Jak wyjąć gniazdo zapalniczki MK4 ??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Pomoże ktoś i podpowie jak się wyciąga gniazdo zapalniczki ? Bo nie działa mi podświetlenie i chciałbym to sprawdzic. Wyjąłem popielniczkę,zdjąłem tą klapkę,która służy do zasuwania kiepiołki,odkręciłem tą śrubkę która jest na spodzie i co dalej ??
-
- Mały gagatek
Witam.Wciśnij przednią stronę równocześnie podnosząc tylną część do góry.Też miałem ten sam problem.
arthur7374, przednią w sensie którą ? Czyli już nic więcej nie trzeba demontowac,odkręcac itp ?
-
- Mały gagatek
Jest tam tylko jedna śruba torx przyciśnij i wyciągaj do siebie tylną część.
Tak próbowałem i nie szło,a nie chciałem mocniej ciągnąc,bo nie byłem pewny czy przypadkiem coś jeszcze nie trzymało. A ta"klapka",którą się zasuwa i odsuwa popielniczkę to na jakiej zasadzie jest wkładana ? Trzeba natrafic na coś czy jak ?
Odkrec srubke torx na srodku i potem musisz zdjac popielniczke z blaszki czyli pchasz popielniczke w strone silnika czyli do przodu az wyskoczy z blaszki jak wyskoczy bedzie juz plywala i sobie z nia poradzisz, tylko nie ciagnij mocno dopoki kabli nie odepniesz
Po wyjęciu popiołki i odkręceniu torxa, zasuń klapkę- maskownice czy jak tam ja zwał, z tego co pamiętam trzeba nacisnąć tylna część klapki, tak żeby "wyskoczyło" od strony mieszka zmiany biegów. Klapka jest zespolona z całym wkładem- korytkiem na popiołke. Przyznam, że sam też z tym miałem problem i po prostu odkręciłem całą osłonę tunelu. Sama zapalniczka też trochę zagmatwana w konstrukcji, najpierw trzeba zdjąć osłonki żarówki ( u mnie chyba zielony z żaróweczką 1,2 w o ile się nie mylę- taką samą jak w konsoli nawiewu i druga część na małych zatrzaskach przymocowanych do zapalniczki, żarówkę chyba trzeba jedną strona przylutować do blaszki, przynajmniej u mnie). Powodzenia
Dzięki Chłopaki. Tak jak mówiliście trzeba było pchnąc (ten plastik gdzie siedzi gniazdo zapalniczki) w stronę silnika i wyskoczyło z dwóch takich zaczepów,które zatrzaskują się o blaszkę do której jest całośc przykręcona(blaszka jest zdemontowywalną częścią jakby co)(przy okazji można sobie odkurzyc to miejsce i znaleźc kilka ciekawych wizytówek - u mnie było kilka Niemieckich i kilka polskich(kebabowych) po poprzednim właścicielu :
Wcześniej wspomniana blaszka:
I 2 zaczepy:
Po wyjęciu kostki z gniazda cały ten plastik mamy na wierzchu(na zdjęciu zdjęta klapka i wyjęta ta oprawka,w której siedzi żarówka):
Po wymianie żarówki na nową(miałem spaloną) i włożeniu jej w oprawkę,zamykamy tą obudowe,gdzie siedzi żarówka i wpinamy w miejsce z którego odpięlismy:
Tak to wygląda w całości:
Po złożeniu w całośc wpinamy kostkę,załączamy pozycyjne i sprawdzamy czy żarówka hula (przy składaniu proponuje leciutko popodginac te blaszki z oprawki żarówki,które dotykają metalowych części zapalniczki,żeby podczas drgań nie "przerwało"nam styku i żęby żarówka nie gasnęła :
No i jak hula to wsuwamy klapkę(nie trzeba jej ściągac,ale ja byłem ciekawy i zdjąłem ) :
I wkładamy całośc na swoje miejsce zapinająć o blaszkę wypięte na początku 2 zaczepy,dokręcamy śrubkę i możemy cieszyc maske z działającego podświetlenia kiepiołki.
Mała pierdółka,ale może komuś się przyda.
Wcześniej wspomniana blaszka:
I 2 zaczepy:
Po wyjęciu kostki z gniazda cały ten plastik mamy na wierzchu(na zdjęciu zdjęta klapka i wyjęta ta oprawka,w której siedzi żarówka):
Po wymianie żarówki na nową(miałem spaloną) i włożeniu jej w oprawkę,zamykamy tą obudowe,gdzie siedzi żarówka i wpinamy w miejsce z którego odpięlismy:
Tak to wygląda w całości:
Po złożeniu w całośc wpinamy kostkę,załączamy pozycyjne i sprawdzamy czy żarówka hula (przy składaniu proponuje leciutko popodginac te blaszki z oprawki żarówki,które dotykają metalowych części zapalniczki,żeby podczas drgań nie "przerwało"nam styku i żęby żarówka nie gasnęła :
No i jak hula to wsuwamy klapkę(nie trzeba jej ściągac,ale ja byłem ciekawy i zdjąłem ) :
I wkładamy całośc na swoje miejsce zapinająć o blaszkę wypięte na początku 2 zaczepy,dokręcamy śrubkę i możemy cieszyc maske z działającego podświetlenia kiepiołki.
Mała pierdółka,ale może komuś się przyda.
Re: Jak wyjąć gniazdo zapalniczki MK4 ??
Wszystko OK. jak piszą powyżej, też to wymieniałem niedawno i powiem, że z rozebraniem tego jest spoko sam się trochę zdziwiłem, gorzej z żaróweczką bo była zgrzewana za co musiałem dać kumplowi browka żeby wlutował nową (bo np. w escorcie czy bravie z tego co pamiętam była tylko wciskana).
MK4 1.4 16V 75KM (AKQ)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
Spadł mi suwak jak kryje zapalniczke tam do tyłu do dziury w jaki łatwy spsób go dostane?Co rozkrecic?