Stukanie przy skręcaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Stukanie przy skręcaniu
Witam,
od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem. Przy skręcaniu kół praktycznie do końca i powolnym ruszaniu, słychać pojedyncze, czasami podwójne puknięcie. Wymieniłem już łożyska w kołach, przeguby zewnętrzne, wahacze, sworznie zwrotnicy, można powiedzieć wszystko co się dało. Wczoraj wyjąłem nawet przekładnię kierowniczą, okazało się że stara jest sprawna, a ruszając kołem w lewo- prawo w pewnym momencie przeskakiwało. Stuknięcie słychać czasami przy powolnym przejeżdżaniu przez "śpiącego policjanta", a na kierownicy przy prędkości 100-110km/h czuć wibracje. Czy możliwe jest to żeby przegub wewnętrzny się tak zachowywał ? Prosiłbym o poradę, nie mam już pomysłów co to może być
https://www.youtube.com/watch?v=jv3ibaG ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Udało mi się nagrać to "stukanie"
od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem. Przy skręcaniu kół praktycznie do końca i powolnym ruszaniu, słychać pojedyncze, czasami podwójne puknięcie. Wymieniłem już łożyska w kołach, przeguby zewnętrzne, wahacze, sworznie zwrotnicy, można powiedzieć wszystko co się dało. Wczoraj wyjąłem nawet przekładnię kierowniczą, okazało się że stara jest sprawna, a ruszając kołem w lewo- prawo w pewnym momencie przeskakiwało. Stuknięcie słychać czasami przy powolnym przejeżdżaniu przez "śpiącego policjanta", a na kierownicy przy prędkości 100-110km/h czuć wibracje. Czy możliwe jest to żeby przegub wewnętrzny się tak zachowywał ? Prosiłbym o poradę, nie mam już pomysłów co to może być
https://www.youtube.com/watch?v=jv3ibaG ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Udało mi się nagrać to "stukanie"
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Stukanie przy skręcaniu
Najprosciej sprawdzić podnieść koło na lewarku jak przy skręcie bez obciążenia nie bedzie stukac to do wymiany są górne mocowanie amortyzatora.
Stukanie przy skręcaniu
Bez obciążenia nic nie stuka, natomiast poduszki amortyzatorów wymieniane około 4 miesięcy temu, poduszki z lemfordera, zresztą jak wszystkie elementy zawieszenia które wymieniałem
Stukanie przy skręcaniu
Tak ale mówisz o poduszkach a przeważnie zacierają sie łożyska poduszki i słychać takie pyknęcie ale z "pogłosem" głuche, ciężko to opisać jeżeli nie wymieniałeś łożysk to zmień nie są drogie a przynajmniej mcphersony wykluczysz. Pozdr Ps sprawdz czy poduszki silnika są poskręcane i czy ta centralna nie jest rozwalona noi warto śruby ławy sprawdzic.... Miałem też przypadek że drążek stabilizatora sie przemieszczał na gumach chociaż nie stukał ale tu jest on połączony z wahaczem nie z amorkiem
Re: Stukanie przy skręcaniu
No tak, poduszki wymieniałem razem z łożyskami śruby mocowania sanek do podwozia wymienione, gumy na stabilizatorze też, ogólnie zawieszenie wymienione całe jedynie co, to nie wymieniłem jeszcze przegubów wewnętrznych, a przeguby zewnętrzne mam z Pascala, a słyszałem że lubią szybko padać, po wypłacie wymienię przeguby i mam nadzieję że problem się rozwiąże Stukanie zaczęło się już pojawiać nawet na prostych kołach przy ruszaniu i hamowaniu, słychać puknięcie. Ogólnie przy samym stuknięciu na kole pojawia się takie szarpnięcie, jakby koło przeskoczyło, także wydaje mi się że nie ma to za bardzo związku z samymi wahaczami i zawieszeniem... Dodam też że samochód jest obniżony, może przez to by przeguby padły?
Przegub wewnetrzny przy duzej glebie tez moze sie poddac, ale stawialbym na lozysko w gornym mocowaniu amora.
No nic, zamówię jeszcze nowe łożyska McPhersona i zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieję że problem się rozwiąże Tymczasem dziękuję za wszelkie sugestie co to może być
Stukanie przy skręcaniu
Witam, od jakiegoś czasu mam podobny problem i zastanawia mnie czy jak bedzie tak stukać na przeglądzie technicznym to czy mój golf 3 go przejdzie. Dodam że kiedy auto stoi to tego stukania przy maksymalnym skręcie nie zawsze słychać