Stukanie na nierównościach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak w temacie, jestem świeżo po wymianie wszystkich sworzni i tulei wahaczy i problem w tym, iż po tym zabiegu pojawiło się dziwne stukanie z lewej strony samochodu(wydaje mi się że gdzie koło lewego wahacza). Stukanie pojawia się na dziurach i nierównościach i wydaje nieprzyjemny odgłos jakby coś było urwane i o siebie uderzało ma ktoś może jakiś pomysł co to może być??
Ostatnio zmieniony pn sty 03, 2011 14:03 przez Szumny, łącznie zmieniany 2 razy.
Auto na lewarek i ruszaj kołem, raczej targaj i wtedy bedziesz wszystko czuł na własnej rece, zapewne sworzeń wahacza. Zostaw auto w spokoju i nie jeździj nim bo sobie narobisz ambarasu, kiedyś mi sworzeń w oplu combo puścił przy 30 KM / h wrażenia zostaja na całe życie - oczywiscie negatywne !!
Oglądając teraz zestawy naprawcze na alledrogo zorientowałem sie że nie miałem czegoś takiego jak "tulejka ślizgowa" czy może to być tego wina? i gdzie to powinno być montowane? tuleja widoczna np na zdjeciu tej aukcjii: http://allegro.pl/tuleje-wahacza-golf-p ... 58998.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
niekiedy wymiana sworznia wahacza nie pomoże bo jak sie trochę wybije mocowanie sworznia to i tak ci będzie stukać ale to podjedz sobie na stację diagnostyczną to ci sprawdzą za 20zł całe zawieszenie
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeżeli chodzi Ci o tą tzw tuleje ślizgową (centrującą) to zależnie od modelu je się montuje ,zależy jaką masz kołyskę jeżeli w kołysce jest takie prowadzenie pod tylną tulejkę wahacza przedniego to nie trzeba tych tulejek a jeżeli nie ma to trzeba zastosować.
tzn ja miałem chyba zamiast tej tulei jakiś zamiennik tego:P tzn jakiś biały plastik zwinięty w rulonik i włożony w tą najwiekszą tulejke na wahaczu--->>
http://img20.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1359276776
http://img20.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1359276776
- juro
- Użytkownik
- Kontakt:
A może masz wybite łożysko z mocowaniem amortyzatora, to też się lubi tłuc.
Zapewne górne mocowanie amortyzatora poszło, koszt od 25 do 75zł za jedną poduszkę z łożyskiem.
Przerabiałem to tydzień temu u siebie, waliło na nierównościach strasznie.
Przerabiałem to tydzień temu u siebie, waliło na nierównościach strasznie.
Nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tutaj: cały czas coś mi się tłucze w zawieszeniu wymieniłem sworznie wahacza, dzisiaj zmieniałem łączniki stabilizatora i osłone przegubu i jak auto było w na lewarku to cały amortyzator latał góra dół zarówno z prawy jak i lewy czy to normalne może to włąśnie amory tak się tłuczą?? I dlaczego po wymianie łączników mam skręconą kierownicę jak jade na wprost?
Jeszcze jedno pyt. jak się nazywa część zaznaczona za obrazku?Tuleja drążka stabilizacyjnego?
Jeszcze jedno pyt. jak się nazywa część zaznaczona za obrazku?Tuleja drążka stabilizacyjnego?
pasiu66, To jest TULEJKA STABILIZATORA . Kupilem to do siebie ale niewiem jak to zmienic ;/
Fachowo nazywa się to OBSADA-y STABILIZATORA Przynajmniej u mnie na warsztacie tak to się nazywa
woli84, pisze Tulejka stabilizatora bo to kupowalem dwa dni temu i tak jest na opakowaniu a w warsztacie roznie nazywaja czesci