Witam koledzy,
Kupiłem kilka dni temu Golfika 4 z motorkiem 1.9TDI 110KM i zauważyłem, że rano gdy jest całkowicie zimny baaaardzo ciężko jest mi go odpalić, muszę nim kręcić od 5 do 10sek. Przy tym strasznie kopci i śmierdzi taką niespaloną ropą, która leci już z wydechu gdy jeszcze kręcę rozrusznikiem i próbuje silnik załapać. Podłączyłem go pod VCDS-a na rozgrzanym silniku, żeby sprawdzić kąt wtrysku (nie wiem czy dobrze, dopiero się uczę diagnostyki), a więc tak:
uruchomiłem silnik =>Engine=>Measuring Blocks 08=>grupa 000=>klikam GO=>przełączam na Basic Settings. Na desce zaczyna mrugać kontrolka świec żarowych, a druga pozycja w 000 pokazuje wartość 10-11 i tak sobie skacze. Gdy wchodzę w TDI timing to ta żółta kreseczka jest na samym dole w rogu. Dobrze to sczytałem??? Czy to możliwe żeby kąt wtrysku mógłym mieć tak przestawiony?
Na ciepłym pali bardzo dobrze, tylko jak jest zimny to tragedia. Podejrzewam też współwinnego, a mianowicie rozrusznik, który też ospale startuje zanim się rozkręci. Aku jest nowe ma 3miesiące, ładowanie jest, parametry książkowe, jeszcze dodatkowo go podładowałem przez całą noc.
Pzdr.
Kąt wtrysku, prawidłowe wartości.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Dobrze sprawdziłeś statyczny kąt wtrysku, jest on za niski - dlatego masz problemy z odpalaniem na zimnym. Książkowa wartość to 49-51
-
- Nowicjusz
Dzięki za info, udało mi się z tym uporać samemu . Kąt skacze tak pomiędzy 52-55, nie chciałem więcej grzebać, bo strasznie ciężko by mi było zejść do 49-51.
Re: Kąt wtrysku, prawidłowe wartości.
Nie ma co już tak sztywno się trzymać tej "ksiazkowej wartosci" 49-51. W moim klekocie mam 67-69 i jest git.
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm