Problem z tylnimi krzywimi kołami
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam formowiczow,
mam dosc klopotliwy problem,z ktoym nie moge sobie poradzic.Tylne kola nie sa ustawione prosto-wchodza od gory do srodka nadkola.Zbiera przy tym opony od wewnetrznej strony.Graficznie wyglada to m/w tak /\.wazne jest to ,ze podczas cofania kola sie prostuja-wracaja do prawidlowej pozycji.Moze kto z was mial podobny problem.Samochod to golf mk3 kombi 1.8 aam,lpg
Dziekuje za pomoc!
mam dosc klopotliwy problem,z ktoym nie moge sobie poradzic.Tylne kola nie sa ustawione prosto-wchodza od gory do srodka nadkola.Zbiera przy tym opony od wewnetrznej strony.Graficznie wyglada to m/w tak /\.wazne jest to ,ze podczas cofania kola sie prostuja-wracaja do prawidlowej pozycji.Moze kto z was mial podobny problem.Samochod to golf mk3 kombi 1.8 aam,lpg
Dziekuje za pomoc!
- Hitchhiker
- Nowicjusz
jakis czas temu wymienialem tuleje belki.Nie pomoglo
Lozyska tez byly zmieniane.nie robilem tego osobiscie,wiec nie wiem jak to tam wyglada.
Lozyska tez byly zmieniane.nie robilem tego osobiscie,wiec nie wiem jak to tam wyglada.
- Hitchhiker
- Nowicjusz
Re: Problem z tylnimi krzywimi kołami
ze 3 miesiace temu dokrecalem lozyska,byl na nich luz.myslalem ze to pomoze,niestety dalej jest problem
- Hitchhiker
- Nowicjusz
Może poprzedni właściciel robił negatyw i jest podłożony camber pod czop...
Bylem wlasnie na przegladzie-nie ma luzu na lozyskach.poprzedni wlasciciel craczej nie kombinowal z negatywem.
Moze to byc wina amortyzatorow?
Juz nie wiem gdzie szukac przyczyny
Moze to byc wina amortyzatorow?
Juz nie wiem gdzie szukac przyczyny
Amortyzatory w mk3 nie mają wpływu na pochylenie kół z tyłu. W dalszym ciągu czepiałbym się belki bądź samych czopów
Może podjedź do jakiegoś zaprzyjaźnionego warsztatu, niech założą Ci przyrządy na auto i sprawdzą pochylenie oraz zbieżności z tyłu - to chyba najrozsądniejsze i najszybsze wyjście
Może podjedź do jakiegoś zaprzyjaźnionego warsztatu, niech założą Ci przyrządy na auto i sprawdzą pochylenie oraz zbieżności z tyłu - to chyba najrozsądniejsze i najszybsze wyjście
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Powiem tak,tylne koła mają lekki negatyw i tak ma być.
Jeśli na dole przystawisz jakąś listwę idealnie do pionu,a auto stoi prosto,to u góry ile cm masz prześwitu między tą listwą a kołem?
Jeśli więcej niż ok. 1,5-2cm,to zmieniaj czopy,bo prawdopodobnie są ugięte.
Jeśli na dole przystawisz jakąś listwę idealnie do pionu,a auto stoi prosto,to u góry ile cm masz prześwitu między tą listwą a kołem?
Jeśli więcej niż ok. 1,5-2cm,to zmieniaj czopy,bo prawdopodobnie są ugięte.
Dodam jeszcze tylko tyle, że według Autodaty dla kombi tylne koła mają mieć pochylenie 1°30´N±10´ i zbieżność 0°20´±10´
Czekam do czwartku-na ten dzien jestem umowiony z mechanikiem na mierzenie i sprawdzanie o co chodzi.
Najdziwniejsze jest to ze podczas cofania kola wracaja do normalnej pozycji.
wkladam dwie fotki-jedna po cofaniu,druga po jezdzie do przodu
Najdziwniejsze jest to ze podczas cofania kola wracaja do normalnej pozycji.
wkladam dwie fotki-jedna po cofaniu,druga po jezdzie do przodu