Usunięcie zapachu po zdechłej myszy.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam jakoś 2 lata wstecz miałem problem ze zdechłą myszą,weszła ona pod plastik na lewym tylnym nadkolu,tam zdechła i rozłożyła się.Razem z ojcem pozbyliśmy się tego szkodnika i zapachu,jednak Golf poszedł w odstawkę.Przez 2 lata stał w garażu,niestety myszy upatrzyły sobie go jako idealna kryjówkę.Dziś wypchnąłem golfa z garażu i jako,że niedługo zdaję egzamin na prawko zacząłem przygotowywać go do użytku.Z miejsca wziąłem się za smród który unosi się w całym aucie.Śmierdzi myszami,znalazłem 3 zdechłe myszy,jedna była pod maską w miejscu gdzie jest wlot na wentylację kabiny(tuż obok tej siatki),2 pozostałe zdechły tak jak wcześniej pod plastikiem od tylnego nadkola(nie wiem czemu upodobały sobie to miejsce ).o ile ze smrodem z nadkola sobie poradzę to nie wiem jak wziąć się za smród z kanałów wentylacyjnych :/
I jak w ogóle pozbyć się zapachu z całej kabiny :/
EDIT:
Proszę o odpowiedzi na nowy post
I jak w ogóle pozbyć się zapachu z całej kabiny :/
EDIT:
Proszę o odpowiedzi na nowy post
Ostatnio zmieniony czw lip 21, 2011 21:14 przez Bryla, łącznie zmieniany 3 razy.
Sprzedam felgi stalowe VW 13" ,komplet 100 zł.
Kontakt na PW.
Kontakt na PW.
-
- Użytkownik
Wyprać wszystko, w kanały went. wpuścić piankę przeznaczoną do czyszczenia tych kanałów(nawet na stacji benzynowej dostaniesz), operację najlepiej kilka razy powtórzyć... Następnie wietrzyć kilka dni auto. Jeśli auto stało nie ruszane 2lata to o smród w środku martwiłbym się najmniej
Właśnie smród jest jedynym zmartwieniem.Wczoraj włożyłem nowy akumulator i autko odpaliło z miejsca.Jedynie trochę kopci ale to normalne po takim postoju.
Kontakt na PW.
Kontakt na PW.
- Hankie
- Ma gadane
- Auto: Mała czeska torpeda w kombi
- Silnik: AZQ
Jeśli zadbany i czasem mimo spoczynku odpalany to z samym motorem (o ile pierścienie się nie zapiekły), raczej nic nie będzie się działo - chociaż WSZYSTKIE płyny masz do wymiany od zaraz, bo straciły jakiekolwiek właściwości, bak opróżnić i zalać nowym paliwem. Poza tym czy amory są zdatne do jazdy po takim staniu? Przeguby? Auto od rozsądnego jeżdżenia się zużywa, ale jak stoi i nic nie jest z nim robione - po prostu niszczeje.
Co do zapachu - ostre pranie, piankę do wywiewów kilka razy po całości, najlepiej byłoby te kanały rozebrać i wyszorować Poza tym podsufitka ładnie chłonie zapachy. Powodzenia!
Co do zapachu - ostre pranie, piankę do wywiewów kilka razy po całości, najlepiej byłoby te kanały rozebrać i wyszorować Poza tym podsufitka ładnie chłonie zapachy. Powodzenia!
mkIII [1Z] - cały ori, z kaseciakiem
W samochodzie zostały dziś wymienione wszystkie płyny,wymienione części przedniego zawieszenia,po oględzinach wszystko jest w dobrym stanie.
Sprężyny tylnego zawieszenia były wymieniane jakieś 5 lat wstecz,więc są OK.
Co do zapachu to część została usunięta,samochód cały dzień wietrzony,na noc wsypałem kawy(niestety miałem tylko mieloną) i ułożyłem w aucie 2 rozkrojone jabłka,podobno to dobre sposoby na pozbycie się smrodu.Całe auto "uprałem" pianką do tapicerek,w wloty wentylacyjne zastosowałem piankę(w sumie po przejechaniu kilku km z dmuchawą na pełną moc smród ustał bez stosowania pianki)teraz z nawiewów leci lekka nutka cytryny
Największy problem będzie z tylną kanapą,myszy urządziły sobie z niej toaletę i lekko czuć mysi mocz...Prałem ją pianką,odkurzałem,wietrzę ją cały dzień.
Właśnie podsufitki nie czuć.Jedyny największy problem to ta kanapa,ale ja się z nią rozprawię.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to pisać.
Sprężyny tylnego zawieszenia były wymieniane jakieś 5 lat wstecz,więc są OK.
Co do zapachu to część została usunięta,samochód cały dzień wietrzony,na noc wsypałem kawy(niestety miałem tylko mieloną) i ułożyłem w aucie 2 rozkrojone jabłka,podobno to dobre sposoby na pozbycie się smrodu.Całe auto "uprałem" pianką do tapicerek,w wloty wentylacyjne zastosowałem piankę(w sumie po przejechaniu kilku km z dmuchawą na pełną moc smród ustał bez stosowania pianki)teraz z nawiewów leci lekka nutka cytryny
Największy problem będzie z tylną kanapą,myszy urządziły sobie z niej toaletę i lekko czuć mysi mocz...Prałem ją pianką,odkurzałem,wietrzę ją cały dzień.
Właśnie podsufitki nie czuć.Jedyny największy problem to ta kanapa,ale ja się z nią rozprawię.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to pisać.
Kontakt na PW.
Kontakt na PW.
- Hankie
- Ma gadane
- Auto: Mała czeska torpeda w kombi
- Silnik: AZQ
Uwierz mi, nie jestem delikatny czy wyczulony, ale gdybym miałbym czuć taki zapach z kanapy (nie mówiąc o higienie), czy na niej siedzieć, opierać plecy na oparciu - pardon, bym ją zaraz wymienił, a stara poleciałaby w kosmos. Ale widzę, że ładnie przygotowujesz bolid Motor stopniowo '*#cenzura#*' bez szaleństw i niech służy (poka zdjęcia w odpowiednim dziale). Szakunec!
mkIII [1Z] - cały ori, z kaseciakiem
Muszą ją umyć ciśnieniowo,jeśli to nie pomoże kupię nową kanapę.
EDIT:
Kawa zdała egzamin,w aucie czuć jej fajny zapach.Teraz tylko kanapa,prawko i ogień
EDIT:
Kawa zdała egzamin,w aucie czuć jej fajny zapach.Teraz tylko kanapa,prawko i ogień
Kontakt na PW.
Kontakt na PW.
- miHoo79
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Usunięcie zapachu po zdechłej myszy.
Zapach najlepiej unieszkodliwic ozonem... tyle zeee jak zostawila niespodzianki w postaci moczu i bobkow to najpierw pranie i sprzatanie wszystkiego
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jeszcze jedna rzecz do przejrzenia , instalacja elektryczna . Jak niemiały cz żreć to mogły oskubać kable , taki mają zwyczaj , smakuje im Nie wspominasz o wykładzinie na podłodze , łatwo się wyciąga ,można uprać .
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Wszystko zostało już wyprane,zapach został usunięty w 90%
Myślę że temat można zamknąć.
Myślę że temat można zamknąć.
Kontakt na PW.
Kontakt na PW.
Mam jeszcze jedno pytanko,ostatnio powąchałem wykładzinę i trochę ją czuć myślałem o praniu chemicznym wnętrza(fotele i podłoga) i tu moje pytanie czy czyszczenie chemiczne usuwa zapachy,czy tylko plamy?
Kontakt na PW.
Kontakt na PW.
A próbowałeś ozonować samochód ze dwa trzy razy i powinno pomóc .
Kurde jestem trochę rozdarty.
Nie wiem co lepiej usunie zapach z podłogi ozonowanie czy czyszczenie.
Może wypowie się ktoś kto miał doświadczenie z ozonowanie.Jakie są efekty?Na prawdę usuwa wszelkie smrody?
Firma w mojej okolicy bierze 100 zł. za ozonowanie.Na stronie jest opis:
Jak wyglądało to u was?Gdy oddaliście auto do ozonowania?
Dodam jeszcze że,zapach który wydobywa się z podłogi to nie zapach po myszy.Tego się już pozbyłem.Podłogę czuć hmmm w sumie nie wiem sam,trochę jakby stęchlizna,ale zapach nie jest taki duszący i "mokry"(nie taki jak w starych piwnicach np.)jest bardziej "suchy".
Nie wiem co lepiej usunie zapach z podłogi ozonowanie czy czyszczenie.
Może wypowie się ktoś kto miał doświadczenie z ozonowanie.Jakie są efekty?Na prawdę usuwa wszelkie smrody?
Firma w mojej okolicy bierze 100 zł. za ozonowanie.Na stronie jest opis:
Kod: Zaznacz cały
10 minut (po 10-minutowym ozonowaniu następuje wietrzenie pojazdu,
a następnie cała procedura jest powtarzana jeszcze dwukrotnie) – łącznie
30 minut ozonowania kabiny samochodu
Dodam jeszcze że,zapach który wydobywa się z podłogi to nie zapach po myszy.Tego się już pozbyłem.Podłogę czuć hmmm w sumie nie wiem sam,trochę jakby stęchlizna,ale zapach nie jest taki duszący i "mokry"(nie taki jak w starych piwnicach np.)jest bardziej "suchy".
Kontakt na PW.
Kontakt na PW.
Moim zdaniem nie da się pozbyć takiego zapachu samodzielnie. My zawiesiliśmy chyba tysiąc zapachów, praliśmy sami, oddaliśmy samochód do prania i cały czuć było nieprzyjemny zapach. Już teraz damy sobie spokój liczymy na to,że po tylu próbach będzie już przyjemnie (wysypaliśmy też sól w aucie) może też już jesteśmy przewrażliwieni i nam się wydaje,że ciągle jest coś nie tak. Natomiast zgadaliśmy się z naszymi znajomymi i oni mam doradzili żeby następnym razem (oby nie) skorzystać z usługi deratyzatora