Witam Serdecznie.
Pacjent to VW Bora 1.9 TDI ALH 90KM. Mam dziwne trzeszczenie jakby tarcie guma o gumę przy odpalaniu i gaszeniu auta wszędzie kiedy zatrzęsie silnikiem. Mam wrażenie, że stało się to w zimę kiedy było - 28 stopni C. Odgłos dochodzi gdzieś w okolicach grodzi, pod deską na miejscu kierowcy. Czy to może być jakaś guma z pod silnika czy skrzyni biegów? Spotkał się ktoś z takim zachowaniem? Coś mogło się urwać podczas mrozów przy odpalaniu? Może jakieś pomysły, bądź spostrzeżenia? Dziękuję.
[mk4] Trzeszczenie, tarcie guma o gumę gdy trzęsie silnikiem przy odpalaniu i gaszeniu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Re: Trzeszczenie, tarcie guma o gumę gdy trzęsie silnikiem przy odpalaniu i gaszeniu.
Poruszaj silnikiem i obejrzyj poduszki za akumulatorem i w okolicy rury wydechowej. Może któraś się wyrwała lub wytłukła i ta druga jest bardziej obciążona.
[mk4] Re: Trzeszczenie, tarcie guma o gumę gdy trzęsie silnikiem przy odpalaniu i gaszeniu.
Sprawdziłem. Wszystko OK. Nawet na podnośniku od spodu. Jednak to co innego musi być.
Dziś wymieniając filtry, zauważyłem, że jedna śruba od łapy silnika od strony rozrządu była urwana. Wymienię i sprawdzę czy to była tego wina.
Niestety nadal nie to, choć już mrozy puściły to jest jakby mniej.
Niestety nadal nie to, choć już mrozy puściły to jest jakby mniej.