Witam,
Wyłącznik bezpieczeństwa znajduje się w podłokietniku drzwi kierowcy, ten podłużny. Zadaniem jego jest włączanie / wyłączanie funkcji uruchamiania tylnych szyb.
Z tego co pamiętam to kiedyś działał mi ten przycisk. Obecnie nie reaguje, nieważne czy jest włączony czy wyłączony. Tylne szyby za pośrednictwem przełączników w tylnych drzwiach opuszczają albo podnoszą szyby, a nie powinny.
Próbowałem w VCDS znaleźć odpowiedni blok odpowiedzialny za sprawdzenie tego wyłącznika, nie znalazłem. Znalazłem tylko "Child Safety E39", ale to chyba jest ten przełącznik w drzwiach ? Co można zablokować wkrętakiem ?
Czy w programie VCDS jest jakiś blok sprawdzający ten wyłącznik bezpieczeństwa ? Chcę najpierw znaleźć i potwierdzić, że w VCDS'ie nie działa, zanim rozbiorę ten panel.
Ktoś ma jakiś pomysł ? Z góry dziękuję za pomoc.
Wyłącznik bezpieczeństwa tylnych szyb
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Denerwowanie się to mszczenie się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Witam
Jak najbardziej możesz sprawdzić to VCDS. Ja tak miałem u siebie, że mimo że przycisk był wyciśnięty nie można było sterować tylnymi szybami z przycisków w drzwiach tylnych. Po wejściu w moduł komfortu wybierasz 08 Bloki pomiarowe i znajdujesz blok w którym jest "Chlld Safety" i tam odczytasz jego położenie "ON" lub "OFF". Wciskając przycisk powinno się zmienić np. jak miałeś "OFF" powinno się zmienić na "ON". Jeżeli się nie zmienia to uszkodzony jest przycisk. Ja u siebie miałem cały czas "ON" bez względu na to czy przycisk był wciśnięty czy wyciśnięty. Po rozebraniu panelu na drzwiach kierowcy i przeczyszczeniu styków przycisk działał prawidłowo.
Jak najbardziej możesz sprawdzić to VCDS. Ja tak miałem u siebie, że mimo że przycisk był wyciśnięty nie można było sterować tylnymi szybami z przycisków w drzwiach tylnych. Po wejściu w moduł komfortu wybierasz 08 Bloki pomiarowe i znajdujesz blok w którym jest "Chlld Safety" i tam odczytasz jego położenie "ON" lub "OFF". Wciskając przycisk powinno się zmienić np. jak miałeś "OFF" powinno się zmienić na "ON". Jeżeli się nie zmienia to uszkodzony jest przycisk. Ja u siebie miałem cały czas "ON" bez względu na to czy przycisk był wciśnięty czy wyciśnięty. Po rozebraniu panelu na drzwiach kierowcy i przeczyszczeniu styków przycisk działał prawidłowo.
-
- Mały gagatek
O widzisz Dziękuję Ci za bardzo cenną uwagę, u mnie cały czas jest OFF. Czyli dobiorę się do tego przycisku i tam posprawdzam.
Jeszcze raz dzięki za pomoc. Temat można zamknąć.
Jeszcze raz dzięki za pomoc. Temat można zamknąć.
Denerwowanie się to mszczenie się na własnym zdrowiu za głupotę innych