naprawa / poprawa mat z podgrzewanych foteli
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
cześć
przekładam maty grzewcze z jednych foteli do innych, po zdjęciu mat zauważyłem że są jakby zużyte, wierzchnia warstwa kryjąca przewód grzejny jest miejscami przetarta, tak że przewodzik bez problemu da się od maty odseparować.
czym mogę bezpiecznie umocować luźny przewód? (porobić jakieś oczka z nici?, może położyć nowy materiał na wierzch całej maty, jeżeli tak to czy może to być zwykłe 'prześcieradło' czy musi być jakiś specjalny typ włókna?)
jeżeli ktoś przerabiał temat przekładki mat to czy kleiliście je jakoś do gąbki w nowych siedzeniach, czy tapicerka je dociska?
poglądowe foto ocb:
z góry dziękuję za pomoc.
przekładam maty grzewcze z jednych foteli do innych, po zdjęciu mat zauważyłem że są jakby zużyte, wierzchnia warstwa kryjąca przewód grzejny jest miejscami przetarta, tak że przewodzik bez problemu da się od maty odseparować.
czym mogę bezpiecznie umocować luźny przewód? (porobić jakieś oczka z nici?, może położyć nowy materiał na wierzch całej maty, jeżeli tak to czy może to być zwykłe 'prześcieradło' czy musi być jakiś specjalny typ włókna?)
jeżeli ktoś przerabiał temat przekładki mat to czy kleiliście je jakoś do gąbki w nowych siedzeniach, czy tapicerka je dociska?
poglądowe foto ocb:
z góry dziękuję za pomoc.
- Krzychu_14
- PASSAT B5 FL
- Auto: Passat BB5 FL
- Silnik: AVB
Co do tego, to tapicerka wystarczająco mocno dociska maty. Wiec nie trzeba kleić, szyć itp.dzejson pisze: jeżeli ktoś przerabiał temat przekładki mat to czy kleiliście je jakoś do gąbki w nowych siedzeniach, czy tapicerka je dociska?
Wczoraj lutowałem swoją mate bo kabelek się przetarł na boczku, aby wzmocnić to miejsce przykleiłem na mate i gąbkę kawałek materiału klejem szewskim.
dziękuję za podpowiedzi panowie, ja myślałem żeby przykleić/przymocować na wierzch przycięta tetrę pieluchową..
Niezgodzę się z kolegą .Krzychu_14 pisze:Co do tego, to tapicerka wystarczająco mocno dociska maty. Wiec nie trzeba kleić, szyć itp.
Umnie tak tapicerka dociskała że się przewody poplątały .
Trochę wali klejem , szczególnie po rozgrzaniu .xwodas pisze:przykleiłem na mate i gąbkę kawałek materiału klejem szewskim.
Moja rada " krawiecka " zastosowana u mnie.dzejson pisze:żeby przykleić/przymocować na wierzch przycięta tetrę pieluchową
Załapać igłą z nitką przewody tak aby się trzymały w miejscach na nie przeznaczonych .
Kupić trochę flizeliny (cieniutkie płócienko z klejem )nałożyć z góry na przewody i przyprasować żelazkiem .
Wgląda i trzyma jak nówka oryginal .
myślałem też o tej opcji jednak obawiałem się że żelazko uszkodzi przewody, rozumiem że śmiało można prasować?kuba_p pisze:Moja rada " krawiecka " zastosowana u mnie.
Załapać igłą z nitką przewody tak aby się trzymały w miejscach na nie przeznaczonych .
Kupić trochę flizeliny (cieniutkie płócienko z klejem )nałożyć z góry na przewody i przyprasować żelazkiem .
- WhyMe?
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: naprawa / poprawa mat z podgrzewanych foteli
Jasne że możesz. Akurat pracowałem jakiś czas przy produkcji foteli dla audi więc widziałem jak chłopaki robili. Najlepiej kawałek szmatki weź i przez nią prasuj. Prasuj szybkim ruchem ręki, czyli możesz robić długo aż dojdziesz do wniosku że jest gotowe, nic się nie stanie. Daje ci swoją gwarancjędzejson pisze:myślałem też o tej opcji jednak obawiałem się że żelazko uszkodzi przewody, rozumiem że śmiało można prasować?kuba_p pisze:Moja rada " krawiecka " zastosowana u mnie.
http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-74/b5-aeb- ... bo-231506/" onclick="window.open(this.href);return false;
Temperatura, w której flizelina zaczyna przywierać to 116°C - 132°C.dzejson pisze:myślałem też o tej opcji jednak obawiałem się że żelazko uszkodzi przewody, rozumiem że śmiało można prasować?
Śmiało żelazko w dłoń i można jechać .
panowie pomocy!
pojawiło się pewne utrudnienie odwleczonej w czasie operacji, teraz rozłożyłem Recaro i jest mała awaria, mianowicie:
fotele które były wsadzone w fabryce to miękkie welurowe w pełni regulowane fotele ze 'zintegrowanym' boczkiem siedziska, w Recaro boczki i siedzisko są osobno, i mam tutaj pytanie:
czy ten przewód grzejny mogę przyciąć i wcześniej skrócony połączyć tak jak na poniższym foto, czy ten przewód mozna ciąć tylko 'sekcjami'?:
czerwony - linia cięcia tkaniny (oraz kabla?)
zielony - nowe połączenie
z góry dzięki za szybką reakcję
pojawiło się pewne utrudnienie odwleczonej w czasie operacji, teraz rozłożyłem Recaro i jest mała awaria, mianowicie:
fotele które były wsadzone w fabryce to miękkie welurowe w pełni regulowane fotele ze 'zintegrowanym' boczkiem siedziska, w Recaro boczki i siedzisko są osobno, i mam tutaj pytanie:
czy ten przewód grzejny mogę przyciąć i wcześniej skrócony połączyć tak jak na poniższym foto, czy ten przewód mozna ciąć tylko 'sekcjami'?:
czerwony - linia cięcia tkaniny (oraz kabla?)
zielony - nowe połączenie
z góry dzięki za szybką reakcję
Można go zmostkować, ja co prawda nie odcinałem części maty, ale mostkowałem przerwany kabel.
Jeżeli wytniesz to co pokazałeś na foto automatycznie zmniejszysz rezystacje maty .dzejson pisze:czy ten przewód grzejny mogę przyciąć i wcześniej skrócony połączyć
Co za tym idzie przez matę popłynie większy prąd co może skutkować jej przepaleniem.
Moja rada jest taka .
Jak będziesz mocował przewód do podłoża poprostu gęściej ułóż esy-floresy .
W ten sposób uda Ci się nadmiar przewodu z boczków rozłozyć na siedzisku i nic nie będziesz ciąć .
właśnie tą opcję wybrałem, tym bardziej że miejsca wolnego jest sporo, połapałem nicią przewód w kilku miejscach, żeby nigdzie na siebie nie nachodził, w weekend jak będę miał chwilę wolnego to przyprasuję na górę warstwę flizeliny i poskładam siedzenia.kuba_p pisze:Jak będziesz mocował przewód do podłoża poprostu gęściej ułóż esy-floresy .
W ten sposób uda Ci się nadmiar przewodu z boczków rozłozyć na siedzisku i nic nie będziesz ciąć .
dziękuję wszystkim za pomoc w temacie.
Witam
Pozwolę sobie zrobić odkop tematu.
Właśnie wziąłem się za modernizację foteli do Passata b3 (z trzech foteli zrobię jeden) i moje maty są w dużo gorszym stanie. Muszę wymienić cały materiał na ktorych przytwierdzony jest przewód grzewczy i moje pytanie dotyczy właśnie tego materialu/tkaniny: jak się to nazywa, gdzie to można kupić?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozwolę sobie zrobić odkop tematu.
Właśnie wziąłem się za modernizację foteli do Passata b3 (z trzech foteli zrobię jeden) i moje maty są w dużo gorszym stanie. Muszę wymienić cały materiał na ktorych przytwierdzony jest przewód grzewczy i moje pytanie dotyczy właśnie tego materialu/tkaniny: jak się to nazywa, gdzie to można kupić?
Z góry dzięki za pomoc.