[mk6] Hałas w kabinie powyżej 80 km/h - pacjent 2.0 TDI 140 KW - klimatyzacja automatyczna

Wszelakie problemy związane z nadwoziem i wnętrzem pojazdu

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

piniop4
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: Skoda Octavia 1 1.9 TDI kombi - wcześniej Golf 4 1.9 TDI kombi
Silnik: ASV

[mk6] Hałas w kabinie powyżej 80 km/h - pacjent 2.0 TDI 140 KW - klimatyzacja automatyczna

Post autor: piniop4 » pt lis 08, 2024 10:38

Jakiś czas temu stałem się właścicielem golfa 6. Zauważyłem ze powyżej 80 km/h w kabinie z przodu po lewej stronie [pasażera] włącza mi się "brzęczyk" - coś jakby było niedokręcone. Słychać to na wysokości odpowietrznika - kratki nawiewu. Znajomy rozebrał schowek, jeździł i słuchał skąd ten dźwięk - powpychał jakiś gąbki i twierdzi, że w kabinie nie za bardzo jest co hałasować. Ja wszystkie podejrzane dźwięki w komorze silnika wygłuszałem.
Nie ma znaczenie czy jest włączona klimatyzacja, nawiew czy nie. Słychać ten brzęczyk zawsze.
Zauważyłem również, że jak na zewnątrz jest 8 C - to ten dźwięk włącza się później - auto musi trochę pochodzić.
No i druga sprawa - jak włączę ogrzewanie powyżej 21C - to brzęczyk po jakimś czasie cichnie - może nie do końca - ale granica hałasowania przesuwa się do prędkości już ok 140 km/h - tzn. koło 90 słychać naprawdę delikatny szmerek - ale to już nie przeszkadza.

Wyjąłem wentylator, przeczyściłem. Zauważyłem że patrząc od dołu wentylatora - na dziurę gdzie jest zamontowany - do góry tuż nad nim jest klapka nawiewu - i to ona może hałasować. Dla pewności skleiłem ja na taśmą tak aby sprawdzić. Niestety ten dźwięk był nadal. Może mocowanie z zewnątrz taj klapki lub jakiś mechanizm klapek drga i wydaje taki dźwięk.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

piniop4
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: Skoda Octavia 1 1.9 TDI kombi - wcześniej Golf 4 1.9 TDI kombi
Silnik: ASV

[mk6] Re: Hałas w kabinie powyżej 80 km/h - pacjent 2.0 TDI 140 KW - klimatyzacja automatyczna

Post autor: piniop4 » śr lis 27, 2024 18:08

Nagrałem ten dźwięk. Oprócz szumów powietrza słychać delikatne brzęczenie. Jest spakowany w zip.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i Nadwozie”