Jakie wycieraczki do Golfa IV ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Trochę się nie zgodzę z przedmówcą.
Motgum mam od roku i po zimie jeszcze dają radę. Mam jeszcze drugi komplet i pewnie niedługo je założe. Na tyle mam Alca bo faktycznie była tania ale dlatego że jest na uchwyt typu U bo na bolec który był od 2002 r. już kosztują więcej. Reszta nie wiem ale nie zawsze cena idzie w parze z jakością.
Motgum mam od roku i po zimie jeszcze dają radę. Mam jeszcze drugi komplet i pewnie niedługo je założe. Na tyle mam Alca bo faktycznie była tania ale dlatego że jest na uchwyt typu U bo na bolec który był od 2002 r. już kosztują więcej. Reszta nie wiem ale nie zawsze cena idzie w parze z jakością.
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Być może trafiła mi się jakaś wadliwa sztuka, ale mimo to więcej razy tego nie kupię.
Lepsze tańsze alca lub dołożyć do valeo.
Lepsze tańsze alca lub dołożyć do valeo.
GTB...
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
Pomyliłem się i kupiłem bosch aero twin ale ze starym mocowaniem. Naciąłem się po prostu bo myślałem, że aero to aero. Że nie lubię marnować kasy tonprzełożyłem same gumki bo stare wycieraczki też są boscha i są takie same. Z zasady nierozbieralne wycieraczki są oczywiście rozbieralne tylko trzeba ostrożnie, żeby nakładki nie uszkodzić. Dodatkowo prawdziwe aero mają pod jedną z końcówek zacisk trzymający gumę, łatwo się zorientowac która strona jak się przy nakładce porusza troche gumą przed zdjęciem nakładki. Myślę, że instrukcji nie trzeba bo wymiana gumki jest bardzo prosta.
Moja Borka Variant:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
Kupiłem ostatnio Boscha aero do mk4 na przód za 3 dyszki sztuka. Koszmar! Zostawiały pasy, niedokładnie wycierały przy wyższych prędkościach już od 80km(zostawały krople i rozmyty płyn).
Jako, że wywaliłem poprzednie (nie spodziewałem się, że będę musiał reklamować Boscha i brak czasu) dopiero po paru miesiącach oddałem. I w zamian założyłem jakieś Tescowe aero po dyszcze czy trochę więcej za sztukę. Są świetne, brak uwag. Może wykonanie trochę gorsze jak Bosch, ale za to 2x tańsze i działają jak trzeba.
EDIT: Reklamacja uznana (musieli oddać kasę jak minęło 14 dni, bo dostawca się nie odezwał im nawet ;D ). Wycieraczki za 14 zł dalej świetnie działają, a wycieraczki Boscha z 30zł drożeją co tydzień o 2zł i dzisiaj dobiły do 40 już w Tesco
Jako, że wywaliłem poprzednie (nie spodziewałem się, że będę musiał reklamować Boscha i brak czasu) dopiero po paru miesiącach oddałem. I w zamian założyłem jakieś Tescowe aero po dyszcze czy trochę więcej za sztukę. Są świetne, brak uwag. Może wykonanie trochę gorsze jak Bosch, ale za to 2x tańsze i działają jak trzeba.
EDIT: Reklamacja uznana (musieli oddać kasę jak minęło 14 dni, bo dostawca się nie odezwał im nawet ;D ). Wycieraczki za 14 zł dalej świetnie działają, a wycieraczki Boscha z 30zł drożeją co tydzień o 2zł i dzisiaj dobiły do 40 już w Tesco
-
- Użytkownik
Też ostatnio kupiłem boscha, i musze powiedzieć, że jestem średnio zadowolony, prawa strona zbiera słabo i do tego hałasuje...lewa ok.
- Radion
- Ma gadane
- Auto: VW Golf IV Variant
- Silnik: ALH
Re: Jakie wycieraczki do Golfa IV ?
Ja ostatnio zakupiłem Bosch Eco i to był ostatni zakup Boscha z dopiskiem Eco, cena też śmieszna, w promocji za obie 530 i 475 zapłaciłem 28zł O ile strona pasażera jest OK, to strona kierowcy od samego początku skacze po szybie podczas powrotu, zostawiając upierdliwe prążki akurat na wysokości wzroku...
- Heavy20122
- Ma gadane
Ja tam mam wycieraczki "areo" i problemu nie mam , Samochód ma 13 lat i dopiero raz zmieniane
________________________________________________________________________________________
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
- Radion
- Ma gadane
- Auto: VW Golf IV Variant
- Silnik: ALH
Panowie, może odkrywam w tym momencie Amerykę na nowo, ale jeżeli wam któraś z wycieraczek (nowych, dopiero co kupionych) hałasuje, skacze po szybie, zostawia prążki, paski itp, itd. to trzeba sprawdzić czy pióro jest prostopadle do szyby, czyli czy między szybą a piórem jest kąt 90*. U mnie po stronie kierowcy skakała wycieraczka, podgiąłem lekko całe ramię i jest OK. Pozdrawiam.
- Heavy20122
- Ma gadane
No troszkę, odkryłeś Amerykę Wschodnią, ale innym się może przyda...Radion pisze:Panowie, może odkrywam w tym momencie Amerykę na nowo, ale jeżeli wam któraś z wycieraczek (nowych, dopiero co kupionych) hałasuje, skacze po szybie, zostawia prążki, paski itp, itd. to trzeba sprawdzić czy pióro jest prostopadle do szyby, czyli czy między szybą a piórem jest kąt 90*. U mnie po stronie kierowcy skakała wycieraczka, podgiąłem lekko całe ramię i jest OK. Pozdrawiam.
________________________________________________________________________________________
Czy pod te wycieraczki ALCA http://allegro.pl/wycieraczki-alca-germ ... 94232.html" onclick="window.open(this.href);return false; pasują te spojlery plastikowe ? Bo wcześniej kupiłem zwykłe Valeo bez nich i udało mi się przełożyć te spojlery.
Kupiłem komplet 3 sztuk Valeo jakiś aero... Co za koszmar! Kierowcy wymieniłem na nową następnego dnia bo zostawiała smugi i podskakiwała i hałasowała koszmarnie. Po wymianie to samo. Pan w sklepie powiedział "że to normalne" niech mnie pocałuje. Stracił klienta i nie polecę nikomu.
Pomogło przełożenie gumy z na odwrót. Teraz nie podskakuje i jako tako działa. Ale: są głośniejsze i wycierają słabiej jak "marketowe". Przepłaciłem 2x i są gorsze, niezły interes...
Na niekorzyść marketowych: tył aero z Tesco rozpadł się po niezbyt intensywnym używaniu jakoś po nie całym roku.
Pomogło przełożenie gumy z na odwrót. Teraz nie podskakuje i jako tako działa. Ale: są głośniejsze i wycierają słabiej jak "marketowe". Przepłaciłem 2x i są gorsze, niezły interes...
Na niekorzyść marketowych: tył aero z Tesco rozpadł się po niezbyt intensywnym używaniu jakoś po nie całym roku.
Ja jeżdżę na hybrydowych Good Rain. Wytrzymały rok mało intensywnego użytkowania. Teraz zakupię hybrydowe Denso.
Ja smigam na budzetowych Alca i jest
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
Dodam coś do mojego postu o Valeo. Po niezbyt intensywnym użytkowaniu po miesiącu zaczęły robić smugi. Co za szajs.