Skrzypi coś na progach zwalniających
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam. Ostatnio jak zaczęło się robić zimniej to przy przejeźdzaniu przez progi zwalniające z przodu i z tyłu coś mi skrzypi. Pod koniec sierpnia wymieniałem wszystkie amorki ( Bilstein B4) oczywiście odboje i gumy też. W zeszłym roku robiłem gumy na stabilizatorze. Dźwięk jest tylko przy progach zwalniających. nie wiem czy warto to robić teraz czy poczekać do wiosny?
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Re: Skrzypi coś na progach zwalniających
Jakiej firmy wsadziłeś gumy stabilizatora? Zamiennik czy oryginał? Najlepiej wsadzić oryginalne, żeby uniknąć skrzypienia jak w starej wersalce. Jeżeli chodzi o przód to stawiałbym właśnie na nie
Tutaj coś więcej o tym
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325676" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj coś więcej o tym
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325676" onclick="window.open(this.href);return false;
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Aha, a lepiej kupić oryginal czy może z poliuretanu bo ceny są niewiele droższe a wytrzymałość ponoć dużo wyższa tych z poli?
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Jeśli zdecydujesz się na oryginalne to będziesz musiał kupić też obejmy, bo teraz robią gumy z "garbami", więc stare nie będą pasowały. Koszt takich gum z obejmami w ASO ok. 100zł. Co do poliuretanu - na pewno bardziej wytrzymały, ale jak się spisuje to nie mam pojęcia
Te gumy z ASO też nie są rewelacyjne albo ja mialem pecha. W Październiku robiłem remont zawieszenia i wymienione zostały właściwie wszystkie elementy eksploatacyjne opórcz gumek i łączników stabilizatora ponieważ te elementy wymieniałem wiosną. Auto odebrałem od mechanika przekonany, że nic nie będzie pukać, a tutaj niespodzianka nadal coś z przodu tłucze. Okazało się, że winne były gumki, wytrzymały 6tys km! Teraz kupiłem FEBI za 15zł, minimalnie skrzypią na garbach i innych tego typu przeszkodach, ale przynajmniej nic nie stuka.
ja kupilem obejmy z garbami za 5 zl w pierwszym sklepie a nie za 40 zl szt w aso i smigaJazz_Blue pisze:Jeśli zdecydujesz się na oryginalne to będziesz musiał kupić też obejmy, bo teraz robią gumy z "garbami", więc stare nie będą pasowały. Koszt takich gum z obejmami w ASO ok. 100zł. Co do poliuretanu - na pewno bardziej wytrzymały, ale jak się spisuje to nie mam pojęcia
-
- Mały gagatek
Ja wymieniłem gumy pół roku temu na ori (22 zł za sztukę w ASO) i śmiga(ło) ładnie.. Ostatnio zaczęły się piski, okazało się że poluzowały się śruby trzymające obejmy. Dokręciłem i gra! Co prawda mam puknięcia przy przejeżdżaniu przez garby, ale to z kolei dają znać łączniki stabilizatora, które dziś będę zresztą wymieniał..
mi jak cos stukalo to okazalo sie ze to tulejemzawrotniak pisze:Ja wymieniłem gumy pół roku temu na ori (22 zł za sztukę w ASO) i śmiga(ło) ładnie.. Ostatnio zaczęły się piski, okazało się że poluzowały się śruby trzymające obejmy. Dokręciłem i gra! Co prawda mam puknięcia przy przejeżdżaniu przez garby, ale to z kolei dają znać łączniki stabilizatora, które dziś będę zresztą wymieniał..
- Pablo Corrado
- Forum Master
Doraźnie "na zimę" pryśnij WD-40, albo jakimś olejem silikonowym pomiędzy tuleje gumowe a stabilizator - powinno pomóc.
Wtedy z czasem może sie też ułożyć na tyle, że wogóle przestanie skrzypieć.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
potwierdzam wystarczy wstrzyknać troche oliwy i problem z głowyPablo Corrado pisze:Doraźnie "na zimę" pryśnij WD-40, albo jakimś olejem silikonowym pomiędzy tuleje gumowe a stabilizator - powinno pomóc.