Szczerze polecam
Sprzęgło wchodzi jak byś dusił pedał w powietrze. Jest tak łatwo i tak lekko. Szczerze polecam