Przerobienie manualnej klimatyzacji na climatronic
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
sprawdzałem vagiem dzisiaj ecu temperatura paliwa -5 a płynu chłodzącego -20. widzę że gniazdo g1 i g2 które mam z instalacji dawcy ma niewielką różnicę sprawdzę to jutro
czujnik g81 to Fuel Temperature Sensor.
Zakładka meas blocks > grupa 2 lub 3 wyświetla w stopniach celciusza temp paliwa w moim golfie to -5 stopni :/
Zakładka meas blocks > grupa 2 lub 3 wyświetla w stopniach celciusza temp paliwa w moim golfie to -5 stopni :/
czy climatronic po przekręceniu stacyjki ma włączyć wentylator na chłodnicy?? narazie klima nie jest nabita i jak przekręcę kluczyk to wentylator cały czas dziła jak odłącze presostat to wentylator przestaje dziłać.
Po ostatnim vag odczycie błędy są :
00553
00539
00522
00777
00527
a silnik cały czas około 1300 odrotów :/
Pomysły??
Po ostatnim vag odczycie błędy są :
00553
00539
00522
00777
00527
a silnik cały czas około 1300 odrotów :/
Pomysły??
Jeśli ktoś ma problem z takimi obiawami:
00553
00539
00522
00777
00527
-5 stopni temp. paliwa
-20 stopni temp. cieczy
a silnik cały czas około 1300 obrotów
to sprawdzajcie masę czujników.
wymieniłem połączenia i podpoiłem masę. mimo że powinna "iść" z sterownika bodajże z pinu 63 i rozdziela się na wszystkie czujniki z którymi miałem problem to mój sterownik minusa nie podaje :/ więc dodałem go sam i działa
temp właściwa kody usunięte obroty około 900
teraz jeszcze climatronic do weryfikacji i jazda
00553
00539
00522
00777
00527
-5 stopni temp. paliwa
-20 stopni temp. cieczy
a silnik cały czas około 1300 obrotów
to sprawdzajcie masę czujników.
wymieniłem połączenia i podpoiłem masę. mimo że powinna "iść" z sterownika bodajże z pinu 63 i rozdziela się na wszystkie czujniki z którymi miałem problem to mój sterownik minusa nie podaje :/ więc dodałem go sam i działa
temp właściwa kody usunięte obroty około 900
teraz jeszcze climatronic do weryfikacji i jazda
macbu, do dać 3ba jeszcze że zmotkować piny wew obiegu powietrza z manualnej klimy.
Jesteś wielki, daj nr konta na pw za pomnoc flacha lub chociaż 4pak się należy
pozdrawiam
Jesteś wielki, daj nr konta na pw za pomnoc flacha lub chociaż 4pak się należy
pozdrawiam
MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
Re: Przerobienie manualnej klimatyzacji na climatronic
bodajże w pompie jest czujnik temp, chyba w nastawniku jak dobrze pamiętam.macbu pisze:temp. paliwa mozna sprawdzic vagiem?
MOJE byłe byłe VW :)
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
- CineK_JawoR
- Grupa Dolny-Śląsk
- Kontakt:
Panowie pytanie. u mnie jest ori klima i dokupilem wszystkie bebechy od climatronica i zauważyłem że od climatronica idzie jeden wężyk podciśnieniowy do komputera w podszybiu. Za co on jest odpowiedzialny? i jak mam to ogarnąć jak w swoim komputerze nie mam nic takiego ?
Mój golf --> http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=315821" onclick="window.open(this.href);return false;
mi się udało przerobić to oczywiście dzięki "Macbu" narazie wszystko chodzi tylko jeszcze klimy nie nabilem (brak czasu) dlatego nie wiem czy chłodzi ;p
aaa i mam takie pytanko, to normalne ze ten w liczniku i na panelu z climatronica świruje?? ani na liczniku ani na panelu nie pokazuje dobrze.
aaa i mam takie pytanko, to normalne ze ten w liczniku i na panelu z climatronica świruje?? ani na liczniku ani na panelu nie pokazuje dobrze.
- macbu
- Użytkownik
- Kontakt:
Dzięki za uznanie... flachy nie trzeba jak macie pytania piszcie na pw... ostatnio mam troche remontu na głowie i mało czasu ale zawsze odp moge jak jestem w pracy...
Macbu
- macbu
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Przerobienie manualnej klimatyzacji na climatronic
CineK_JawoR pisze:Panowie pytanie. u mnie jest ori klima i dokupilem wszystkie bebechy od climatronica i zauważyłem że od climatronica idzie jeden wężyk podciśnieniowy do komputera w podszybiu. Za co on jest odpowiedzialny? i jak mam to ogarnąć jak w swoim komputerze nie mam nic takiego ?
on nie idzie do komputera!
w klimie manualnej masz przeówd podcisnieniowy ktory idzie z komory silnika przez zaworek pozniej miedzy wezami gumowymi od nagrzewnicy i dalej do gruchy ktora puszcza /zamyka obieg zamkniety ( zaworek - sterujesz włączając przycisk obok AC z taka strzałka zakręcona )
w klimatronicku jest troche inaczej
podcisnienie idzie z komory silniki takze miedzy gumowymi wezami od nagrzenicy a potem leci do "rozdzielacza"( redbox) podcisnienia ( z tego wzgledu ze w mk3 sa dwie gruchy - obiegu zamknietego i mechanizmu puszczania powietrza na szybe )
Macbu
witam może ktoś zna dokładną zasadę sterowanie nadmuchu i którymi pinami jest sterowany silnik nadmuchu.
- CineK_JawoR
- Grupa Dolny-Śląsk
- Kontakt:
macbu pisze: ( zaworek - sterujesz włączając przycisk obok AC z taka strzałka zakręcona )
No to tak jest w klimie manualnej a jak wrzucilem climatronic to co steruje tym zaworkiem? ten climatronic jest wyjety z AFNa i tez w ori AFNie go montujemy i zauwazylem ze ten zaworek pod maska co steruje obiegiem wewnetrznym jest zasilany przez zielony kabelek ktory po przejsciu przez scianke grodziowa wchodzi do zielonek 2 pinowej kostki. jak wyrzucilem wiazke z mal\nualnej klimy to ta kostka zostala wolna bo w wiazce z climatronica nie ma tej zielonej 2 pinowej kostki i teraz ten moj zaworek nie ma sterowania. jak to ogarnac zeby przy kliknieciu na climatronicu przycisku od obieku wewnetrznego otwieral sie ten zaworek? on teraz w ogole nie ma sterowania bo kostka wisi wolna.
Mój golf --> http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=315821" onclick="window.open(this.href);return false;
- macbu
- Użytkownik
- Kontakt:
w climatroniku ten zaworek nie wystepuje a jak wystepuje to jest caly czas otwarty... usun ten zaworek ( z pozostałosci z klimy manualnej) i polacz te dwa wezyki żeby cały czas podcisnieni zasuwało do tego czerwonego rozdzielacza... obieg wewnetrzy jest sterowany wlasnie tym rozdzielaczem i własnie ten rozdzielacz ma miec podcisnisnie cały czas z komory silnika... zawaorek jest zbędny...
Macbu