stukanie w tylnim kole przy nierównościach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam! W dniu dzisiejszym usłyszałem w tylnym prawym kole stukanie podczas najechania na nierówności. Jest to odgłos zbliżony do podskoku jakiegoś dekielka. Starając się zdiagnozować miejsce hałasu dociskałem auto żeby sprawdzić czy to nie amortyzator - cisza. Ruszałem kołem na boki - cisza. Dopiero "kopnięcie koła" powoduje ten hałas. Mam podejrzenie, że może to zaciski od klocków hamulcowych? Czy macie jakieś wskazówki ? Będę wdzięczny za pomoc !
m3llo
Re: stukanie w tylnim kole przy nierównościach
bardzo prawdopodobne ze po prostu tuleje na wahaczu i moim zdaniem to, to .. pozdro
Po ściągnięciu koła zauważyłem, że mam zużyty odbój na amortyzatorze. Hałas dochodził z plastikowej osłony odboju która spadła na mocowanie amortyzatora i na nierównościach hałasowała.
Zestaw odbojów na tylną belkę 60 zł (auto zatoka wrocław)
wymiana 60 zł
Zestaw odbojów na tylną belkę 60 zł (auto zatoka wrocław)
wymiana 60 zł
m3llo
odbój? hmm będę się musiał temu przyjrzeć, bo u mnie mam podobnie z tymi stukami.. tylko słuchać tak jakby ktoś leciutko postukiwał gumowym młotkiem tuleje belki wymieniłem i dalej to samo. Zostało jeszcze do sprawdzenia łożysko amortyzatora.. i te odboje ;]