[mk4] Hałas w tylnim zawieszeniu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Hałas w tylnim zawieszeniu.
Jeśli jechałem szybciej hałasowało mocniej, przy wolnej jeżdzie słabiej.Wymieniłem łożysko, potem tarcze i klocki dalej to samo. Czy tam jest jakiś przegub po środku.?
[mk4] Re: Hałas w tylnim zawieszeniu.
Sprawdź tuleje w belce, odboje na amortyzatorach, śrubę mocująca na dole amortyzator, sam amortyzator również może stukać, tak samo górne mocowanie amortyzatora może się wybić w nim guma....
Niestety wizualnie wszystko jest z tyłu ok. Muszę chyba posadzić jakiegoś mechaniora ztyłu i przejechać się z nim. Dam znać.
Grzeje mi się lewe tylne koło( nie zawsze), więc myślę że powodem tego hałasu może być zawieszanie się tego tłoczka od klocka hamulcowego. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego tłoczka?
Dzięki. Podniosłem i klocki trą. Mam w związku z tym pytanie, czy lepiej wymienić cały zacisk czy regenerować tłoczek.? Co jest łatwiejsze?
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Łatwiejsze, wymiana całego zacisku lecz droższa bo w cenie jednego zregenerujesz dwa
Dzięki.Wymieniłem cały zacisk i jest ok. Hałas znikł. Ale mam problem z odpowietrzeniem hamulców. Nie stosuje pojemników tylko wężyk Ok 5m prowadzę od zaworka aż do zbiorniczka. W ten sposób widzę przepływ bąbli. Przód wiadomo robi się zawsze tak samo. Tył robiłem na wszystkie sposoby( wg instr.na blogu też) i słupek oleju w wężyku przesunął mi się może o 5 cm. Jakby był zatkany (na obu kołach tylnych). Pewnie coś robię nie tak.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Ostatnio jak robiłem zaciski tylne to lałem płyn najpierw na stole w imadle tłoczkiem do dołu,po wsadzeniu do samochodu pompką podciśnienia(około godzinę na koło poświęciłem)ale średnio szło,na następny dzień poprawka w tradycyjny sposób tylko nie miałem nikogo do pomocy to kantówką 3 metrową pompowałem i w końcu jest dobrze
Teraz się dopiero dowiedziałem że to wina opon, niby wyważone w serwisie ale średnica nie ta. Podniosłem lekko na lewarku, obróciłem oponą i trze o ziemię nierównomiernie.Wymieniłem bany i jest ok. Dzięki za pomoc.