Witam
Wiem że tematów jest mnóstwo na temat drżenia kierownicy ale nie znalazłem odpowiedzi na mój przypadek
Posiadam golfa 4 98’ 1.6 v8
Mianowicie podczas jazdy drży mi kierownica co widać gołym okiem ale przy skrecaniu nic nie stuka i nie piszczy. Przy przyspieszaniu nie ściąga jakoś znacznie w którąś stronę ( raz w prawo raz w lewo ale to chyba wina nawierzchni). Przy przyspieszaniu na obrotach 1600 –2300 trzęsie mi lekko całą budą. Na postoju kreci się lekko nic nie skrzypi nie stuka, nie przeskakuje ( jedynie przy pełnym skręcie w którąś stronę słychać charczenie delikatne ale to ponoć normalne). Płyn oczywiście jest
Pol roku temu wymieniałem tarcze i klocki z przodu. Wymieniłem na początku poduszki silnika ustawiłem zbieżność zmieniałem koła przód na tył– bez skutku. Pojechałem sprawdzić felgi ( 3 były lekko kopnięte) – naprostowali mi je na maszynce i dalej nic. Wymienili mi przegub przy skrzyni (bo był ponoć bez smarowania) i nic. Na stacji diagnostycznej sprawdzili mi łożyska ale są dobre.
Jeden mechanik zalecił rozkręcenie przegubu.
Na stacji diagnostycznej z kolei powiedzieli że można jeszcze wymienić łożyska mcpersona, ale kolejny mechanik powiedział że jak nic nie przeskakuje przy skręcaniu to wątpliwa sprawa z zużytym łożyskiem i najpierw wymieniłby pompę a potem przedłużnice. Wszyscy mówili że tak mogę jeździć oczywiście, ale irytująca sprawa jak skręcam jedną ręką i skręca się lekko ale kierownica non stop odbija...
Koszty już mnie przerastają, a sprawa denerwuje.
Bicie kierownicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bicie kierownicy
Na 100 % coś ma bicie.
Podnieś auto, odpal silnik, wrzuć 1 lub 2 bieg i właź pod auto obserwować.
Mogą to być: opony, felgi, piasty, półosie, tarcze itp.
Teraz to prawie każdy ma wyważarkę ale połowa nie potrafi prawidłowo wyważyć kół.
1/20 wulkanizatorów ma sprzęt aby zrobić wyważanie z testem drogowym.
Podnieś auto, odpal silnik, wrzuć 1 lub 2 bieg i właź pod auto obserwować.
Mogą to być: opony, felgi, piasty, półosie, tarcze itp.
Teraz to prawie każdy ma wyważarkę ale połowa nie potrafi prawidłowo wyważyć kół.
1/20 wulkanizatorów ma sprzęt aby zrobić wyważanie z testem drogowym.
Bicie kierownicy
Sprawdzałem nic nie znalazlem podejrzanego. Osoba ktora mi prostowała felgi też sprawdzała i nic nie znalazła
Dziwna sprawa bo sprawdziłem ciśnienie w kolach. Wszędzie 1,9
Napompalem tyl na 2,5 i przód 2,1 bo jadę w gore pełnym autem jutro i o dziwo przy jeździe na wprost kierownica mniej drży a przy skręcie na poczatku odrobine delikatniej odbijalo (ale to chyba złudzenie)
Dziwna sprawa bo sprawdziłem ciśnienie w kolach. Wszędzie 1,9
Napompalem tyl na 2,5 i przód 2,1 bo jadę w gore pełnym autem jutro i o dziwo przy jeździe na wprost kierownica mniej drży a przy skręcie na poczatku odrobine delikatniej odbijalo (ale to chyba złudzenie)
Bicie kierownicy
podjedź jeszcze raz do innego zakładu prostować felgi niech ocenią ja miałem to samo profil opony 35 pojechałem naprostować zzrobiłem 3 km dalej bije wróciłem koła zdjełem okazało sie że w momencie prostowania felga skrzywiła sie minimalnie na dolej i było lekkie jajo oczywiście zrobili mi 4 felgi w ramach reklamacji ale czasem tak jest że nawet największy fachowiec popełnia błędy ale z tego co widze to im ciśnienie większe tym efekt sie zmniejsza może warrto sprawdzić też opony może jakaś wyząbkowana jest czasem tak bywa może nie równo przytarta no i warto wrzucić na wyważarke i ci powiem co zrób
1.karz mu zrzucić wszystkie odważniki
2.niech odpali maszyne
3.nabija dopiero jak pokaże zero to niech zakładają na auto
Dużo wulkanizatorów pomija punkt 1 i po części 3 ponieważ polak mistrz ściemy nie chce mu sie ściagać i doklejają odważniki co jest ogromnym błędem a co do 3 go to jak wage pokazuje 5 to twierdzi że to w normie i może być otóż nie jeżeli maszyna pokazuje 5 to ma być 5 dobite a nie bo mu sie nie chce bo za małe warto tez podjechać do innego wulkanizatora ponieważ jedni mają nowy sprzęt drudzy starszy jeden skalibrowany drogi nie
1.karz mu zrzucić wszystkie odważniki
2.niech odpali maszyne
3.nabija dopiero jak pokaże zero to niech zakładają na auto
Dużo wulkanizatorów pomija punkt 1 i po części 3 ponieważ polak mistrz ściemy nie chce mu sie ściagać i doklejają odważniki co jest ogromnym błędem a co do 3 go to jak wage pokazuje 5 to twierdzi że to w normie i może być otóż nie jeżeli maszyna pokazuje 5 to ma być 5 dobite a nie bo mu sie nie chce bo za małe warto tez podjechać do innego wulkanizatora ponieważ jedni mają nowy sprzęt drudzy starszy jeden skalibrowany drogi nie