Jak zdemontować pokrętło regulacyjne foteli golf 4
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Z tego co tu widać to po prostu ściągasz nie ma żadnej śrubki czy coś w tym stylu, mocno i zdecydowanie pociągnąć
http://allegro.pl/pokretlo-galka-regula ... anapy-8682" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/pokretlo-galka-regula ... anapy-8682" onclick="window.open(this.href);return false;
Pociągnąłem mocno i zdecydowanie, zdecydowanie urwałem zatrzaski niestety tak tego się nie ściąga muszę kupić nowe.
Zostało mi jedno pokrętło, ma ktoś inny sposób ?
Zostało mi jedno pokrętło, ma ktoś inny sposób ?
Ostatnio zmieniony ndz gru 21, 2014 00:26 przez rampagee, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
no niestety...powinno zejść poprzez podważenie. Wiadomo, że może pęknąć...zwłaszcza jak na dworze zimno. Zdarzyło mi się na mrozach połamać plastiki, które nie mają prawa pęknąć przy demontażu
Robiłem to w pokoju, temperatura nie miała nic do rzeczy, musi się to inaczej zdejmować, i tyle
Zresztą sam to rozkminię pozdro.
Zresztą sam to rozkminię pozdro.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
cytat z serwisówkizdjąć pokrętło regulacyjne
tylko później podziel się zdobytymi doświadczeniamirampagee pisze:Zresztą sam to rozkminię
po 1 trzeba podważyć i zsunąć blokadę - tj takie zewnętrzne kółko z 3 wystającymi trzpieniami - dzieki temu wąsy maja szansę się rozchylić - no ale musztarda po obiedzie
po 2 do tego też używa się specjalnie wygiętego narzedzia którym od wewnętrznej strony koła naciskasz na w/w wąsy
po 2 do tego też używa się specjalnie wygiętego narzedzia którym od wewnętrznej strony koła naciskasz na w/w wąsy
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Dzięki GRG ale już rozkminiłem zostaje mi dokupić jedno pokrętło. ;D
Miałem napisać jak to zdjąć to piszę
Robimy to następujący, mianowicie, delikatnie śrubokrętem płaskim odciągamy mały pierścień który jest widoczny w tylnej części plastikowego pokrętła, ten oto pierścień ma trzy nóżki każdą z nich delikatnie podważamy, między czasie jak ta obręcz troszkę odejdzie próbujemy z wyczuciem zdjąć pokrętło, po paru próbach bez problemu zdejmiecie.
Jak zakładamy:
nakładamy obręcz na pokrętło w rowki spokojnie rozkminicie gdzie mają się znajdować, następnie przykładamy do stalowego stelaża i energicznym ruchem dociskamy, zatrzaski wskakują, cała filozofia żałuje tylko jednego że posłuchałem kolegi i zdjąłem to na chama
A właśnie ważna rzecz, to stalowe pokrętło na którym się trzyma plastikowe, ma takie ząbki, plastikowe zatrzaski muszą się znajdować na tych ząbkach które są krótsze
To tyle
Pozdro.
Robimy to następujący, mianowicie, delikatnie śrubokrętem płaskim odciągamy mały pierścień który jest widoczny w tylnej części plastikowego pokrętła, ten oto pierścień ma trzy nóżki każdą z nich delikatnie podważamy, między czasie jak ta obręcz troszkę odejdzie próbujemy z wyczuciem zdjąć pokrętło, po paru próbach bez problemu zdejmiecie.
Jak zakładamy:
nakładamy obręcz na pokrętło w rowki spokojnie rozkminicie gdzie mają się znajdować, następnie przykładamy do stalowego stelaża i energicznym ruchem dociskamy, zatrzaski wskakują, cała filozofia żałuje tylko jednego że posłuchałem kolegi i zdjąłem to na chama
A właśnie ważna rzecz, to stalowe pokrętło na którym się trzyma plastikowe, ma takie ząbki, plastikowe zatrzaski muszą się znajdować na tych ząbkach które są krótsze
To tyle
Pozdro.
Koledzy przychodzę z innego forum, bo mam ciężki orzech do zgryzienia z fotelami od golfa 4, a właśnie tutaj toczy się podobna dyskusja. Nie mogę ściągnąć pokrętła od regulacji pochylenia oparcia, a chcę wymienić ten dolny plastik po prawej stronie w fotelu pasażera. Czy ktoś mógłby zrobić fotki jak krok po kroku tego dokonać ? Czytałem o pierścieniach, nóżkach, obręczach itp., ale nie mam zielonego pojęcia gdzie ich szukać i jak wyglądają.
Tak wygląda fotel i pokrętło.
Kolejna sprawa to zablokowany pas na tylnej kanapie. Ani się nie wciąga, ani nie wyciąga. Wkładałem śrubokręt z tyłu w otwór, żeby podważyć zapadkę, ale bez rezultatu. Jak to można uruchomić, trzeba całą tapicerkę ściągać, czy jest jakiś inny patent ?
I na koniec brakuje zagłówka środkowego, ale nie wiem czy w Golfie 4 powinien być ten po lewej czy po prawej.
Tak wygląda fotel i pokrętło.
Kolejna sprawa to zablokowany pas na tylnej kanapie. Ani się nie wciąga, ani nie wyciąga. Wkładałem śrubokręt z tyłu w otwór, żeby podważyć zapadkę, ale bez rezultatu. Jak to można uruchomić, trzeba całą tapicerkę ściągać, czy jest jakiś inny patent ?
I na koniec brakuje zagłówka środkowego, ale nie wiem czy w Golfie 4 powinien być ten po lewej czy po prawej.
on działą tylko i wyłącznie wtedy jak jest w pozycji zablokowany do siedzenia. Musisz pochylić oparcie w ten sposób jakby było zamontowane w samochodzie - wtedy się będzie wysuwać i wsuwaćopelclub pisze:Kolejna sprawa to zablokowany pas na tylnej kanapie. Ani się nie wciąga, ani nie wyciąga.
masz opis na swoim wpisemopelclub pisze:Nie mogę ściągnąć pokrętła od regulacji pochylenia oparcia, a chcę wymienić ten dolny plastik po prawej stronie w fotelu pasażera. Czy ktoś mógłby zrobić fotki jak krok po kroku tego dokonać ?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Re: Jak zdemontować pokrętło regulacyjne foteli golf 4
Na zewnątrz jest pokrętło, ale na nim jest tylko gumowa osłona, nie ma żadnych wystających trzpieni ani blokady. Wąsów też nie widziałem i nie mam specjalnego narzędzia. Czy to znaczy, że tego nie zdejmę ?grg474 pisze:po 1 trzeba podważyć i zsunąć blokadę - tj takie zewnętrzne kółko z 3 wystającymi trzpieniami - dzieki temu wąsy maja szansę się rozchylić - po 2 do tego też używa się specjalnie wygiętego narzedzia którym od wewnętrznej strony koła naciskasz na w/w wąsy
Te nóżki i pierścień są plastikowe, czy metalowe, podważa się je do środka, czy na zewnątrz ? Ja nigdy w życiu nie rozkręcałem żadnego fotela, nie jestem w stanie wyobrazić sobie jak to jest zmontowane i dlatego pomyślałem, że może ktoś ma zdjęcia lub mógłby jakoś precyzyjniej opisać cały proces demontażu.rampagee pisze:delikatnie śrubokrętem płaskim odciągamy mały pierścień który jest widoczny w tylnej części plastikowego pokrętła, ten oto pierścień ma trzy nóżki każdą z nich delikatnie podważamy, między czasie jak ta obręcz troszkę odejdzie próbujemy z wyczuciem zdjąć pokrętło, po paru próbach bez problemu zdejmiecie.
kurczę, też miałem problem z ściągnięciem tego pokrętła przyznam, ale u mnie pomaga mocne wyszarpnięcie a potem jakoś samo się zatrzaskuje, ale jak to działa to naprawdę nie wiem do dziś