Piszczą hamulce przy hamowaniu do tyłu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam. Wymieniałem niedawno klocki na wszystkich kołach. Z przodu założyłem Ferodo, z tyłu Breck. Wszystko jest fajnie, ale jak jadę do tyłu i hamuje to hamulce mi piszczą. W tym tygodniu byłem na przeglądzie i wszystko jest ok z hamulcami. Trochę mnie to drażni. Wie ktoś co to może być.
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
pomaga ponowny demontaż klocków i przejechanie delikatnie papierem ściernym,u siebie po wymianie miałem podobnie mimo tego iż klocki i tracze były atepiotrb79 pisze:Wie ktoś co to może być.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
piotrb79, patrz os post http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=400392" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdarza się, że piszczenie hamulców jest naturalne, np. gdy klocki hamulcowe w przednich hamulcach wykonane są częściowo z metalu. Są wówczas twardsze i mogą powodować pisk.
Dokładną informację znajdziesz na http://www.rankingwarsztatow.pl/porady2.php" onclick="window.open(this.href);return false;
/Marek
Dokładną informację znajdziesz na http://www.rankingwarsztatow.pl/porady2.php" onclick="window.open(this.href);return false;
/Marek
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Piszczą hamulce przy hamowaniu do tyłu
Mam progi na tarczach hamulcowych z przodu. Rozebrałem jeszcze raz hamulce i wyczyściłem dokładnie. Przed dwa dni był spokój. Cze mogę zastosować jakis preparat na to piszczenie? Dzwięk jest bardzo denerwujący i teraz wystepuje także w trakcie jazdy tak od 30km/h.
-
- Forum Master
Tak możesz nasmaruj olejem, WD-40, albo czymś podobnympiotrb79 pisze:Cze mogę zastosować jakis preparat na to piszczenie?
Mogą piszczeć ponieważ były nieodpowiednio dotarte i nastąpiło "zeszklenie" powierzchni klocka... po wymianie klocków trzeba je odpowiednio docierać przez około 200km delikatnie hamując, nie doprowadzając do załączenia ABSu, przy czym czas hamowania powinien wynosić nie więcej niż 3-4s. Progi na tarczy nie powinny raczej wpływać na piszczenie... no chyba że są jakieś gigantyczne.
PS. na hamulce nie stosuje się żadnych preparatów !!
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Rozebrałem je ostatnio i nie widziałem żeby były "zeszklone". Czy dla pewności mogę je przejechać papierem ściernym oczywiście same klocki.
Proponuję ci abys wziął druga osobę i niech ona słucha w którym kole piszczy. Obstawiam któreś tylne koło skoro masz ferodo na przodzie. Prawdopodobnie te tylne klocki mają sporą zawartośc opiłków metalowych dlatego piszczą.
ferrodo to typowo miękkie klocki które nie powinny piszczeć z brekami jest na odwrut są to typowo twarde klocki z tędęcją do piszczenia. kup na tył ferody textara. ABE są bardzo dobre i miękkie nie będą piszczeć