Witam
Mam taki problem od jakiegoś czasu podczas jazdy po kostce słyszę stukanie w tylnym kole za kierowca.
Podczas przeglądu technicznego nic nie wyszło na szarpakach i amory tez są sprawne - jednak na kostce słyszę wyraźne stukanie
Dodam ze sprawdzałem już czy to nie powoduje tłumik i czy nie jest luźny zacisk klocków - klocki i tarcze wymieniłem na nowe zacisk był OK
Golf ma z tylu belkę i zastanawiam się czy to właśnie ta franca nie tłucze
Sprowadziłem go z Niemiec 2,5 roku temu i do tej pory było wszystko ok - stan techniczny bdb
Auto ma alusy 17" na profilu 45/205 i zastanawiam się czy polskie drogi mu już zaczęły szkodzić
Będę wdzięczy za pomoc
Pozdrawiam wszystkich VW- maniaków
Stukanie podczas jazdy po kostce - tylne kolo za kierowcą
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ostatnio też miałem ten sam efekt cholery dostawałem bo nawet na małych nierównościach asfaltu też pukało . Pomysłów tysiąc i eureka po wymontowaniu amora właśnie z tej strony okazało się że nakrętka mocująca główkę amora ta pod kapturkiem plastikowym okrągłym trochę popuściła i dawało tak czadu . Po wymianie nakrętki i porządnym dokręceniu nastąpiła ulga dla moich uszu -warto to sprawdzić czassu dużo nie zajmie a może ulżyć.
pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.
Re: Stukanie podczas jazdy po kostce - tylne kolo za kierowc
max 20 minut wczoraj i u mnie pomogłowielblad2 pisze:i i porządnym dokręceniu nastąpiła ulga dla moich uszu -warto to sprawdzić czassu dużo nie zajmie a może ulżyć.
moja bestia :grin:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=318356
http://www.vwvento-fans.com/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=1
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=318356
http://www.vwvento-fans.com/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=1
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
piru, dobre rady zawsze w cenie -cieszy że odniosło pozytywny skutek
wielblad2, myślisz, że warto spojrzeć na dokładnie to samo (nakrętka mocująca główkę amora) w golfie mk5 - poniżej szczegóły.
U mnie objawia się to w troszkę innych okolicznościach:
Jadę 20 do 30km/h i skręcam tylko w prawo (gdy lewe tylne koło znajduje się na zewnętrznej) - w momencie wyprowadzania auta z zakrętu na prostą drogę (w lewym tylnym kole) słychać dziwne stukanie (może 2, max 3 stuknięcia)
Ale:
Gdy wykonuję taki manewr wolniej (5 do 10 km/h) - brak takiego stukania
Gdy wykonuję taki manewr szybciej (40 do 50 km/h) - brak takiego stukania
P.S. Dziś usłyszałem takie pojedyncze stuknięcie jadąc wolno po bardzo nierównym asfalcie...
Z góry dzięki za info...
U mnie objawia się to w troszkę innych okolicznościach:
Jadę 20 do 30km/h i skręcam tylko w prawo (gdy lewe tylne koło znajduje się na zewnętrznej) - w momencie wyprowadzania auta z zakrętu na prostą drogę (w lewym tylnym kole) słychać dziwne stukanie (może 2, max 3 stuknięcia)
Ale:
Gdy wykonuję taki manewr wolniej (5 do 10 km/h) - brak takiego stukania
Gdy wykonuję taki manewr szybciej (40 do 50 km/h) - brak takiego stukania
P.S. Dziś usłyszałem takie pojedyncze stuknięcie jadąc wolno po bardzo nierównym asfalcie...
Z góry dzięki za info...
---------
Pozdro 4LL ^^
Pozdro 4LL ^^
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dżemo, koszt czasu to jak kolo wyżej pisał max. 20 min. a efekt ? - jednak decyzja należy do ciebie ja bym jednak luknął może samo łożysko się wytrzepało lub guma nad nim .