Wymiana amortyzatorów w mk4 - jakie?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!
Po przeglądzie mechanik stwierdził, że tylny prawy amortyzator zaczyna mi się sypać i że będe musiał niedługo wymienic amory.
Moje pytanie jest nastepujące czy wybrac amortyzatory gazowe czy olejowe i na jakie firmy patrzeć?? nie chce badziewia ale też bez przesady z ceną. dzieki z góry za pomoc.
1.9 TDI AJM 115KM
Po przeglądzie mechanik stwierdził, że tylny prawy amortyzator zaczyna mi się sypać i że będe musiał niedługo wymienic amory.
Moje pytanie jest nastepujące czy wybrac amortyzatory gazowe czy olejowe i na jakie firmy patrzeć?? nie chce badziewia ale też bez przesady z ceną. dzieki z góry za pomoc.
1.9 TDI AJM 115KM
Olejowe zwłaszcza zimą na mrozie są znacznie bardziej twarde niż gazowe - to ich minus... ale za to (przeważnie) są tańsze od gazowych. Kolejnym mankamentem olejowych jest powolny spadek ich zdolności tłumiących w miarę rozgrzewania się oleju wewnątrz: długotrwała jazda po dziurach daje to odczuć. Jak ostygną - wracają do normy. Gazowe amorki są ciut lżejsze.
Także wszystko przemawia na korzyść gazowych poza ceną... Aczkolwiek trzeba szukać bo nie raz różnice są minimalne lub nawet bywają tańsze jak się jakaś promocja trafi. A z firm polecam Kayaba`ę. Ostatnie 3 kpl SACHS`a jakie zakładaliśmy - wszystkie zgłaszane były na reklamację (puściły po 8-15 tys km)
Także wszystko przemawia na korzyść gazowych poza ceną... Aczkolwiek trzeba szukać bo nie raz różnice są minimalne lub nawet bywają tańsze jak się jakaś promocja trafi. A z firm polecam Kayaba`ę. Ostatnie 3 kpl SACHS`a jakie zakładaliśmy - wszystkie zgłaszane były na reklamację (puściły po 8-15 tys km)
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Nie słuchaj wypowiedzi typu: wyłącznie kayaba, czy sachs
Kup monroe - będzie taniej i będziesz 100% zadowolony
Kup monroe - będzie taniej i będziesz 100% zadowolony
wron, g.... prawda wiesz ile jest amorów monroe ,które po wyjeciu z pudełka okazują sie uszkodzone?bo ja wiem
akurat ja tez wiem. mam kolege w sklepie motoryzacyjnym i mowi ze m.in.wlasnie na monroe jest najmniej reklamacjiFahoo pisze:bo ja wiem
kayaba i monroe są mniej więcej w tych samych cenach, wybiorę jednak kayaba, dzięki za pomoc!
A co sądzicie o takich firmach jak kraft, daco czy maxgear? Wiem że to niżej niż najniższa półka ale może ktoś coś dobrego powie na podstawie WŁASNYCH doświadczeń?
dzięki
dzięki
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
harvard, załozyłem łączniki drazka stabilizatora maxgear ....popękała guma po 2 miesiacach wiec nie bede sie pchal w wazniejsze czesci tegoż producenta--->>total china w ładnym pudle
Ja kupiłem rolke napinacza maxgear do alh , najważniejsze w rolce jest łożysko które jest firmy NTN ,japońskiej niby, więc może nie jest to shit,pół roku rolka chodzi i nic się nie dzieje.
przemlin, rolka to inna sprawa oni daja tylko prowadnice a łozysko markowy producent