Zwrotnica źle przykręcona przez „mechanika” ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć panowie,
z powodu huczącego łożyska w prawym przednim kole oddałem auto do „mechanika”. Wymienił na nowe marki optimal i skasował 100 zł. Zauważyłem że zawieszenie straciło geometrię, dzwonię do niego a on na to że muszę jechać na ustawianie geometrii na stacje diagnostyczną.
Moje pytanie związane jest z poprawnością skręcenia zwrotnicy. Śruby nr 29 założył mi odwrotnie tzn nakrętka jest w miejscu śruby (a śruba włożona od tyłu odwrotnie niż na załączonym zdjęciu). Zostawić to tak jak jest czy zmieniać ? Oczywiście auto mk2
z powodu huczącego łożyska w prawym przednim kole oddałem auto do „mechanika”. Wymienił na nowe marki optimal i skasował 100 zł. Zauważyłem że zawieszenie straciło geometrię, dzwonię do niego a on na to że muszę jechać na ustawianie geometrii na stacje diagnostyczną.
Moje pytanie związane jest z poprawnością skręcenia zwrotnicy. Śruby nr 29 założył mi odwrotnie tzn nakrętka jest w miejscu śruby (a śruba włożona od tyłu odwrotnie niż na załączonym zdjęciu). Zostawić to tak jak jest czy zmieniać ? Oczywiście auto mk2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Re: Zwrotnica źle przykręcona przez „mechanika” ?
To nie ma nic do znaczenia jak jest przykrecona. Przy wymianę łożyska mógł tylko odkręcić całego amora razem z zwrotnica, wybić sworzeń i geometria by się nie zmieniła. Albo zmieniła by się ale nie zauważalnie. A teraz pewnie kierownica krzywo jest
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Niestety krzywo i auto lekko ściąga. Dzięki za odpowiedź. Zostawię śruby tak jak są i jadę na ustawianie zbieżności.
Nie było nic lepszego niż Optimal?
Wysłane z tostera
Wysłane z tostera
Nie zapytałem na co zmieni ponieważ byłem pewny, że to będzie SKF. Mam nadzieję, że Optimal wytrzyma. Z tego mechanika nie będę już korzystał.
Zauważyłem też małe pęknięcie osłony przegubu wewnętrznego. Czy przy jej wymianie też może dojść do "zepsucia" zbieżności ?
Zauważyłem też małe pęknięcie osłony przegubu wewnętrznego. Czy przy jej wymianie też może dojść do "zepsucia" zbieżności ?
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Sa dwie drogi wymiany lozyska. Sciagac cala zwrotnice z amorem lub odkrecic amor od zwrotnicy. Mechanior wybral droge numer 2...niestety ta droga wiaze sie z tym ze katy poszly w ciemny las wiec masz je do ustawienia. Moim zdaniem nie masz co sie czepiac chlopa poniewaz uczciwie poinformowal Cie o tym ze musisz ustawic geometrie (same katy)...byc moze nie mogl odkrecic amora i dlatego odkrecil go od zwrotnicy. Przy wymianie oslony nie ruszasz wogole amorka.
W poprzednim aucie lozyska optimal zaczelu szumiec juz po kilka tys.km:@
Gowniana firma. Kiedyś wymieniałem w swoim aucie to trzy z rzędu były po paru miechach do wymiany.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to