Witam!
Będąc ostatnio u speca od klimy (raczej profilaktycznie bo nie śmierdziało nic) zrobił mi odgrzybianie urządzeniem "Ozone Generator". Mówił że ta metoda jest skuteczniejsza, mniej inwazyjna i tańsza od metod konwencjonalnych (czyli wpuszczanie pianek w nawiewy albo na parownik) i teraz podobno wszyscy tak robią. Patrzyłem na allegro to takie ozonery można już za 200pln kupić. Ktoś miał z tym doświadczenia? Ja miałem czyszczone ale ciężko mi stwierdzić poprawe bo zwyczajnie mi nic nie śmierdziało przed odgrzybianiem.
Urządzenie wytwarza ozon (trójatomową cząsteczkę tlenu) który jest nietrwały i szybko rozpada się na normalny dwuatomowy tlen i zostawia jeden wolny atom tlenu który utlenia wszystkie wirusy grzyby i bakterie. Tak mi mówił ten koleś i tak czytałem na stronach które te urządzenia sprzedają. Warto w to zainwestować? Żywotność urządzenia to około 4000h a jeden seans trwa 20-30minut a jak mam co rok płacić 50pln za odgrzybianie to wolę sobie kupić Ktoś ma doświadczenia z takim odgrzybianiem klimy?
Odgrzybianie klimy ozonem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- pczerniej
- Forum Master
- Kontakt:
dokładnie jest tak jak piszesz z tym że profesjonalne urządzenie do odgrzybiania kosztuje 2-4 tys , ale nie mówię że urządzenia z allegro nie dają rady , tylko pamiętaj że przy każdym odgrzybianiu należy zmienić filtr kabinowy ( filtr cząstek stałych czy przeciw węglowy , różnie ludzie go nazywają )
Capo di tutti capi
Nord-vag.pl
MK1 1.8 20vT
Nord-vag.pl
MK1 1.8 20vT
-
- Nowicjusz
Znalazlem dokładnie to samo urządzenie co miał ten facet w sklepie internetowym i kosztowało 400pln a na allegro podobne bez funkcji timera za 250. O filtrze kabinowym oczywiście pamiętam (ale filtr cząstek stałych to akurat inna bajka i uzywanie tych pojęć zamiennie jest nie na miejscu )
Czekam na dalsze opinie!
Czekam na dalsze opinie!
Re: Odgrzybianie klimy ozonem
Witam.
Po pierwsze Ozonowanie na pewno nie jest najskuteczniejsza metodą odgrzybiania ale za to najbardziej dochodową dla serwisu klimatyzacji.
Po drugie większą skuteczność uzyskasz jak podłączysz urządzenie pod tlen z butli.
Ogólnie rzecz biorąc najskuteczniejszą metoda jest odgrzybianie ultradźwiękami " onclick="window.open(this.href);return false; ale jak byś miał "Ozone Generator" i sobie profilaktycznie odgrzybiał było by OK
Po pierwsze Ozonowanie na pewno nie jest najskuteczniejsza metodą odgrzybiania ale za to najbardziej dochodową dla serwisu klimatyzacji.
Po drugie większą skuteczność uzyskasz jak podłączysz urządzenie pod tlen z butli.
Ogólnie rzecz biorąc najskuteczniejszą metoda jest odgrzybianie ultradźwiękami " onclick="window.open(this.href);return false; ale jak byś miał "Ozone Generator" i sobie profilaktycznie odgrzybiał było by OK