dymiąca się chłodnica
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
dymiąca się chłodnica
Witam, trochę informacji znalazłem na vw forum ale zdjęcia które najbardziej mnie interesowały są nie dostępne, a problem tkwi tylko nie wiem w czym to może opiszę swój przypadek:
- Wczoraj pojechałem w dłuższą trasę zrobiłem 70 km , temperatura na liczniku była ok. 90 stopni , pech chciał że później w mieście były korki temperatura silnika przekroczyła 90 stopni a wiatrak stał, w korku zaczęło dymić mi się , tzn. z pod maski wydobywał się biały dymek, wysiadłem podniosłem maskę , dym ewidentnie leciał z chłodnicy, chłodnica gorąca wiatrak stał w miejscu, fakt że na poboczu długa nie mogłem stać to żeby zmniejszyć temperaturę silnika nawiew gorącego powietrza na maxa i temperatura spadła i już nie dymiło się z pod maski i tak parę razy aż wyjechałem z miasta.
Wcześniej mało jeździłem i nie dostrzegłem problemu , w lato wymieniałem wiatrak bo stary spalił się . następnego dnia sprawdziłem bezpiecznik numer 19 OK, podłączyłem na krótko wiatrak 1 i 2 bieg działa , gdzie jest ten czujnik temperatury??? czy to ten co na zdjęciu jak go wymontować ?? jaki kupić oryginalny czy zamiennik ??? i czy wogóle to jest to przyczyną???? będę wdzięczny za pomoc. czy ktoś ma jakieś inne pomysły ??? termostat dawno nie wymieniany jak by ktoś pytał się .
- Wczoraj pojechałem w dłuższą trasę zrobiłem 70 km , temperatura na liczniku była ok. 90 stopni , pech chciał że później w mieście były korki temperatura silnika przekroczyła 90 stopni a wiatrak stał, w korku zaczęło dymić mi się , tzn. z pod maski wydobywał się biały dymek, wysiadłem podniosłem maskę , dym ewidentnie leciał z chłodnicy, chłodnica gorąca wiatrak stał w miejscu, fakt że na poboczu długa nie mogłem stać to żeby zmniejszyć temperaturę silnika nawiew gorącego powietrza na maxa i temperatura spadła i już nie dymiło się z pod maski i tak parę razy aż wyjechałem z miasta.
Wcześniej mało jeździłem i nie dostrzegłem problemu , w lato wymieniałem wiatrak bo stary spalił się . następnego dnia sprawdziłem bezpiecznik numer 19 OK, podłączyłem na krótko wiatrak 1 i 2 bieg działa , gdzie jest ten czujnik temperatury??? czy to ten co na zdjęciu jak go wymontować ?? jaki kupić oryginalny czy zamiennik ??? i czy wogóle to jest to przyczyną???? będę wdzięczny za pomoc. czy ktoś ma jakieś inne pomysły ??? termostat dawno nie wymieniany jak by ktoś pytał się .
-
- VWGolf.pl Killer
dymiąca się chłodnica
termostat masz dobry bo chłodnica zrobiła się gorąca to czyli otwiera , czujnik jest odkręcany na gwincie możesz kupić zamiennik i najlepiej podpiąć go pod wtyczkę i wsadzić do naczynia i grzałką jeśli masz zagotować wodę i sprawdzić czy załączy wiatrak lub odpiąć wtyczkę w tym czujniku i zewrzeć piny na krótko czy załączy jak tak to czujnik do wymiany
dymiąca się chłodnica
Jeżeli termostat działa to oba węże dochodzące do silnika muszą być gorące gdy pokazuje ci 90 stopni. Wtedy duży obieg jest otwarty.Jeżeli dym leciał z samej chłodnicy a nie z połączeń z wężami to chłodnica za chwilę zacznie cieknąć.Jeżeli oba węże są gorące to odłącz wtyczkę z czujnika na zdjęciu i połącz piny kawałkiem przewodu , jeśli wentylator się włączy a nie włącza się gdy silnik się zagrzeje to czujnik jest do wymiany. Zdejmij wtyczkę i wykręć czujnik długim kluczem nasadowym , a jeśli nie masz takiego klucza to odkręć wentylator razem z osłoną i odkręć czujnik płaskim kluczem lub zaciskowym.Szybka zamiana czujników nie spowoduje dużego ubytku płynu, zrób to na zimnym silniku.
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
dymiąca się chłodnica
dzięki chłopaki , lubię te forum zawsze jakaś jest pomoc ze strony innych furowiczów, będę działał o rezultacie powiadomię
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
dymiąca się chłodnica
2 podlacz , na jednym z nich szybciej wiatrak chodzi a na drugim wolniej , poprobuj napewno zalaczy
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
dymiąca się chłodnica
połączyłem piny wiatrak kręci się , pierwszy i drugi bieg chodzi , czujnik do wymiany , dzięki chłopaki