Na pewno jest to kontrolka od temp. oleju, a nie od ciśnienia oleju ?Adalbert1702 pisze:kontrolka temperatury oleju
Zaskakujące świecenie czerwonych kontrolek
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Adalbert1702
- Użytkownik
Ostatnio zmieniony pn cze 22, 2015 22:15 przez Adalbert1702, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adalbert1702
- Użytkownik
Ostatnio zmieniony pn cze 22, 2015 22:16 przez Adalbert1702, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzecia od lewej to symbol płynu chłodniczego.Generalnie nie ma tragedii z tym co opisujesz.Sprawdź poziom "wody"
w zbiorniczku i ewentualnie dolej na max. po czym sprawdź czy się dalej nie zaświeca. Zerknij też w jakim stanie
są połączenia do zbiorniczka (kostka) i czy wewnątrz zbiorniczka te dwa metalowe "dzyndzle" nie są mocno skorodowane.
Co do oleju to zerknij na kostkę od licznika czy pewnie siedzi, przeczyść masę w komorze silnika.
W ostateczności ta dioda się poluzowała (luty), ewentualnie się kończy sama dioda.
w zbiorniczku i ewentualnie dolej na max. po czym sprawdź czy się dalej nie zaświeca. Zerknij też w jakim stanie
są połączenia do zbiorniczka (kostka) i czy wewnątrz zbiorniczka te dwa metalowe "dzyndzle" nie są mocno skorodowane.
Co do oleju to zerknij na kostkę od licznika czy pewnie siedzi, przeczyść masę w komorze silnika.
W ostateczności ta dioda się poluzowała (luty), ewentualnie się kończy sama dioda.
Numer 1 to poziom cieczy chłodzącej, częsty problem w mk2 z miganiem tej diody, sprawdź stan cieczy, ewentualnie jak masz możliwość podmień licznik na inny i sprawdź czy problem nadal występuje. Najczęściej winowajcą jest uszkodzony licznik. Mam to samo.
Numer 2 to wskaźnik ciśnienia oleju, u mnie ta dioda zapalała się gdy wchodziłem w zakręty mając mało oleju w silniku, olej odpływał i spadało ciśnienie. Sprawdź czujnik ciśnienia oleju, skontroluj jeszcze raz poziom oleju w silniku itp. Olej zalewałeś taki sam jak wcześniej?
Edit: Tak mi jeszcze przyszło do głowy, jaki filtr wkręciłeś? Nie ulewa się gdzieś wokół filtra spod uszczelki? Sprawdź jeszcze jak masz gdzie ciśnienie oleju.
Numer 2 to wskaźnik ciśnienia oleju, u mnie ta dioda zapalała się gdy wchodziłem w zakręty mając mało oleju w silniku, olej odpływał i spadało ciśnienie. Sprawdź czujnik ciśnienia oleju, skontroluj jeszcze raz poziom oleju w silniku itp. Olej zalewałeś taki sam jak wcześniej?
Edit: Tak mi jeszcze przyszło do głowy, jaki filtr wkręciłeś? Nie ulewa się gdzieś wokół filtra spod uszczelki? Sprawdź jeszcze jak masz gdzie ciśnienie oleju.
- Adalbert1702
- Użytkownik