Drgania na kierownicy podczas hamowania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Pacjentem jest VW Bora. Podczas hamowania następują silne drgania na kierownicy. Wymienione już zostały tarcze, klocki, odpowietrzony układ, sprawdzane tłoczki. Na diagnostyce wykazało że nie równo łapią hamulce z obu stron. Problem występował zarówno za zimówkach jak i na letnich. Po odpowietrzeniu wydaje się że jest trochę lepiej ale problem nie ustąpił. Co może być przyczyną problemu?
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Sprzwdz wywazenie kół , to typowy objaw kiedy koła są nie wyważone.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Nowicjusz
Ja miałem podobny przypadek w golfie IV. Problemem okazał się brak śruby trzymającej tarczę hamulcową.
W sumie bicie nie następuje gdy się mocno zahamuje, lecz gdy się chce przyhamować.
Jest drobny luz na kole w osi poziomej, ma prawo być minimalny czy to już kwalifikuje końcówki drążka do wymiany?
Jest drobny luz na kole w osi poziomej, ma prawo być minimalny czy to już kwalifikuje końcówki drążka do wymiany?
ja mam tak samo ale przy duzej szybkosci, np podczas hamowania z 170km/h drga kierownica mocno i mam wrazenie ze tez pojazd
Sprawdź tuleje i sworzeń wachacza -zużyte potrafią nieźle bić kierownicą .http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=142&t=402796 .
Wymienione zawieszenie, problem dalej występuje.
Mechanik stwierdził że to wina zaworka od ABS, uszkodził się i na tłoczki szlo zbyt duże ciśnienie, co powodowało krzywienie tarcz. Czy to możliwe?
Mechanik stwierdził że to wina zaworka od ABS, uszkodził się i na tłoczki szlo zbyt duże ciśnienie, co powodowało krzywienie tarcz. Czy to możliwe?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Dla mnie to jakiś farmazon.A na jakiej podstawie i jakiej diagnozie to stwierdził ?lukker pisze:Mechanik stwierdził że to wina zaworka od ABS, uszkodził się i na tłoczki szlo zbyt duże ciśnienie, co powodowało krzywienie tarcz.
Jakiej firmy są u ciebie tarcze i klocki ?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Re: Drgania na kierownicy podczas hamowania
teoretycznie powinno byc okej.Jest pytanie czy piasta nie jest krzywa jak warsztat dokonał montażu i czy nie trafiłeś na felerne tarcze.lukker pisze:ATE
A nie masz możliwości pomiaru bicia tarczy zrobić ? Może są poza tolerancją ?
Za pierwszym razem myślałem że to jakaś wada fabryczna tarcz, wrzucony był nowy komplet i po dość krótkim czasie dalej to samo czyli raczej małe szanse że trafiłem na jakieś 2 felerne komplety.
Piasta z tego co pamiętam była sprawdzana i jest ok.
Piasta z tego co pamiętam była sprawdzana i jest ok.