no nie do końca - spalanie od 0,3 do 0,6 litra na h, stare dogrzewacze nie posiadają pompki wody, nowe ( po CAN) posiadają.sash997 pisze:spala do 0,5l na godzine, dogżewacz i ogrzewanie postojowe różni sie tylko obecnością pompki cieczy,dogżewacz jej niema
Teraz tak - ja mam zrobione tak, że sam załączam dogrzewacz gdy włączę grzanie tylnej szyby - po prostu - jeśli robię odcinek bardzo krótki a nie ma potrzeby zagrzania samochodu to nie chcę żeby się uruchamiał, jeśli natomiast chcę to załączam grzanie tylnej szyby i przy okazji dogrzewacz.
Najlepszym rozwiązaniem jest kupienie kompletu - podgrzewacz + centralka + pilot. Może być z CAN bo sterować wtedy będzie pilot i centralka. W silnikach VW np w Touranie, Sharanie T5 dogrzewacz jest sterowany komputerem silnika czyli jeśli silnik jest zimny a jest uruchomiony to idzie info do dogrzewacza celem uruchomienia.
no + sterowanie czyli zegar lub sterownik z pilotemsash997 pisze:dodam tylko że jeśli mamy sam dogżewacz to niem większego problemu dołożyć mu pompke i uruchomić jako ogrzewanie postojowe