Golf III 1.8 stukanie w podwoziu, przód
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam problem ze moim golfem... HELP w podwoziu na przodzie słychać charakterystyczne stukanie, jakby sie jakiś metal o cos obijał[/b][/b][/b]. problem polega na tym, że stuki te jedynie słychać kiedy jest mokra nawierzchnia!! normalnie czary:( jeden mechanik naprawiał mi auto trzy razy i do tej pory stuka a za kazdym razem niby znalazl przyczyne. Inny powiedział mi ze to niemozliwe ale to na prawde głośno stuka, zawsze kiedy jest mokro, przy skręcie, przy jeżdzie na wprost, na nawierzchni z wybojami i bez....na policjantach, eh rece mi opadly:( a to stukanie uprzykrza zycie;/ ma ktos jakis pomysl?? HELP
- kliek ;]
Napisz co masz wymienione przez mechaniora i z skąd mniej więcej dobiegają te stuki.
to tak: najpierw tuleje na wahaczu, potem poduszka silnika ale nie wiem z ktorej strony, mechanik wzial za kazdym razem auto na szarpaki... sprawdzil amortyzatory. przeguby wykluczyl i jeszcze wczesniej bylo cos wedlug niego z osia... za dobrze sie nie znam na takich sprawach ale moze to drazki?? stuki slychac bardziej po prawej stronie gdzies w dole podwozia. taki dzwieki jakby rura wydechowa obijala sie o cos... dzwieki stukania metalu o metal. nie mam pojecia a jak widac ten mechanik tez
- kliek ;]
Jeśli słychać po prawej, nie znaczy że jest tam jakaś usterka, miałem podobnie. Wymieniłem prawie wszystko z jednej str. a okazało się że to była wina łożyska z drugiej. Tak to już bywa że hałas się przenosił na drugą str.
Napisz czy te stuki są regularne tzn. czy odpowiadają obrotom koła, czy jest to nie regularne i występują różnie.
Napisz czy te stuki są regularne tzn. czy odpowiadają obrotom koła, czy jest to nie regularne i występują różnie.
generalnie nie ma reguły... stuka przy wolnej i szybkiej jeżdzie, na policjantach i przy cofaniu, tylko auto wiadomo musi byc w ruchu. stukac przy jednostajnej jezdzie, przy hamowaniu, normalnie czary ale zastanawiajace jest to ze slychac to wtedy kiedy jest mokra nawierzchnia. dla mnie to jakby dzwiek czegos metolowego co sie obluzowalo.... nie wiem co teraz, bo czwarty raz nie mam ochoty uslyszec ze naprawione ale stuka dalej;/ paranoja
- kliek ;]
- kITA
- Ma gadane
- Kontakt:
Ja z dziwnym stukaniem w przednim zawieszeniu po lewej stronie walczyłem pół roku.Powymieniałem wszystko a i tak stukało(jakby luźny pręt obijał się o błotnik ) A okazało się że amorek był walnięty.Sprawdzany u diagnosty pokazywał 60% sprawności.wykryłem to jak przez przypadek zamieniłem miejscami amortyzatory i zaczęło stukać z drugiej strony
no nie straszcie mnie ze to amortyzatory, niby moja sa dobre;/ ale jeszcze raz niech nim potrzepia bo rece opadaja;/
- kliek ;]
- kITA
- Ma gadane
- Kontakt:
Moje na trzepaku były OK,a pukały.Nawet diagnostę uczulałem,żeby tam lepiej go sprawdził,bo mi stuka i powiedział,że nic tam nie widzi